Leestijd 9 minuten

Littekenweefsel ontstaat vaak wanneer verwondingen de diepere lagen van de huid binnendringen. Hoewel verwondingen vaak de boosdoeners zijn, laten chirurgische ingrepen ook onvermijdelijk littekens achter, die niet alleen het huidoppervlak maar vaak ook diepere weefsellagen aantasten.
Naast de optische gevolgen die littekens met zich meebrengen – vooral wanneer er weefselknopen ontstaan of de vacht niet meer helemaal dichtgroeit – kunnen ze ook gezondheidsproblemen met zich meebrengen.
Van aanhoudend verstoorde meridianen tot fasciale weefselblokkades, het is essentieel om te erkennen dat littekens kunnen dienen als potentiële bronnen van gezondheidsproblemen.

Weefsel wordt niet altijd identisch vervangen

Helaas kan het lichaam beschadigd weefsel meestal niet precies zo regenereren als voor de verwonding. Stamcellen, die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van nieuwe functionele weefselcellen, zijn niet altijd overvloedig genoeg om het beschadigde gebied volledig te herstellen, vooral niet bij zware verwondingen. De reactie van het lichaam bestaat vaak uit de vorming van bindweefsel om schade te minimaliseren en wondsluiting te versnellen. Bijgevolg wordt de plaats van het letsel snel afgedicht door bindweefselvezels die in een lukraak patroon groeien, in plaats van zich langs een specifieke trekrichting te richten, zoals te zien is bij het herstel van pezen of banden door regelmatige beweging.

Hoewel deze snelle, ongecontroleerde en ongeorganiseerde weefselgroei dient om de schade te herstellen en te overleven, kan het leiden tot tekortkomingen in essentiële huidcomponenten zoals haar-, zweet- en talgklieren. Hierdoor kan de huidfunctie in deze gebieden aangetast worden.

Wondgenezingsstoornissen uiten zich vaak in littekenweefsel

Overmatige reacties van het lichaam kunnen leiden tot de vorming van hypertrofische littekens, die vaker voorkomen bij geïnfecteerde wonden of vertraagde genezing. Keloïden, een ander type overtollig littekenweefsel, reiken vaak verder dan de oorspronkelijke wond en worden in de volksmond “wild vlees” genoemd. Ze ontstaan door verstoorde wondgenezingsprocessen die overmatige weefselgroei veroorzaken in een poging de schade te beperken en te sluiten.

Omgekeerd kan onvoldoende weefselregeneratie resulteren in retracties, waarbij het litteken verzonken of samengetrokken lijkt. Grotere scheuren in spiervezels kunnen bijvoorbeeld een zichtbare deuk achterlaten op het weefseloppervlak, wat wijst op littekenvorming in diepere lagen. Een veelvoorkomend voorbeeld is de ‘duimafdruk van de profeet Mohammed’ die vaker voorkomt bij volbloeden.

Paard met gescheurde spiervezels op de borst
© Sanoanimal

Mogelijke beperkingen in beweging

Littekens kunnen de omgeving aanzienlijk verstoren, omdat het nieuwe vezelige bindweefsel vaak minder elastisch is dan het oorspronkelijke weefsel dat het vervangt. Als er littekens ontstaan in de buurt van gewrichten of andere mechanisch belaste gebieden, kunnen ze leiden tot bewegingsbeperkingen. Blijvende beperkingen worden vaak waargenomen bij paarden die een artroscopie hebben ondergaan. Het buitenste litteken in de huid is meestal niet herkenbaar omdat het klein is, maar de littekens in de onderliggende lagen veroorzaken vaak blijvende irritatie in dit gebied.

Bovendien kan littekenweefsel zich hechten of vergroeien met het omringende bindweefsel, waardoor het via het fasciale systeem tractie uitoefent en verre effecten veroorzaakt. Een litteken in de nek kan bijvoorbeeld ritmische onbalans in de achterhand veroorzaken. Dergelijke onevenwichtigheden en terugkerende blokkades van het bewegingsapparaat worden vaak in verband gebracht met fasciale verklevingen en oude littekens, hoewel het lastig kan zijn om de precieze oorzaak te achterhalen.

Littekens kunnen stoorvelden worden

Littekenweefsel kan de energiestroom in het lichaam belemmeren of blokkeren, vooral wanneer het meridianen aantast – energiebanen die als een netwerk door het lichaam lopen. Littekenweefsel, rijk aan bindweefsel, vertoont andere elektromagnetische geleidingseigenschappen dan normaal weefsel, wat leidt tot verstoringen of interferentievelden in de energiestroom.

Deze storingsvelden kunnen functiestoornissen veroorzaken in orgaansystemen die via de meridianen met elkaar verbonden zijn, wat leidt tot therapieresistente orgaanstoornissen. Maar niet alleen de inwendige organen worden beïnvloed door dergelijke stoorvelden. Bovendien kunnen door littekens veroorzaakte storingsvelden zich manifesteren als spanning, pijn of kreupelheid.

Een opmerkelijk voorbeeld is het castratielitteken bij ruinen, dat vaak koud aanvoelt – een teken van een significant storingsveld. Omdat de incisie voor castratie meestal de niermeridiaan doorsnijdt – een cruciaal onderdeel van het meridianensysteem – kunnen de gevolgen van zulke interferentievelden uitgebreid zijn. Sommige castratielittekens voelen warm aan, maar hebben een knoestige textuur. Daarnaast worden vaak verstoringen in het fasciale systeem waargenomen in deze gevallen, wat mogelijk bijdraagt aan het probleem dat een paard geen gewicht met zijn achterhand wil opnemen. Niet elk litteken wordt echter noodzakelijkerwijs een storingsveld.

Problemen herkennen

Pigmentstoornissen rond het litteken, jeuk, uitpuilend littekenweefsel of slechte genezing van de voorafgaande wond kunnen duiden op een stoorveld. Veel dieren vertonen ongemak of defensief gedrag als een storend litteken wordt aangeraakt, vooral littekens op de achterhand zoals castratielittekens. Sommige littekens kunnen echter gevoelloosheid veroorzaken, waardoor ze niet reageren bij aanraking.

Verhoogde kou of ongewone warmte in het littekengebied kan ook duiden op een storingsveld, hoewel warmte ook kan duiden op een ontsteking. Ervaren therapeuten kunnen vaak vaststellen of een litteken mogelijk problematisch is.

Het is belangrijk om op te merken dat het uiterlijk van een litteken alleen niet betrouwbaar aangeeft of het problematisch is. Sommige grote en ernstig uitziende littekens veroorzaken geen problemen, terwijl kleine littekens van minimaal invasieve chirurgie sterke interferentievelden kunnen veroorzaken.

Stoorvelden behandelen en littekens verzorgen

Littekenweefsel in de huid voelt vaak inelastisch en harder aan dan het omringende weefsel. De microcirculatie in deze weefsellagen is vaak verstoord omdat de bloedcirculatie hier slechter is.

Een littekenbehandeling is erop gericht de microcirculatie te verhogen, de weefselelasticiteit te verbeteren en de energiestroom te stimuleren.

Hoe jonger een litteken is, hoe groter de kans op succes, maar met een beetje geduld kunnen ook oudere littekens heel goed worden verbeterd.

Massage van littekens

Massage kan beginnen zodra de uitwendige wondgenezing voltooid is. De wond of hechting moet volledig gesloten zijn en eventuele korstjes moeten er vanzelf zijn afgevallen. Er mag ook geen infectie in het gebied zijn. Als er geen complicaties zijn, kunnen zelfs zeer jonge en verse littekens worden behandeld met dagelijkse, zachte massages om het weefsel soepeler te maken en de bloedcirculatie te bevorderen. Milde littekengels of hoogwaardige calendula-oliën kunnen ook worden gebruikt voor voeding.

Etherische oliën

Etherische oliën kunnen helpen bij het masseren van littekens en bieden een aromatherapeutische werking om trauma op te lossen. Verdunning met een neutrale olie zoals amandelolie is echter essentieel, omdat ze de huid van het paard gemakkelijk kunnen irriteren als de concentratie te hoog is. Als je twijfelt, vraag dan gewoon aan je vertrouwde therapeut welke essentiële olie – of welk mengsel – hij of zij aanraadt voor de behandeling van een bepaald litteken.

Kleurenlichttherapie

Gekleurd licht kan de wondgenezing ondersteunen en ernstige littekens voorkomen. Ook bij bestaande littekens kunnen er aanzienlijke verbeteringen worden bereikt door energie toe te voeren of af te voeren als dat nodig is.

Laser therapie

Diepere littekens, zoals die van operaties, reageren goed op lasertherapie. De hoge penetratiediepte van de laserstralen in het weefsel stimuleert regeneratieprocessen. De bloedcirculatie en het celmetabolisme worden verhoogd en afbraakproducten, waarvan sommige verantwoordelijk kunnen zijn voor pijn, worden sneller verwijderd. Door deze biostimulatie normaliseert het weefsel zich veel sneller. Omdat diepere weefsellagen – in tegenstelling tot de buitenste huid – niet keratiniseren, is het vaak mogelijk om een aanzienlijke verbetering van de littekenstructuur te bereiken door middel van de juiste behandeling.

Bloedzuigers

Bloedzuigers kunnen effectief zijn voor oude en lastige oppervlakkige littekens, de doorbloeding bevorderen en ontstekingen verminderen. De hyaluronidase in bloedzuigerspeeksel maakt littekenweefsel los, waardoor het soepeler wordt. Door gebruik te maken van deze behandelingen kan littekenweefsel effectief worden beheerd, de gezondheid van het weefsel worden verbeterd en mogelijke interferentie met lichaamsfuncties worden verminderd.

Energetische zalven en acupunctuur

Energetische zalven zoals APM crème kunnen op oudere littekens worden aangebracht, maar voorzichtigheid is geboden vanwege de kans op ernstige lymfatische zwelling. Dit is vooral relevant voor castratielittekens, omdat lymfatische zwelling kan optreden in het scrotum van ruinen. Deze zwelling is echter niet schadelijk en verdwijnt meestal binnen een paar dagen.

APM crème moet ten minste drie maanden na volledige wondgenezing worden aangebracht om te voorkomen dat het littekenweefsel opnieuw opengaat. APM-crème is vooral effectief bij littekens die het energiesysteem van het lichaam verstoren doordat ze op meridianen liggen.

Als alternatief kan acupunctuur worden gebruikt om dergelijke littekens te behandelen, waardoor een geblokkeerde energiestroom op de lange termijn wordt hersteld.

Littekentaping voor fasciale verklevingen

Littekentaping met kinesiotape, dat speciaal ontwikkeld is voor dieren, is een nieuwere techniek die voornamelijk wordt gebruikt voor verklevingen in het fasciale systeem die het bewegingsapparaat aantasten. Het is vooral effectief na manuele behandelingen om het weefsel verder los te maken, de spiertonus te moduleren en verklevingen van fascia los te maken. Goed aangebrachte tape kan meerdere dagen blijven zitten, zodat het lichaam het fasciale systeem geleidelijk kan reorganiseren. Er zijn nu ook tapes die magneten bevatten of elektrostatisch geladen zijn en daardoor naast hun mechanische effect ook een effect hebben op de energiestroom.

Prociaïne behandeling voor overgevoeligheid

Bij ernstige overgevoeligheid in littekenweefsel kan procaïne, een plaatselijk verdovingsmiddel, in het weefsel worden geïnjecteerd of als een zalf worden gebruikt. Dit stopt tijdelijk de chronische irritatie, waardoor het overreactieve zenuwstelsel tot rust kan komen. Met elke behandeling kan de overgevoeligheid afnemen en normaliseren.

Conclusie

Er zijn talloze methoden om littekens te behandelen, de functie te verbeteren of stoornissen te elimineren. Preventie verdient echter de voorkeur. Ervoor zorgen dat verwondingen snel en ongestoord genezen is de sleutel. Therapie met gekleurd licht en zachte massages kunnen het genezingsproces ondersteunen als de wond eenmaal gesloten is en helpen om ernstige littekens en verklevingen te voorkomen.

Als je paard hardnekkige gezondheidsproblemen heeft die resistent zijn tegen behandeling, kan onderzoek van opgehoopte littekens verborgen oorzaken onthullen. Littekenweefsel bevat vaak aanwijzingen voor onopgeloste problemen.

Team Sanoanimal