Leestijd 6 minuten


Naast bomen en struiken zijn er natuurlijk veel andere planten die de botanische diversiteit in de stal kunnen verrijken, het dieet van de paarden kunnen aanvullen en belangrijke secundaire plantaardige stoffen kunnen leveren. Het is een goed idee om de open stal te beplanten met verschillende klimplanten, struiken en kruiden. Bij het kiezen van planten is het belangrijk dat ze niet giftig zijn voor paarden.

Oost-Indische kers voor een schuurmuur
Oost-Indische kers ziet er niet alleen geweldig uit, maar is ook geschikt voor menselijke consumptie. Hun bloemen en bladeren kunnen salades zowel visueel als qua smaak opleuken. © Adobe Stock / SanLyn

Klimplanten

Het is daarom een goed idee om de beschutting te beplanten met klimplanten. Ze verfraaien niet alleen de kale muren, maar de vegetatie zorgt ook voor een koeler klimaat in de zomer, zodat de beschutting beter wordt geaccepteerd door de paarden op warme dagen.
Zorg er echter wel voor dat je alleen planten gebruikt die geschikt zijn voor paarden en die de structuur van het gebouw niet kunnen vernielen met hun wortels, dus klimop is bijvoorbeeld uit den boze.
Duizendknoop is hier echter een goede keuze: het groeit snel en vormt meestal binnen één tot twee jaar een dicht netwerk over het dak, wat een verkoelend effect heeft op de binnenkant van de schuur. Het heeft echter een klimhulp nodig op de muren. Het moet ook zo geplant worden dat de paarden alleen aan de uitgestrekte ranken kunnen knabbelen, maar de plant niet tot aan de wortel kunnen afknagen. Andere snelgroeiende klimplanten zoals hop, jiaogulan (lieveheersbeestjesginseng) of Oost-Indische kers met zijn opvallend fel gekleurde bloemen zijn ook geschikt rond de paardenstal. Ze kunnen allemaal lelijke muren verbergen en zorgen voor verkoeling in schuren en overkappingen. Ze moeten echter altijd zo geplaatst worden dat de plant zelf beschermd is tegen afknagen en de paarden alleen aan een deel van de woekerende ranken kunnen knabbelen zonder de plant te beschadigen.

Wilde struiken en kruiden

Wilde struiken en kruidachtige planten zijn ideaal om aan de rand van de paddock of weide buiten de omheining te planten. Maar ze kunnen ook worden beschermd door een houten hek of tussen grotere stenen in het midden van de paddock om de uitloop te helpen structureren en de looproutes te verlengen. Ze kunnen ook worden gebruikt om aparte hoeken van de uitloop of het pad te beplanten, wat helpt voorkomen dat paarden met een lage rangorde in hoeken worden geduwd waaruit ze niet kunnen ontsnappen.
Kruiden kunnen ook worden geplant in verhoogde bedden in de uitloop, mits de planten worden beschermd tegen vraat door een rooster, zodat de paarden alleen het deel kunnen eten dat door het rooster heen groeit. Verhoogde bedden kunnen ook helpen om de uitloop te structureren en zijn bijzonder geschikt voor verharde uitlopen om voor wat visuele variatie te zorgen.
In de weide kunnen zogenaamde “kruidenstroken” worden geïntegreerd. Om dit te doen, zet je een paar vierkante meter af en laat je de gewenste kruiden daar groeien – beschermd tegen de paarden. In eerste instantie zullen vooral bijen, hommels en dergelijke hiervan profiteren, maar na verloop van tijd zullen deze kruiden ook uitlopen in andere delen van de weide als gezond paardenvoer als ze de kans krijgen om te bloeien en zaad te vormen. In elk geval is het belangrijk dat de planten beschermd tegen het paard worden gezaaid of geplant, omdat ze door het afknagen of vertrappen uit de weide worden verdreven.

Beplanting biedt veel voordelen

Je hoeft geen landschapsarchitect te zijn, maar met een beetje creativiteit en een vooruitziende planning kun je met relatief weinig moeite een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit en het paard natuurlijk iets te doen en een gevarieerder dieet bieden. Bovendien verfraaien bloeiende en groene planten de paardenstal, zodat je geen kale zand- of grindwoestijnen meer hebt. Beplanting zorgt ook voor schaduw en lagere temperaturen, wat vooral goed is voor de paarden op hete midzomerdagen.

Heide
Van heide wordt gezegd dat het verschillende helende eigenschappen heeft en daarom wordt het vaak gebruikt in de natuurgeneeskunde. Hij is ook erg mooi om naar te kijken en biedt voedsel voor bijen tijdens de bloeiperiode in de herfst voordat ze gaan overwinteren. © Adobe Stock / Karim

Geschikte vaste planten en kruidachtige planten

Hier volgt een kort overzicht van vaste planten en kruidachtige planten die geschikt zijn voor de paardenstal:
Goudsbloem (Calendula officinalis/arvensis): werkt ontstekingsremmend op de huid en slijmvliezen, bevordert de spijsvertering.
Echte oregano (Origanum vulgare): antibacterieel, ontstekingsremmend, hoestoplossend, antiparasitair, krampstillend, spijsverteringsbevorderend.
Heemst (Althaea officinalis): slijmoplossend, bij droge hoest, faryngitis, gastritis.
Echte weegbree (Verbena officinalis): stimulerend voor nieren en lever, chronische aandoeningen van de luchtwegen, versterkend effect op het zenuwstelsel, krampstillend.
Esparcette (Onobrychis viciifolia): helpt bij wormen en winderigheid, bodemverbeteraar voor andere planten.
Heide (Erica): bij huidziekten, bloedzuiverend en vochtafdrijvend.
Kamille (schijfkamille, Matricaria discoidea): spijsverteringsbevorderend, ontstekingsremmend, krampstillend, pijnstillend, verzacht de maag, bij kolieken, bevordert wondgenezing.
Korenbloem (Centaurea cyanus): ontstekingsremmend, spijsverteringsbevorderend.
Margriet (Leucanthemum vulgare): bij geïrriteerde slijmvliezen, hoesten, maagklachten.
Citroenmelisse (Melissa officinalis): krampstillend en kalmerend.
Munt (Mentha): krampstillend bij aandoeningen van de luchtwegen en spijsverteringsklachten.
Malve (Malva moschata): Beschermt de slijmvliezen, gastritis, droge hoest.
Duizendblad (Achillea millefolium): spijsverteringsbevorderend, eetlustopwekkend, krampstillend, vochtafdrijvend, stimuleert de bloedsomloop.
Tijm (Thymus vulgaris): heeft een positief effect op de ademhalingsorganen, is krampstillend, slijmoplossend, ontsmettend, bacteriedodend en schimmeldodend, heeft een positief effect op het maagdarmkanaal.
Cichorei (Cichorium intybus): ontgiftend, ontstekingsremmend.
Weidesalie (Salvia pratensis): heeft een ontstekingsremmende werking op de slijmvliezen, verzachtend, antibacterieel, bij aandoeningen van de luchtwegen en maag-darmproblemen, ontstekingen in de mond.
Wilde wortel (Daucus carota): Diarree, lichte nierklachten.
Weduwebloem (Knautia arvensis): diureticum, bij oedeem, bloedzuiverend, slijmoplossend, stofwisseling stimulerend.
Veel planten met bekende positieve eigenschappen groeien vaak vanzelf als je ze de kans geeft, zoals mariadistel, brandnetel, jichtkruid, ribkruid of bijvoet.


Welke bomen en struiken geschikt zijn om in de open stal te planten, vind je HIER.

Team Sanoanimal