Leestijd 7 minuten

Kruidenprofiel

Nederlandse benamingOregano; regionale namen zijn bijvoorbeeld wilde marjolein, dost en palingkruid
Latijnse benamingOriganum vulgare (met 6 bekende ondersoorten)
Traditionele toepassingenIn de volksgeneeskunde wordt oregano voornamelijk gebruikt als thee bij hoest, keelpijn en infectieuze of door kramp veroorzaakte maagdarmstoornissen. Bij mensen kan het kauwen van oregano helpen tegen kiespijn en er worden ook kompressen gebruikt. Wordt in de homeopathie gebruikt bij nervositeit en seksuele overprikkelbaarheid. In aromatherapie heeft oregano een balancerend en kalmerend effect.
Wetenschappelijk bewezen effect(en)Bevat 4% essentiële olie met carvacrol, terpineen thymol en thymochinon. Het bevat ook flavonoïden, tannines, bitterstoffen, triterpenen en rosmarinezuur. Werkt antimicrobieel (schimmeldodend, antibacterieel), antiparasitair, antioxidant, anticoagulant, antimutageen, bloedvatvormend en antihyperglykemisch (antidiabetisch)
Contra-indicatiesNiet geven tijdens de dracht, want oregano werd door Hippocrates gebruikt om de bevalling te versnellen.
Wanneer wordt het verzameld?Tijdens de bloei (april tot september) kan de struik bijna tot de grond worden afgeknipt.
Welke delen van de plant worden gebruikt?Bladeren en bloemen
Hoe bereid je het?Kan vers of gedroogd worden gebruikt, direct worden gevoerd of als thee worden gezet. Oregano kompressen voor uitwendig gebruik
TriviaDe naam “oregano” is waarschijnlijk afgeleid van “oros ganos”, wat “bergvreugde” betekent, omdat oregano graag groeit in bergachtig terrein en de sterke geur hele berghellingen kan bedekken in de zon. Het werd al door de oude Grieken en Romeinen gebruikt voor medicinale doeleinden vanwege de sterke antimicrobiële werking en als symbool van geluk en voorspoed, maar ook voor het schoonmaken van ruimtes. Het werd in de schoen van de bruid gestopt en in bruidsboeketten gebonden als bescherming tegen kwade krachten. In sommige culturen wordt het nog steeds beschouwd als een symbool van geluk, liefde en harmonie. De meesten van ons kennen het als pizzakruid.

Geschiedenis en voorkomen van oregano

De naam oregano komt uit het Oudgrieks en is afgeleid van het Italiaanse “origano”. De oorsprong van de naam is onduidelijk, volgens sommige bronnen zijn er vertalingen zoals “vreugde van de berg”. De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt nu wereldwijd geteeld op warme en gematigde breedtegraden. Wilde oregano is bijvoorbeeld ook te vinden op veel zonnige berghellingen in de Alpen. De plant komt voornamelijk voor op warme locaties en kalkrijke substraten, maar kan ook gevonden worden in schaarse eiken- en dennenbossen of langs bermen en bosranden. Bestuiving wordt voornamelijk uitgevoerd door honingbijen, maar ook vlinders waarderen de suikerrijke (76%) nectar, waardoor het rondom de oregano altijd zoemt en het een waardevolle bijdrage levert aan het behoud van insecten.

In de volksgeneeskunde wordt vaak de naam “dost” gebruikt, die in de middeleeuwen vooral werd beschouwd als een plant om heksen af te weren en werd gebruikt om zich tegen de duivel te beschermen. Er wordt ook gezegd dat het verdriet doet verdwijnen en mensen weer vrolijk maakt. Oregano wordt al 300 tot 400 jaar gebruikt als medicinale plant of in de keuken en is hier onmisbaar geworden. Vroeger werden er ook bieren met oregano gebrouwen en andere sterke dranken werden ermee gearomatiseerd.

Therapeutisch gebruik van oregano

Oregano was bij de Grieken al bekend als geneeskrachtige plant. Hippocrates gebruikte de plant om bevallingen te versnellen en aambeien te genezen. In de moderne kruidengeneeskunde wordt oregano gebruikt in theemengsels om infectieuze of door kramp veroorzaakte maag- en darmklachten te behandelen. Oregano wordt ook gebruikt om ziekten van de bovenste luchtwegen te behandelen vanwege het ontstekingsremmende ingrediënt carvacrol. Oregano wordt steeds belangrijker in de geneeskunde, omdat oregano olie ook een krachtig effect heeft tegen veel multiresistente bacteriestammen en daarom gebruikt kan worden in plaats van antibiotica, vooral in het geval van stafylokokkenziekten.

Gebruik van oregano bij paarden

Sinds de toediening van antibiotica aan landbouwdieren strenger is gereguleerd, is de veehouderij zich gaan richten op oude huismiddeltjes en bekende geneeskrachtige planten om natuurlijke alternatieven te vinden. Dit komt omdat, vooral in de veehouderij, vaak hardnekkige bacteriële of schimmelinfecties voorkomen die zich snel over de hele kudde kunnen verspreiden als ze niet onmiddellijk worden behandeld. Oregano heeft zich ontpopt als een van de eerste, zeer krachtige medicinale planten, omdat de oliën ervan een sterk antimicrobieel effect hebben en ook zeer effectief zijn tegen multiresistente ziektekiemen. Oregano is daarom praktisch onmisbaar in de veehouderij. Maar het wordt ook steeds vaker aangetroffen in kruidenmengsels voor paarden.

Schaal met gedroogde oregano en een klein takje met verse blaadjes ernaast
Oregano kan op veel manieren worden gebruikt in paardenvoer vanwege zijn waardevolle ingrediënten. © Adobe Stock / marrakeshh

De plant heeft een krampstillend effect op de luchtwegen en het maagdarmkanaal, die ook profiteren van de sterke ontstekingsremmende eigenschappen, die voornamelijk worden toegeschreven aan de carvacrol die het bevat. Door de antimicrobiële werking van de essentiële oliën in oregano heeft de plant ook een regulerende werking op dysbiose van het maagdarmkanaal en kan het worden gebruikt als onderdeel van darmrevalidatiemaatregelen. Oregano kan ook worden gegeven in het geval van een maagontsteking, die zich vaak manifesteert als “boeren” na het grazen of het voeren van krachtvoer, om de hoeveelheid bacteriën in de maag te verminderen.

Naast het stabiliserende effect op het microbioom van het spijsverteringskanaal, is oregano ook het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek naar de bestrijding van parasieten, met name bij vee. Vooral de snel toenemende resistentie tegen wormkuren is een groeiend probleem in de diergeneeskunde. Oregano heeft al aangetoond dat zijn essentiële oliën effectief zijn tegen spoelwormen. Er zijn echter nog meer onderzoeken nodig om deze resultaten te onderbouwen.

Zoals je kunt zien, is oregano een waardevolle medicinale plant voor aandoeningen van het spijsverteringskanaal en de luchtwegen en moet het niet alleen worden gebruikt als pizzakruid.

Nog veel meer kruidentips wachten HIER op je!

Bronnen

 • Trailovic SM et al. (26.5.2021): Action of Carvacrol on Parascaris sp. and Antagonistic Effect on Nicotinic Acetylcholine Receptors. Pharmaceuticals (Basel). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34073197/ (laatst bekeken op 4-2-2024).
 • Willing, H.-P.: Oregano. Biologie Seite. https://www.biologie-seite.de/Biologie/Oregano?utm_content=cmp-true (laatst bekeken op 4-2-2024).
 • Wittek, C. (2019): Heilpflanzen & Hausmittel für Pferde. Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co, Stuttgart.
 • Huerta, B., Barrero-Dominguez, B., Galan-Relaño, A., Tarradas, C., Maldonado, A., & Luque, I. (2016). Essential oils in the control of infections by Staphylococcus xylosus in horses. Journal of Equine Veterinary Science, 38, 19-23.
 • Pombo, Gabriela do Vale, et al. “Use of essential oil on digestive health and blood parameters of maintenance horses.” Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 73 (2021): 82-90.
 • Štrbac, Filip, et al. “A potential anthelmintic phytopharmacological source of Origanum vulgare (L.) essential oil against gastrointestinal nematodes of sheep.” Animals 13.1 (2022): 45.
 • Pearson, Wendy, et al. “Pilot study investigating the ability of an herbal composite to alleviate clinical signs of respiratory dysfunction in horses with recurrent airway obstruction.” Canadian journal of veterinary research 71.2 (2007): 145.
 • EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP), et al. “Safety and efficacy of an essential oil from Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietsw. for all animal species.” EFSA Journal 17.12 (2019): e05909.
 • Lauková, A., and M. Várady. “Gram-negative microbiota from horses and their sensitivity to antimicrobials, phyto-additives and enterocins.” Folia Vet 55 (2011): 137-143.
 • Moller, Zanmari. The use of an oregano oil extract as feed-addictive for Jersey cows grazing on ryegrass pasture in spring. Diss. Stellenbosch: Stellenbosch University, 2015.
 • Betancourt, L., et al. “Composition and bactericidal activity against beneficial and pathogenic bacteria of oregano essential oils from four chemotypes of Origanum and Lippia genus.” Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia 59.1 (2012): 21-31.
 • Mayer, Maria, et al. “Treatment of organic livestock with medicinal plants: a systematic review of European ethnoveterinary research.” Forschende Komplementärmedizin/Research in Complementary Medicine 21.6 (2014): 375-386.
 • Ebani, Valentina Virginia, and Francesca Mancianti. “Use of essential oils in veterinary medicine to combat bacterial and fungal infections.” Veterinary sciences 7.4 (2020): 193.
 • Chishti, Shayista, Zahoor A. Kaloo, and Phalestine Sultan. “Medicinal importance of genus Origanum: A review.” J. Pharmacogn. Phytother 5.10 (2013): 170-177.
Team Sanoanimal