Leestijd 4 minuten

Wat is Chromotherapie?

Chromotherapie, ook kleurentherapie genoemd, is geen recente innovatie. Al in de oude tijden onderzochten mensen het therapeutische potentieel van verschillende kleuren door verschillende kleurtinten aan te brengen op patiënten of gekleurde stoffen te gebruiken om ze in te wikkelen, waarbij ze de effecten nauwkeurig observeerden.
In de loop der tijd heeft chromotherapie een stevige voet aan de grond gekregen in het domein van het welzijn van de mens, en de doeltreffendheid ervan is gestaafd door wetenschappelijke studies. Het vermogen van verschillende kleuren om stemmingen van mensen en dieren te beïnvloeden en emoties op te roepen is welbekend. Want kleuren hebben een directe invloed op ons onderbewustzijn.
Vandaar dat chromotherapie dient als een veelzijdige therapeutische benadering en wellnessmethode, die in staat is om blijvende ondersteuning te bieden aan zowel de gezondheid als het algehele welzijn.

Chromotherapie bij paarden?

Hoewel het exacte onderliggende mechanisme van chromotherapie enigszins onduidelijk blijft, zijn de effecten onmiskenbaar waarneembaar. Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat chromotherapie fysiologische effecten heeft op paarden, die verder gaan dan alleen placebo-effecten.

Uit onderzoek blijkt dat chromotherapie stressindicatoren, zoals het cortisolniveau, bij paarden aanzienlijk kan verminderen. Minder stress is altijd een voordeel. Hierdoor is chromotherapie niet alleen een oplossing voor gezondheidsproblemen, maar ook een middel om het algemene gevoel van welzijn van een paard te verbeteren.

Kleurenlicht, gekleurd licht, chromotherapie
© Adobe Stock / Birgit Münch

Eenvoudige toepassing

De kracht van chromotherapie ligt in de eenvoudigheid, waardoor het zelfs toegankelijk is voor paardeneigenaren zonder uitgebreide therapeutische training. Voor complexe gezondheidsproblemen blijft het echter raadzaam om een dierenarts of therapeut te raadplegen.

Paarden vertonen een verhoogde gevoeligheid voor kleuren, waardoor gekleurd licht een krachtige therapeutische aanvulling is. Meestal worden hiervoor gekleurde lampen of lampen met gekleurde filters gebruikt. Maar de voordelen kunnen ook worden benut met gekleurde plafonds, zonlichtfilterende gekleurde folies of getinte raaminzetstukken.

Het is de moeite waard om te bedenken dat de kleurkeuze voor de accessoires van een paard invloed kan hebben. Een paard dat al temperamentvol is, zal bijvoorbeeld misschien niet positief reageren op een rood zadeldek of regendeken. Rood wordt vaak geassocieerd met gevaar en kan een agressieve houding oproepen. Blauw staat daarentegen bekend om zijn kalmerende effecten.

Het doorbrengen van tijd in ruimtes met specifieke kleuren kan inderdaad verschillende reacties oproepen bij mensen. Hoewel paarden zich niet met mode bezighouden, mag de potentiële impact van accessoirekleuren niet onderschat worden. Door een zorgvuldige selectie van kleuren is het mogelijk om het welzijn van een paard te ondersteunen of onbedoeld het tegenovergestelde effect te hebben.

Veelzijdige toepassingen van chromotherapie

Chromotherapie kan op veel verschillende manieren worden gebruikt, omdat het een effect kan hebben op zowel het lichaam als de psyche.

Vooral tijdens het winterseizoen blijkt chromotherapie een uitstekende techniek om ontspanning op te wekken en het algehele welzijn te bevorderen. De winter brengt vaak verhoogde stressniveaus met zich mee voor paarden vanwege de kortere daglichturen en beperkte toegang tot weilanden. Door de beperking tot winterpaddocks ervaren paarden een gebrek aan beweging en ruimte, wat leidt tot meer stress in de groep. Bovendien verhoogt het koudere weer de prevalentie van infecties aan de luchtwegen en de vochtige omstandigheden kunnen problemen zoals artrose, spierspanning of nierproblemen verergeren. In deze gevallen is chromotherapie een waardevolle ondersteuningsmethode..

In principe omvat de toepassing van chromotherapie een breed spectrum, van aandoeningen zoals artrose tot hulp bij wondgenezing. Net zo levendig als de kleuren van de regenboog, is de veelzijdigheid van chromotherapie net zo divers als de tinten zelf, en biedt holistische ondersteuning in een breed scala aan scenario’s.

Falls du noch mehr über das Thema erfahren möchtest, findest du in unserem GEBALLTEN PFERDEWISSEN alles Wissenswerte zum Thema in einem einzigen Video.

Bronnen:
-Fritz, Dr. C., Souel, M. (2020): Zivilisationskrankheiten des Pferdes. Ganzheitliche Behandlung chronischer Krankheiten.
Thieme Verlag.
-Fritz, Dr. C (2017): Erkenne dein Pferd in den 5 Elementen. Crystal Verlag.

Team Sanoanimal