Leestijd 9 minuten

Sinds een paar jaar is het teveel aan ijzer in paardenvoer steeds meer onder de aandacht gekomen van bezorgde paardeneigenaren.
De overbelasting van de stofwisseling met een teveel aan ijzer in het voer wordt verantwoordelijk gehouden voor veel lichamelijke symptomen zoals een slechte immuunafweer, stofwisselingsproblemen en ontwikkelingsstoornissen bij jonge paarden.
Het belangrijkste symptoom van ijzeroverbelasting is echter slecht hoefhoorn.

Als gevolg hiervan proberen steeds meer paardeneigenaren hun paarden te voeren met voer dat een zo laag mogelijk ijzergehalte heeft of met mineraalvoer of aanvullend voer dat zo min mogelijk ijzer bevat.
Laten we dit sporenelement, dat van nature in grote hoeveelheden voorkomt in alle groene planten, eens nader bekijken.

IJzer is een essentieel spoorelement

IJzer is een essentieel spoorelement dat het lichaam nodig heeft in mg’s per dag, maar dat ernstige lichamelijke symptomen kan veroorzaken als het overbelast is of een te hoog gehalte heeft.

De opname van ijzer uit het voer via de darmwand wordt daarom zeer strikt geregeld door een hormoon genaamd hepcidine.

In het lichaam is ijzer voornamelijk verantwoordelijk voor het transport en de opslag van zuurstof in het bloed en de spieren, in de vorm van hemoglobine en myoglobine. De lever, milt en spieren – de organen die onder andere bloed opslaan en het beschikbaar kunnen maken voor het lichaam wanneer dat nodig is – vormen driekwart van de totale ijzervoorraad van een paard. Een aanzienlijk deel van het ijzer is aanwezig in de macrofagen in de lever en milt, waardoor het een belangrijk element is van het immuunsysteem van het paard.
IJzer speelt ook een rol in sommige enzymen en is daarom verantwoordelijk voor verschillende stofwisselingsprocessen in het paardenlichaam. Als lactoferrine heeft het bijvoorbeeld een bacteriedodend effect, wat op zijn beurt het verband aantoont met de immuunafweer.

Slechts 10% van het ijzer in voedsel wordt geabsorbeerd

IJzer wordt over het algemeen opgenomen in de dunne darm. Hier wordt Fe3+ eerst gereduceerd tot Fe2+ voordat het via de ijzertransporter of de metaaltransporter 1 DMT-1 wordt getransporteerd naar de enterocyten, oftewel de wandcellen van de dunne darm. Daar komt het in eerste instantie terecht in het onstabiele ijzerreservoir, dat als buffervoorraad fungeert. Indien nodig wordt ijzer dan vanuit de enterocyten naar het bloed getransporteerd via de transporteur ferroportine.

De opname van ijzer uit de labiele ijzerreservoir van de enterocyten wordt geregeld door het hormoon hepcidine, dat in de lever wordt geproduceerd. De lever is daarom bij uitstek geschikt om de ijzeropname te controleren, omdat de lever een van de grootste ijzeropslagplaatsen in het lichaam is en daarom als eerste de informatie krijgt wanneer de ijzeropslag uitgeput raakt. Als er genoeg ijzer in het lichaam is, wordt er meer hepcidine gevormd en wordt de ijzeropname gestopt.

Als het lichaam een ijzertekort heeft, neemt de productie van hepcidine in de lever af en wordt de opname van ijzer uit de enterocyten bevorderd via ferroportine. In het bloed wordt het ijzer getransporteerd gebonden aan transferrine en is nu klaar voor opname in de cellen, bijvoorbeeld de hepatocyten van de lever.

Slechts 10% van het ijzer in het voer wordt door het paard opgenomen. Dit is logisch omdat groene planten grote hoeveelheden ijzer bevatten. Ze hebben het nodig om het groene bladpigment chlorofyl op te bouwen, dat de plant op zijn beurt in staat stelt om zonlicht om te zetten in chemische energie (suiker), een proces dat fotosynthese wordt genoemd. In een natuurlijk dieet nemen paarden daarom aanzienlijk meer ijzer op uit hun basisvoeding dan hun eigen lichaam nodig heeft. Daarom zijn er in de loop van de evolutie mechanismen ontstaan die voorkomen dat de stofwisseling wordt overbelast met dit spoorelement.

Paarden hebben tussen de 400 en 500 milligram ijzer per dag nodig, afhankelijk van de leeftijd en het gebruik van het paard. De aanbevolen inname is daarom 40 milligram ijzer per kilo droogvoer.

Paarden kunnen hoge ijzergehaltes in hun voer goed reguleren

Als we naar de waarden in het basisvoer kijken, zien we dat het ijzergehalte sterk schommelt en vaak ver boven de 400 mg per dag ligt. Paarden zijn echter altijd gewend geweest om om te gaan met hoge ijzergehaltes in hun voeding. De opname van ijzer is zo strikt gereguleerd dat een teveel aan ijzer uit het voer onder normale omstandigheden niet voorkomt, mits het paard gezond is.

Het kan echter problematisch worden als ijzer door mensen wordt bijgevoerd, bijvoorbeeld als ijzerchelaat (d.w.z. in organische vorm). Dit komt omdat dergelijke organische spoorelementen de natuurlijke regulatiemechanismen voor de opname van mineralen omzeilen. Bijgevolg wordt ijzerchelaat niet opgenomen via de normale route van Fe3+ of Fe2+ in planten. In plaats daarvan wordt het geabsorbeerd via de aminozuurtransporter in de darm, zodat een hogere afgifte van hepcidine praktisch tot niets leidt, omdat de aminozuurtransporter niet reageert op hepcidine.

Overtollig (organisch) ijzer kan niet weer uitgescheiden worden!

In tegenstelling tot andere sporenelementen zoals zink of koper, kan het lichaam overtollig ijzer niet uit het lichaam verwijderen via de nieren of de darmen. Eenmaal opgenomen wordt het opgeslagen in de lever of gebruikt voor de corresponderende stofwisselingsprocessen. Als organisch ijzer (ijzerchelaat) wordt gevoerd, leidt deze opslag in de lever uiteindelijk tot leverontsteking door het constante teveel aan ijzer. Als je niet reageert, zal uiteindelijk leverfalen en de dood van het paard volgen.

In het geval van zo’n regelrechte ijzervergiftiging kan het paard alleen worden geholpen door onmiddellijk te stoppen met het voer dat organisch ijzerchelaat bevat en door toediening van ijzerchelatoren door de dierenarts. Dergelijke ijzerchelatoren kunnen het ijzer in het bloed binden. Deze voorvallen zijn echter uiterst zeldzaam en worden meestal veroorzaakt door de toevoer van organisch ijzer uit mineraal of aanvullend voer. Maar zelfs bronwater in gebieden waar veel ijzer in de bodem zit, heeft vaak zeer hoge ijzergehaltes, niet in de laatste plaats als gevolg van de bemesting van de omliggende landbouwgrond.

Paarden krijgen soms ijzersupplementen omdat uit hun bloedbeeld blijkt dat ze bloedarmoede hebben. Het is echter raadzaam om eerst de oorzaak van de bloedarmoede te achterhalen en een echt ijzertekort te onderscheiden van een laag aantal rode bloedcellen en/of een laag hemoglobinegehalte, die ook andere oorzaken dan een ijzertekort kunnen hebben.

Bovendien kunnen chronische en acute ontstekingen ook leiden tot een laag ijzergehalte in het bloed. Hier probeert het lichaam vaak de ontsteking te bestrijden door een zelfgeïnduceerd ijzertekort, wat resulteert in bloedarmoede. Als de ontsteking wordt behandeld, verdwijnt ook de bloedarmoede. IJzersubstitutie zou hier dus contraproductief zijn.

Slechte hoornkwaliteit is geen gevolg van ijzeroverbelasting

De wijdverspreide aanname dat een teveel aan ijzer in het dieet leidt tot een slechte hoefhoornkwaliteit bij paarden is zeker een verdraaide interpretatie van de causale ketens. Het ferritinegehalte in het bloed is vaak verhoogd bij metabool syndroom en insulineresistentie. Deze toename is echter het gevolg van een ontspoorde stofwisseling en niet van een overmatige ijzerinname. Daarom is de weg naar een gezond paard niet via een verminderde ijzerinname of een verminderde hoeveelheid ijzer in het voer, maar via een aangepast dieet en meer beweging.

Als de insulineresistentie of het metabool syndroom onder controle wordt gebracht met de juiste therapeutische maatregelen, zullen de ferritinewaarden ook terugkeren naar een normaal niveau – geheel onafhankelijk van de ijzerwaarden in het voer (op voorwaarde dat er geen voer met organisch ijzerchelaat wordt gegeven).

Alleen van een verhoogde inname van heemijzer, dat alleen in vleesproducten voorkomt, is aangetoond dat het het risico op diabetes type II verhoogt, wat natuurlijk niet relevant is voor paarden als pure herbivoren.

Een slechte kwaliteit van het hoefhoorn kan vele oorzaken hebben, die geen van alle iets te maken hebben met ijzeropname via het voer. Naast de secundaire ziekten van het metabool syndroom en insulineresistentie, gaat het ook om de toevoer van organisch selenium (selenocysteïne, selenomethionine, seleniumgist) of een tekort aan zwavel. Dit wordt op zijn beurt in veel gevallen geassocieerd met onjuiste fermentatie (dysbiose) in de dikke darm, darmslijmvliesontsteking of ontgiftingsstoornissen in de zin van kryptopyrrolurie (KPU).

Een tekort aan zink draagt ook bij aan een slechte hoornkwaliteit, net als onjuiste verzorging, ongunstige bodemomstandigheden (bijv. constant vocht of langdurige droogte) of gebrek aan beweging. Een teveel aan ijzer, zoals kan worden veroorzaakt door het voeren van organisch ijzer uit mineraal of aanvullend voer, leidt voornamelijk tot leverfalen, maar niet tot slecht hoefhoorn.

IJzerchelaat, d.w.z. organisch gebonden ijzer, hoort over het algemeen niet thuis in paardenvoeding. Hier moet je dus op letten bij het kiezen van mineraalvoer en andere supplementen.
© Adobe Stock / pimmimemom

Normale voeding leidt niet tot een teveel aan ijzer

Dus als het paard een normaal rantsoen krijgt van hooi of gras (dat je ook kunt laten testen op ijzergehalte als je twijfelt, maar niet verbaasd moet zijn over de mogelijk hoge waarden), kraanwater of bronwater van onberispelijke kwaliteit krijgt en mineraalvoer krijgt met een anorganische ijzerbron, zit je zeker aan de veilige kant.

Bronwater moet sowieso regelmatig worden gecontroleerd op kwaliteit en mineraalgehalte – leidingwater uit het openbare waterleidingnet wordt in de meeste landen automatisch gecontroleerd door de waterleveranciers.

Conclusie

IJzerchelaat, dus organisch gebonden ijzer, heeft over het algemeen geen plaats in paardenvoeding vanwege het feit dat ijzer niet uit het lichaam kan worden verwijderd. De regulatie van het ijzergehalte in het bloed en de weefsels van het paard vindt plaats via strikt gereguleerde absorptie en niet via verhoogde of verlaagde afgifte. Dus onder geen enkele omstandigheid mag de regulatie van absorptie worden misleid door het toedienen van organische varianten.

En als het paard veel gemineraliseerde voedingssupplementen krijgt, kan het de moeite waard zijn om te berekenen wat en hoeveel er dagelijks aan het paard wordt gevoerd. Vaak wordt dan ontdekt dat er heel andere mineralen in overmaat of in tekort zijn of in vormen die niet goed worden verdragen (vooral organische verbindingen), wat de stofwisseling kan verstoren en zichtbare symptomen kan veroorzaken.

Team Sanoanimal