Leestijd 8 minuten

We kennen allemaal het probleem van te veel suiker in het weidegras. Daarnaast bestaat er ook nog fructaan, een korte-termijn opslagsuiker die de plant produceert om suiker op te slaan wanneer het meer kan produceren dan het verbruikt.

Suiker is de brandstof voor plantengroei en vormt de belangrijkste energiebron voor onze paarden: Cellulose. Cellulose bestaat uit complex met elkaar verbonden suikermoleculen. Het geeft de plant de steun om hoog te groeien en zijn bladeren uit te strekken naar het zonlicht, maar het maakt de bloesem ook van veraf zichtbaar voor bestuivende insecten.

Er zijn voornamelijk drie factoren die het totale suikergehalte van het gras bepalen: het weer, de toevoer van voedingsstoffen aan de planten en de samenstelling van de graszode.

Het weer

Planten kunnen alleen suiker aan maken door middel van fotosynthese als er voldoende warmte en zonlicht is, plus water, kooldioxide en minerale voedingsstoffen.

Het weer zorgt voor warme temperaturen en zonneschijn, of niet.

Temperaturen onder 5-8 C° of boven 25-30 C° zorgen ervoor dat de fotosynthesesnelheid en groei sterk afnemen. Als het te koud is, vinden de biochemische reacties te langzaam plaats, waardoor de groei stopt en de suiker wordt opgeslagen als fructaan. Als het te warm is, moet de plant de kleine openingen in zijn bladeren sluiten. Hierdoor verdampt er normaal gesproken constant wat water en wordt er via het capillaire effect nieuw water uit de grond naar de bladeren gezogen. Maar als het te warm is, verliest de plant te veel vocht, dus worden de openingen gesloten en gaan de biochemische processen in de cellen in “slaapstand”. Ook hier kan een hoog fructaangehalte ontstaan om de suiker op te slaan voor latere groei.

Belangrijk om te weten: Gras groeit ook als de zon niet schijnt. Mits er genoeg suiker in voorraad is en de temperatuur goed is.

Zo kan tijdens een warme nacht veel van het fructaan dat op de warme dag is opgeslagen, worden omgezet in cellulose, hemicellulose, pectine en andere structurele koolhydraten. Daarom is het fructaangehalte de volgende ochtend na een warme nacht aanzienlijk lager dan de avond ervoor.

Als de nacht koel was en er ’s ochtends bijvoorbeeld vorst op het gras zit, kunnen we aannemen dat het suiker- of fructaangehalte hetzelfde is gebleven. Dit komt omdat koude temperaturen de omzetting van suiker of fructaan in structurele koolhydraten en dus de groei vertragen. Als de dag na een koude nacht zonnig is en aangename temperaturen heersen, zal het fructaangehalte blijven stijgen omdat de fotosynthese meer suiker produceert dan de plant tegelijkertijd kan groeien.

Bij midzomertemperaturen van 30 C° en meer komt de fotosynthese tot stilstand. Als de temperaturen ’s nachts onder de 25°C dalen, gebruiken de grassen de resterende suiker- en fructaanreserves om te groeien. Het totale suiker- en fructaangehalte in de planten neemt af, tenminste als er voldoende water is. Als er geen water meer beschikbaar is, bijvoorbeeld in zeer droge zomerweken, stopt de groei ook en blijven de suiker- en fructaangehaltes stabiel.

De volgende tabel is bedoeld om de verschillende effecten te illustreren.

WeersomstandighedenFructaangehalte
Overdag zon, ’s nachts koudZeer hoog
Overdag zon, ’s nachts warmMiddelmatig
Overdag bewolkt of regen, ’s nachts warmLaag
Overdag bewolkt of regen, ’s nachts koudMiddelmatig
Aanhoudende droogteHoog

In de schaduw van bomen is het fructaangehalte aanzienlijk lager dan in weilanden zonder schaduw, omdat de kracht van de zon onder bomen afneemt (iedereen met zonnepanelen op het dak van zijn huis kent het). In droge periodes groeit het gras in de schaduw meestal langer, omdat het bodemvocht langer wordt vastgehouden.

Toevoer van voedingsstoffen voor de planten

De juiste en uitgebalanceerde toevoer van voedingsstoffen voor de planten is een ingewikkelde klus. Iedereen die ooit een huis heeft gebouwd, kent het fijn uitgebalanceerde samenspel van de verschillende deelaspecten. De elektricien staat er en wil graag verder gaan, maar hij moet wachten op de metselaar die de laatste tussenwand nog niet heeft geplaatst. De elektricien laat zijn materiaal al op het bouwterrein achter, zodat hij aan de slag kan zodra de muur op zijn plek staat. Het vereist veel verschillende vakmensen met verschillende vaardigheden om het huis overeind te houden en uiteindelijk bewoonbaar te maken.

Als we nu de vakmannen gelijkstellen aan de voedingsstoffen, realiseren we ons meteen: net zoals we allemaal verschillende vakmannen nodig hebben om het in huis goed te doen, hebben de planten ook allemaal verschillende voedingsstoffen in voldoende hoeveelheden nodig om te kunnen groeien. Net zoals de arbeiders hun bouwmaterialen laten staan zodat ze ze bij de hand hebben als ze eindelijk aan de slag kunnen, slaan planten overtollige suiker op in de vorm van fructaan, een kortetermijnopslagmedium. Als een voedingsstof ontbreekt, kunnen de stofwisselingsprocessen in de plant die nodig zijn voor groei niet plaatsvinden. Als de metselaar ontbreekt, kan er geen huis worden gebouwd, hoeveel elektriciens en verwarmingsmonteurs er ook op de bouwplaats staan.

De basis van succesvol weidebeheer is daarom altijd een basis-bodemanalyse om de voedingsstoffenvoorziening van de planten in balans te brengen. Want zowel te veel van de ene voedingsstof als te weinig van de andere kan fatale gevolgen hebben.

De bodemgegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om een bemestingsplan op te stellen dat individueel is afgestemd op het gebied en dat de groeiomstandigheden creëert voor de grassen die we in onze paardenweiden willen hebben – en het, indien mogelijk, onaangenaam maakt voor de grassen die we er niet willen zien.

Elke plantensoort heeft zijn eigen vereisten, sterke en zwakke punten.

De behoefte aan voedingsstoffen hangt af van de vegetatie van het gebied, het bodemtype, het microklimaat, maar varieert ook van voedingsstof tot voedingsstof. Peulvruchten zoals luzerne hebben bijvoorbeeld bijna geen stikstof in de bodem nodig voor hun groei, omdat speciale bacteriën die zich rond hun wortels hebben gevestigd de stikstof uit de lucht binden en beschikbaar maken voor de peulvrucht. Het Duitse raaigras is heel anders: als er te weinig stikstof in de grond zit, komt het behoorlijk in de stress, de groei blijft achter, maar het vormt extreem hoge suikerwaarden met lage eiwitwaarden.

Wat voor verschil maken de grassoorten?

In een Amerikaans onderzoek uit 2018 in de staten Utah en Colorado werden de totale suikerspiegels gemeten op 24 verschillende grassoorten gedurende twee jaar. Dit onthulde een relatief betrouwbare rangschikking van de meest suikerrijke grassoorten.

Hier is nu de hitlijst (alleen de soorten die bij ons bekend zijn) met de hoogste suikerwaarden bovenaan:

De absolute kampioen is Duits raaigras (dat overigens in de VS als giftige plant wordt beschouwd omdat het hoge endofytengehalte ook hoefbevangenheid en abortus bij fokmerries kan veroorzaken). Het wordt op de voet gevolgd door rietzwenkgras, met timothee, knapweed, rood zwenkgras, beemdvossenstaart, Kentucky bluegrass en trespengrassen op enige afstand.

Tot onze spijt moeten we steeds weer vaststellen dat de overgrote meerderheid van de commerciële zaadmengsels voor paardenweiden ook aanzienlijke hoeveelheden Duits raaigras bevatten. Zelfs in mengsels die worden aangeboden als fructaanarm!

Het is goed mogelijk dat de producent van dergelijke zaadmengsels uit het grote aantal raaigrasrassen die rassen heeft geselecteerd met het laagste suiker- of fructaangehalte in verhouding tot de andere rassen. Maar aangezien Duits raaigras verreweg het hoogste totale suikergehalte heeft in vergelijking met alle andere grassoorten (er zijn metingen gedaan tot 36%!), is het sterk aan te raden om Duits raaigras over het algemeen te vermijden in paardenweidemengsels.

Conclusie:

Vooral bij metabolisme-gevoelige kandidaten zoals de geliefde dikkertjes, de hoefbevangen kandidaten, paarden met insulineresistentie (waartoe ook veel paarden met Cushing-symptomen behoren!) en alle rassen die snel aankomen, moet je tijdens het grazen altijd op het weer letten!

Als je de mogelijkheid hebt, moet je bij problematische weersituaties (vooral aanhoudende droogte en warme, zonnige dagen met koude nachten) zorgen voor schaduwrijk grasland, omdat dit vaak minder suiker/fructaan bevat dan de weides die in de volle zon liggen. Daarnaast moet je de paarden in de herfst op tijd op de winterpaddock zetten, zodra de nachttemperaturen onder de 8-10°C komen.

Zorg dan ook altijd voor een evenwichtige en op de behoefte afgestemde toevoer van voedingsstoffen op je weide, in de zin van een gezonde en suikerarme zamenstelling van planten voor paarden. Een bodemanalyse is hiervoor onmisbaar en kost niet veel – zelfs inclusief professioneel advies over bemesting is dit meestal goedkoper dan acute hoefbevangenheid of koliek door verkeerd weidebeheer!

Hoe gevoeliger de paarden zijn voor suiker/fructaan, hoe uitgebreider de graszode moet zijn. Krachtgrassen zoals Duits raaigras zouden niet de hoofdbloeiers moeten zijn in een paardenweide en zouden helemaal niet moeten voorkomen in weiden voor stofwisselingsgevoelige paarden.

Hier geldt: alleen omdat de weide tot op de grond is opgegeten, is het geen magere weide! Hoe hoog het suikergehalte van de weide is (en dus problematisch voor paarden met een risico op hoefbevangenheid en EMS-kandidaten) hangt meer af van de plantensoort, de klimatologische omstandigheden en het stressniveau van de weide dan van hoe hoog de vegetatie op het terrein is.

Geschreven door gastauteur Helmut Muß, “die gute Pferdeweide”