Leestijd 4 minuten

Ftalaten, bisfenol A en andere onuitspreekbare stoffen

Ingreep in de hormoonbalans

Ze heten di-2-butoxyethylftalaat (DBEP), dibutylftalaat (DBP) of benzylbutylftalaat (BBP) en hebben talloze andere namen. Aantreffen kun je ze in allerlei soorten plastic en bijna iedereen is ze wel eens tegengekomen onder de verzamelnaam “weekmakers”. Weekmakers worden ervan verdacht de hormoonbalans te beïnvloeden of zelfs hormonaal actief te zijn, zoals bisfenol A (BPA), en kunnen ook leiden tot gedragsstoornissen, onvruchtbaarheid en leverschade.

Geen etiketteringsplicht bij plastic producten voor dieren

Maar moet je er ook op letten dat voerbakken, wateremmers en drinkbakken voor paarden geen schadelijke weekmakers of ftalaten bevatten? Drinkbakken en voerbakken worden immers precies voor dit doel gemaakt.

Het slechte nieuws eerst: in het geval van plastic producten voor dieren is de fabrikant niet verplicht om te vermelden of de producten voedselveilig zijn of niet. Als er ergens staat dat het product voedselveilig is of als er een logo met een vork en een mes op staat, dan zit je aan de veilige kant en kan het paard er zijn hooibrok uit eten of zijn water uit drinken.

Sterke geur = schadelijke stoffen

Als er een sterke geur is, kun je ervan uitgaan dat het product schadelijke stoffen bevat.

Als er geen vermelding of logo op het product staat, kun je het ruiken. Als het zelf een sterke eigen geur heeft, kun je ervan uitgaan dat het niet gezond is om het paard eruit te laten eten of drinken. Nog afgezien van het feit dat het paard er zeker ook niet blij mee is, want de paardenneus is veel fijner dan de onze. De goedkope speciekuipen van de bouwmarkt waren lange tijd erg populair als drinkbak, maar inmiddels is bekend geworden dat ze hier niet geschikt voor zijn vanwege de weekmakers.

Paard drinkt uit een zwarte plastic drinkbak met weekmakers
Weekmakers worden ervan verdacht de hormoonbalans te beïnvloeden of zelf hormonaal actief te zijn.
© Adobe Stock / Milan

Weekmakers maken breekbaar plastic flexibel

Het volgende waaraan je kunt zien of er weekmakers aanwezig zijn, is het plastic zelf. Als het zacht en buigzaam is, bevat het meestal een weekmaker. Als het zijn vorm behoudt en niet gebogen kan worden, is de kans groot dat het niets bevat dat schadelijk is voor de gezondheid. Met kunststoffen zoals polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE) zit je aan de veilige kant omdat ze geen weekmakers bevatten.

Niet alleen een probleem in het paard, maar ook op het paard

Weekmakers zijn echter niet alleen een probleem in voerbakken en drinkemmers. Ze kunnen ook via de huid worden opgenomen. Dus alles wat in contact komt met het paard moet ook gecontroleerd worden. Fabrikanten van borstels adverteren nu ook dat hun borstels of kammen geen weekmakers bevatten, omdat niet alleen het paard weekmakers opneemt via de huid, maar natuurlijk ook degene die het paard schoonmaakt met de bijbehorende borstels.

Conclusie: vermijden waar mogelijk

Natuurlijk zul je niet dood neervallen alleen omdat je de rosborstel vijf minuten in je hand houdt of je paard er vijf minuten mee in aanraking komt. Maar je moet je er altijd van bewust zijn dat er schadelijke stoffen in zitten, zoals het gezegde luidt “elke druppel slijt de steen”. Weekmakers zitten nu in zo veel alledaagse voorwerpen en zijn ook aangetroffen in drinkwater en in de bodem dat contact ermee niet langer te vermijden is. Juist daarom moet je elk contact vermijden en vooral drinkemmers en voerbakjes gebruiken die geen weekmakers bevatten.