Leestijd 6 minuten

Je hoort het steeds vaker: ontsmetting van hooi. Maar wat moeten we denken van de reclameclaims over conserveringsmiddelen en ontsmettingsmiddelen? Is het een super oplossing voor problematische hooikwaliteit of een potentiële ramp voor de spijsvertering?

Waarom neemt de beschikbaarheid van hooi van hoge kwaliteit af?

In de afgelopen jaren is het zomerweer steeds onvoorspelbaarder geworden. Langere droge periodes komen steeds minder vaak voor, terwijl hevige regenval steeds vaker optreedt, waardoor het een steeds grotere uitdaging wordt om hooi van hoge kwaliteit en vooral droog hooi te produceren. Hoe geweldig zou het zijn als er een methode was om hooi te bewaren dat niet optimaal gedroogd is, of om schimmelsporen in het hooi te neutraliseren.

Het restvochtgehalte van goed hooi zou idealiter onder de 14% moeten liggen, een doel dat in sommige zomers bijna onbereikbaar wordt. Vochtige en warme winters verergeren echter ook het probleem van hooibederf. Tijdens koude en droge winterdagen is de verspreiding van micro-organismen in hooi beperkt. Maar in winters die zo nat en warm zijn als de afgelopen jaren, zullen de micro-organismen die aanwezig zijn in zelfs het beste hooi tijdens de oogst optimale omstandigheden vinden om zich te vermenigvuldigen tijdens de opslag. Zo kan hooi dat op zijn hoogtepunt is geoogst en in optimale droge omstandigheden is opgeslagen, tegen het einde van de winter nog steeds beschimmeld zijn.

Tegenwoordig zijn er tal van remedies beschikbaar om problemen met beschimmeld hooi aan te pakken. Deze bestaan voornamelijk uit conserveringsmiddelen. Kaliumsorbaat, natriumbenzoaat en natriumpropionaat zijn eigenlijk afkomstig van de kuilproductie. Ze worden echter steeds vaker aangeprezen als geschikt voor hooi met een restvochtgehalte van 75% bij de oogst (ter vergelijking: goed hooi zou idealiter 10-14% moeten hebben) als ze direct tijdens de oogst worden toegevoegd. Er zijn echter ook producten die pas na de oogst of kort voor het voeren worden bijgemengd, maar tegen de tijd dat ze worden toegevoegd is het hooi meestal al bedorven.

Beschimmelde hoop hooi
Kuil is niet optimaal voor de maag en darmen van het paard. © Sanoanimal / Fritz

Voor hooi dat behandeld is met conserveringsmiddelen uit de kuilproductie (ook bekend als “geconserveerd” of “geïnjecteerd” hooi) geldt hetzelfde principe als voor het voeren van hooi. Deze middelen zuren het hooi sterk aan en de lagere pH-waarde voorkomt de groei van micro-organismen. Dit is echter niet optimaal voor de maag en darmen van het paard.

De producten die kort voor het voeren op het hooi worden aangebracht, staan bekend als hooidesinfectiemiddelen, die voornamelijk uit water bestaan.

Natriumhypochloriet wordt gebruikt in zwembaden en ook in drinkwater om het te desinfecteren in geval van besmetting of voor algemene desinfectiedoeleinden. Iedereen die wel eens chloorhoudend kraanwater heeft gedronken tijdens een vakantie kan begrijpen dat dit geen culinair hoogstandje is.

Volgens de fabrikant zou natriumhypochloriet volkomen veilig moeten zijn voor paarden, zelfs als het hooi er dagelijks mee wordt behandeld. Helaas zijn er geen studies die deze bewering staven. Iedereen die veel tijd doorbrengt in het zwembad kent de impact van chloordampen op de slijmvliezen. Paarden hebben veel gevoeligere slijmvliezen dan mensen en het is moeilijk voor te stellen dat “chloorhooi” op lange termijn smakelijk zou zijn voor paarden.

Maar smaak is slechts één aspect van het probleem.

Veel belangrijker is de vraag: welke effecten hebben deze stoffen op de slijmvliezen in de mond en het maag-darmstelsel?

Als hypochloorzuur in grote hoeveelheden of in gesloten ruimten wordt gebruikt, kan het de slijmvliezen irriteren. Hoesten, bindvliesontsteking en ademhalingsproblemen kunnen het gevolg zijn. Er wordt ook vermoed dat chloordampen bijdragen aan de ontwikkeling van astma bij zeer jonge kinderen. Tot nu toe zijn er geen onderzoeken gedaan naar de effecten van paarden die hooi eten dat gedesinfecteerd is met chloor. Het is heel goed denkbaar dat het niet goed verdragen wordt door de slijmvliezen in de maag of darmen, om nog maar te zwijgen over de mogelijke effecten van het ontsmettingsmiddel op het essentiële microbioom van de dikke darm.

Andere ontsmettingsmiddelen voor hooi bevatten 1,2-propaandiol, dat wordt afgeraden voor consumptie, in het bijzonder voor allergiepatiënten, precies de groep die stoffig hooi zou moeten vermijden. Het mag in geen geval worden gebruikt om het hooi te stomen, omdat er dan aldehyden zoals het giftige formaldehyde kunnen ontstaan.

Maar wat is het alternatief?

Als het hooi echt zo stoffig is dat het een gevaar vormt voor de gezondheid van de paarden en je moet het voeren omdat er geen andere optie beschikbaar is, dan is stomen momenteel de enige methode die de schimmels en andere bederfveroorzakende micro-organismen effectief onschadelijk maakt zonder het paard te schaden. Tijdens het stomen wordt een temperatuur van ongeveer 90 graden bereikt, waardoor de aanwezige micro-organismen op betrouwbare wijze worden gedood.

Hooi dat op deze manier gestoomd is, moet ook meteen gevoerd worden en mag niet te lang opgeslagen worden, omdat anders ongewenste micro-organismen het vochtige hooi opnieuw kunnen koloniseren. Bovendien kan het stomen van hooi voor een hele stal behoorlijk duur zijn. Maar het is een verstandig en gezond alternatief, vooral voor balen die niet meer van perfecte kwaliteit zijn. Het hooi ontsmetten met natriumhypochloriet zou het paard namelijk ook van binnenuit ontsmetten, wat tot zeer problematische bijwerkingen kan leiden.

Als het doel gewoon is om stof in het hooi te verminderen om hoesten te voorkomen, is een andere optie om het hooi lichtjes te bevochtigen met fijn verneveld water. Een drukspuit, die vaak gebruikt wordt in de tuinbouw, is hiervoor bijzonder geschikt.

Natuurlijk is het het beste om te zorgen voor een goede kwaliteit op het moment van de oogst en om de balen met voldoende ventilatie op te slaan om te voorkomen dat er überhaupt een overmatige aantasting met micro-organismen optreedt. Als het hooi moet worden geoogst met een hoog restvochtgehalte, is het drogen met warme lucht ook een zeer effectief alternatief dat hooi van hoge kwaliteit oplevert.

Conclusie

Ondanks alle reclamebeloften die het tegendeel beweren, zijn noch conserveringsmiddelen noch ontsmettingsmiddelen geschikt om aan paarden te voeren.

Natriumhypochloriet is gewoon een nuttig ontsmettingsmiddel voor oppervlakken om de hooiopslag grondig te reinigen na een beschimmelde partij, zodat het goede hooi weer veilig kan worden opgeslagen. Daar is het ook eigenlijk voor bedoeld.