Leestijd 6 minuten

Regenschurft staat ook bekend als regenrot of, in sommige gevallen, regeneczeem, maar wordt door de meeste paardeneigenaren, therapeuten en dierenartsen niet meteen herkend wanneer ze er voor het eerst mee te maken hebben. Deze infectie van de paardenhuid komt vaker voor in het natte seizoen, wanneer paarden met een lange (winter-) vacht permanent vochtig zijn. Regenschurft is echter ook niet ongewoon na lange periodes van regen in de zomer, wanneer paarden zonder beschutting op zomerweiden staan. Vaak wordt in eerste instantie gedacht dat de haaruitval die volgt op de infectie een schimmelinfectie van de huid is. In dit geval zijn het echter geen schimmels maar bacteriën die de problemen veroorzaken.

Bacteriën op de huid

De medische naam voor deze ziekte is “dermatophilose”. De bacterie Dermatophilus congolensis is hiervoor verantwoordelijk. Het maakt eigenlijk deel uit van de fysiologische huidlaag, dus het is altijd aanwezig op de huid van het paard. Maar als het paard constant nat wordt van boven, lange tijd geen kans krijgt om goed op te drogen en het immuunsysteem misschien ook nog met andere dingen bezig is, hebben de bacteriën het makkelijk. De aanhoudende vochtige toestand tast de huid op lange termijn aan en veroorzaakt microlesies, kleine wondjes. De bacteriën vinden de optimale omstandigheden om te groeien in een warme, vochtige vacht. De bacteriën kunnen de microlesies in de huid binnendringen en zich snel verspreiden, wat leidt tot grootschalige ontstekingsreacties.

Hoe ziet de infectie er precies uit?

Kleine puisten en amberkleurige korsten vormen zich over grote gebieden, de huid is rood, gezwollen, meestal ook warm en pijnlijk. Dit wordt vaak niet opgemerkt aan het begin van de ziekte, omdat de korsten nog verborgen zitten onder de vacht. Naarmate de ziekte vordert, worden de korsten dikker en opvallender, lijkt de vacht rechtop te staan, waardoor het paard zich nog minder goed kan beschermen tegen (aanhoudende) regen. Na korte tijd valt het haar uit door de huidinfectie en wordt de volledige omvang zichtbaar.

In tegenstelling tot schimmelinfecties leidt dermatophilose meestal niet tot jeuk en schilfering. De ontsteking met korstvorming, haaruitval en gevoeligheid bij het aanraken staan hier op de voorgrond.

Het verspreidt zich voornamelijk naar de rug, het hoofd, de nek en de achterbenen, waar het paard ook bij regen nat wordt. De infectie kan zich echter door het hele lichaam verspreiden zonder behandeling en afhankelijk van de algemene conditie van het dier of de toestand van het immuunsysteem. In dergelijke gevallen kunnen de paarden ook last hebben van koorts en apathie. Daarom moeten paarden die 24/7 op de zomerweide staan, vooral tijdens langere periodes van regen, dagelijks gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat ze geen gezondheidsproblemen hebben.

Hoe kan ik mijn paard helpen?

Als de infectie extreem is en gepaard gaat met koorts en ernstige pijn, is het essentieel om een dierenarts te raadplegen. Deze stelt de diagnose en schrijft indien nodig de juiste medicatie voor. Maar de ziekte verloopt niet altijd zo dramatisch. Hoe eerder je de veranderingen opmerkt, hoe beter je kunt handelen.

Het getroffen paard moet eerst goed worden afgedroogd en in de nabije toekomst zo droog mogelijk worden gehouden om verdere verspreiding te voorkomen. Het kan nodig zijn om het dier op stal te zetten totdat de ziekte volledig genezen is. In principe kan de infectie worden overgedragen op andere dieren in de kudde en ook op de mens. Het risico op infectie is echter veel kleiner dan bij bijvoorbeeld een schimmelinfectie. De bacteriën hebben een ingang in de huid nodig en dit gebeurt meestal alleen als de huid beschadigd is door langdurige nattigheid. Vandaar de Engelse naam “Rainrot”, aangezien de ziekte bijna uitsluitend voorkomt bij regenachtig weer. De gebruikelijke hygiënemaatregelen en een beetje voorzichtigheid zijn echter geboden.

Open plekken op de huid waar de wondvocht uit komt, moeten grondig gedesinfecteerd worden met een geschikt desinfectiemiddel. Het aanbrengen van zeer vette zalven moet worden vermeden, omdat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen onder het aangebrachte vetlaagje. Als de vacht erg lang is, kan scheren nuttig zijn om lucht bij de huid te laten, het drogen te versnellen en zo de progressie van de infectie te onderbreken. Scheren kan echter ook nodig zijn – vooral in de wintervacht – zodat de mate van verspreiding kan worden vastgesteld en de wonden kunnen worden behandeld. Alle paardenuitrusting die in contact komt met het dier moet ook worden gedesinfecteerd. De behandeling moet dagelijks worden uitgevoerd en kan enkele weken duren, afhankelijk van de toestand van het dier.

Paard met hooi in zijn mond
Een dieet dat is afgestemd op de diersoort is goed voor de stofwisseling en het immuunsysteem en kan daarom ook worden beschouwd als profylaxe. © Adobe Stock / michelangeloop

Een aangepast dieet kan een positieve invloed hebben op het verloop van de ziekte

Het belangrijkste is om het paard “van binnenuit” te ondersteunen en het immuunsysteem te versterken. Een aan de soort aangepast dieet en goede mineralisatie helpen tijdens het verloop van de ziekte, maar moeten ook als profylaxe worden gezien. Darmreinigende maatregelen kunnen het immuunsysteem ontlasten en zo de genezing versnellen. Essentiële vetzuren, bijvoorbeeld uit verschillende zaden met een hoog oliegehalte zoals zonnebloempitten, lijnzaad, rozenbottelpitten of mengsels van wilde zaden, kunnen de smering van de huid van binnenuit ondersteunen en zo ook een preventieve werking hebben zonder het organisme extra te belasten, zoals gebeurt bij het voeren van olie.

Conclusie

De therapie duurt lang, dus het is het beste om ervoor te zorgen dat zo’n klinisch zichtbare infectie met dermatophilose in eerste instantie niet optreedt. Paarden moeten altijd voldoende worden beschermd tegen het weer om dergelijke permanente natte omstandigheden te voorkomen. Paarden ontwikkelen vaak dermatophilose als ze al een geschiedenis van huidziekten hebben. Hieronder vallen voornamelijk kandidaten die gevoelig zijn voor huidgevoeligheden zoals (zomer-) eczeem, urticaria of soortgelijke aandoeningen. Hier moet je werken aan de onderliggende oorzaken en deskundige therapeutische ondersteuning zoeken om het paard te helpen op de lange termijn een fitter immuunsysteem te krijgen.

Team Sanoanimal