Leestijd 10 minuten

Het gras begint weer te groeien en de paarden proberen alweer onder het draad door de eerste halmpjes te eten. Elke wandeling wordt een uitdaging voor het halstertouw en de zenuwen van de paardeneigenaar!
Het tijdvak van het aanweiden staat weer voor de deur. Maar wat is er allemaal te bedenken?

Langzaam beginnen

Ook al is de kennis over langzaam aanweiden eeuwenoud, in de praktijk wint het ongeduld het vaak. Maar hoe stom het voor sommigen ook mag klinken, je kunt niet langzaam genoeg beginnen met aanweiden, vooral bij paarden die een gevoelige stofwisseling hebben. Dit geldt ook voor paarden die in de winter last van mestwater, diarree of koliek hebben gehad en natuurlijk ook voor paarden die al eerder hoefbevangen zijn geweest en dus altijd vatbaar blijven. Wees ook voorzichtig met overgewichtige paarden en paarden met insulineresistentie of cryptopyrrolurie (KPU).

Wanneer je zulke paarden te snel laat aanweiden, is er een groot risico op koliek of hoefbevangenheid – beide potentieel dodelijke ziekten!

Begin daarom, indien mogelijk, met 5 minuten aan de hand grazen en verhoog langzaam met intervallen van 5 minuten tot je ongeveer bij een uur bent. Daarna kan je meestal met 15 minuten stappen verdergaan. De exacte snelheid hangt echter altijd af van de groeisnelheid van het gras en de individuele gevoeligheid van het paard.

Als vuistregel geldt: hoe groener en “sappiger” het gras, hoe hoger het suiker- en pectinegehalte, die gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hoefbevangenheid of koliek.

Bovendien moet je na koude nachten indien mogelijk alleen ’s middags grazen, omdat fructanen tegen die tijd al grotendeels zijn afgebroken. In de ochtend is de Fructane waarde is het gras het hoogst. En natuurlijk: hoe gevoeliger het paard reageert op voerveranderingen, hoe langzamer je het aanweiden moet aanpakken.

Kudde jonge paarden
Paarden rennen eindelijk naar buiten op de weide

Rust haastige eters uit met een grasmasker

Onderzoek heeft aangetoond wat de meeste paardeneigenaren ook zelf waarnemen: Paarden kunnen hun eetsnelheid heel erg variëren. Dus als je de tijd op de wei beperkt, kunnen ze in één uur net zoveel gras opnemen als voorheen in vier uur. Minder weidegang betekent dus meer haastig eten met een slechte kauwtechniek en een te overvloedige en snelle opname van voedingsstoffen. Dus de oude methode om stofwisselingsgevoelige paarden maar kort op de wei te laten zodat ze niet zoveel gras eten, werkt niet.
Wat te doen met de ” stofzuigers” onder de paarden?
Grasmaskers zijn hier een goed alternatief. Ook al lijkt het ons in eerste instantie wreed om de paarden zo’n “muilkorf” om te doen: uiteindelijk kunnen ze langer op de wei blijven. Dit is goed voor de geestelijke gezondheid en tegelijkertijd nemen ze niet te veel voer op, wat goed is voor de darmen. Er zijn heel verschillende modellen en je moet kijken wat bij jou en het paard in kwestie past. We hebben zelf goede ervaringen opgedaan met het grasmasker van AS. Het is relatief “onverwoestbaar”, heeft na een korte acclimatisatieperiode geen storende invloed op het eetgedrag van paarden en je kunt verschillende reductieplaten gebruiken om de voersnelheid aan te passen aan het paard en de grasconditie. Een extra siliconen inzetstuk beschermt de snijtanden tegen ongezonde slijtage. Hierdoor kunnen zelfs gevoelige paarden langer en dus meer ontspannen in de wei blijven in hun vertrouwde groep. Na de weidegang moet het grasmasker natuurlijk worden afgenomen, zodat de paarden ook kunnen voldoen aan hun behoefte aan sociale verzorging, enzovoort.

Geef altijd hooi als aanvulling

Je hoort vaak als argument dat er genoeg gras op het weiland staat, en dat de paarden dit gras maar moeten eten en niet het dure hooi. Jammer genoeg is dat te kortzichtig. Vooral jong weidegras, dat we in het voorjaar in de weilanden zien (en ook in de zomer, wanneer de weilanden “rust” krijgen zodat ze weer kunnen groeien), is rijk aan voedingsstoffen en arm aan vezels. De vezels die de bladeren en stengels in dit vroege stadium steun geven, zijn voornamelijk pectines. Ze worden in de dikke darm voornamelijk verteerd door protozoën, die de dikke darm verzuren. Dit is ongunstig voor de cellulolytische micro-organismen die het belangrijkste deel uitmaken van de darmflora van het paard. Ze leven voornamelijk van cellulose, dat voorkomt in hooi, maar slechts in kleine hoeveelheden in jong gewas. Om ervoor te zorgen dat de dikke darm stabiel blijft en niet in een dysbiose terechtkomt, is het dus dringend noodzakelijk dat de paarden hooi aangeboden krijgen tijdens de weideperiode.

Als je maar een klein stuk weiland beschikbaar hebt en werkt met wisselbegrazing (het ene stuk kan rusten en teruggroeien terwijl het andere wordt afgegraasd), moet je gedurende de hele zomer dringend hooi aanbieden.

Dit komt omdat het gras nooit de kans krijgt om uit te groeien en cellulose op te slaan in de mate die het paard nodig heeft in zijn rantsoen. Paarden die in de zomer hooi krijgen, zijn veel stabieler in hun darmen en kunnen ook beter omgaan met metabolische stress dan paarden die uitsluitend op weidegras leven.

Paarden die ook in de zomer hooi bijgevoerd krijgen, zijn veel stabieler in hun darmen. © virgonira / Adobe Stock

Bitterkruiden ondersteunen de spijsvertering

Veel paarden reageren met groenachtige diarree tijdens het aanweiden. Dit komt door een verstoord evenwicht in de dikke darm. De darm heeft zich gedurende de hele winter aangepast aan celluloserijk hooi en heeft zo meestal een stabiel evenwicht gevonden. De grote hoeveelheden jong gras leveren nu niet alleen veel suiker en eiwitten, maar vooral ook pectines. Tegelijkertijd ontbreken de vezels uit het hooi, die de peristaltiek reguleren. Want hoe grover de vezels, hoe langzamer de peristaltiek. Hoe fijner, hoe sneller. Het jonge weidegras bevat niet genoeg vezels om de peristaltiek goed te reguleren.

Een te snelle darmpassage is het gevolg, wat we zien als “diarree”. Je kunt dit tegengaan door bitterkruiden bij te voeren. Ze bevorderen de galproductie door de lever. Gal speelt een belangrijke rol in de regulatie van de peristaltiek. Hierdoor kunnen de darmen weer “tot rust komen” en verdwijnt de diarree.

Natuurlijk moet er ook altijd hooi of takken van niet-giftige bomen of stro van goede kwaliteit worden aangeboden, omdat de cellulose- of ligninevezels daarvan ook een regulerend effect hebben op de peristaltiek. Als de paarden de kans krijgen, eten ze nu ook graag de (bittere) paardenbloem en knabbelen ze aan struiken en bomen. Een boswandeling, waarbij je het paard hier en daar laat knabbelen, vult het voorjaarsdieet dus op een natuurlijke manier aan en levert belangrijke voedingsstoffen om de spijsvertering te reguleren.

Controleer hoeven en bewegingspatronen dagelijks – risico op hoefbevangenheid!

Een van de grootste risico’s tijdens het aanweiden is de mogelijke ontwikkeling van hoefbevangenheid. Deze ontstekingsziekte van de hoeflederhuid is potentieel dodelijk en moet niet lichtzinnig worden opgevat.
Waarom het ene paard hoefbevangen raakt en het andere niet, is vaak niet van buitenaf te zeggen. Daarnaast zijn er een tiental verschillende redenen waardoor je paard hoefbevangen kan raken, met de meest uiteenlopende oorzaken en triggers en ook met een verschillend verloop.

Van cruciaal belang in de periode tijdens het aanweiden zijn: Fructanen, pectinen, eiwitten en suikers.

De effecten van deze voedingsstoffen zijn echter verschillend. Fructanen, pectinen en een overmaat aan eiwitten in het voer leiden tot dysbiose in de dikke darm en snelle pH-dalingen. Dit veroorzaakt een massale afsterving van de darmflora, waardoor veel endotoxinen vrijkomen. Deze worden door het paard opgenomen via het darmslijmvlies en kunnen hoefbevangenheid veroorzaken.
Maar ook een hoog suikergehalte kan de oorzaak zijn van hoefbevangenheid, hoewel deze suikers niet in de dikke darm terechtkomen, maar al in de dunne darm uit de voedselbrij worden gehaald. In de meeste gevallen is dit te wijten aan een bestaande (en meestal niet herkende) insulineresistentie. De opname van suikerrijk weidegras leidt tot hoge bloedsuikerspiegels, waarvan wordt vermoed dat ze rechtstreeks hoefbevangenheid kunnen veroorzaken. Ze leiden ook van nature tot langdurige, hoge insulinespiegels. Studies hebben aangetoond dat insuline hoefbevangenheid kan veroorzaken.
Voorzichtigheid is dus geboden, want vooral ’s ochtends vinden we nog steeds relatief hoge fructaangehaltes in het gras en natuurlijk bestaat de jonge groei op dit moment voornamelijk uit pectine, suiker en eiwit.

Pony’s en andere robuuste paarden, barokke paarden en koudbloedpaarden lopen een veel groter risico dan warmbloedpaarden, volbloeden of Arabieren (wat niet betekent dat zij niet ook hoefbevangen kunnen raken!). Paarden met een geschiedenis van stofwisselingsproblemen hebben meer kans op hoefbevangenheid in de lente dan paarden die altijd gezond zijn geweest. Paarden met overgewicht en paarden die niet vaak, weinig of onregelmatig worden getraind, lopen een groter risico dan paarden die dagelijks in een stevig tempo worden getraind.

Omtrek meten; dik paard; meetlint; EMS
Paarden met overgewicht en paarden die niet vaak, weinig of onregelmatig worden getraind, lopen een groter risico om hoefbevangen te worden.
© Adobe Stock / dabyg

In elk geval moet je het loopgedrag van je paard elke dag observeren en in een vroeg stadium ingrijpen. Want paarden met beginnende hoefbevangenheid lopen vaak al voor de acute uitbraak “gevoelig”, vermijden harde en stenige bodems, geven de voorkeur aan diepe (“zandige”) bodems of zachte weidebodems. De passen worden korter, de gang begint er wat “hoekig” uit te zien omdat ze proberen de hoef eerder van de grond te tillen zonder een volledige afrolfase te doorlopen. Als ze staan, proberen ze soms kleine holletjes voor zichzelf te graven en gaan dan op de rand staan zodat de teen uitsteekt en dus geen druk van onderaf krijgt. Ze zoeken graag plassen op om hun voeten af te koelen en proberen onnodig lopen te vermijden, wat vaak wordt gezien als “tegenzin om te bewegen” of “gebrek aan motivatie”. Ook het lopen van wendingen proberen de paarden steeds vaker te voorkomen. De voeten kunnen na inspanning warm zijn, dit is een teken van een goede bloedsomloop.
Als het paard echter langere tijd heeft gestaan (bijvoorbeeld na het borstelen of bij het hooiruif), zouden de hoeven iets koeler moeten zijn dan het lichaam. Als ze duidelijk warm zijn of als er een duidelijke pulsatie is in de slagaders van de tenen, moet de dierenarts onmiddellijk op de hoogte worden gebracht.
Als het aanweiden toch mis is gegaan en het paard nu last van hoefbevangenheid heeft, dan moet het aanweiden onmiddellijk gestopt worden. Het paard mag 24 uur lang knabbelen op mager (suikerarm!) hooi, bij voorkeur gemengd met stro uit een fijnmazig hooinet, plus mineraalvoer, een zoutliksteen en water. Alle andere voedingsmiddelen moeten tot nader order uit het dieet worden verwijderd, inclusief de geliefde banaan of wortel.

Ga in geen geval radicaal diëten met puur stro!

Dit kan leiden tot dodelijke hyperlipidemie. Een paard met hoefbevangenheid hoort absoluut onder de hoede van een deskundige dierenarts. We geven graag advies en ondersteuning bij alternatieve therapeutische maatregelen en stemmen deze ook graag af met de behandelend dierenarts.

Meer over dit onderwerp vind je hier:
5 vroege indicatoren die kunnen wijzen op hoefbevangenheid