Leestijd 7 minuten

Sinds granen in diskrediet zijn geraakt als krachtvoer, komen er steeds meer voeders op de markt die volledig of grotendeels uit korte vezels bestaan. In het voedsel kun je ze herkennen aan de groene stengels, die meestal 1-4 cm lang zijn. Dit zijn meestal gehakselde hooi- of luzernestengels.

Qua voedingswaarde kan je deze korte stengels eerder vergelijken met hooi dan met krachtvoer, ook als je het in de voerbak gooit.

Volgens de producenten zijn deze ontworpen om de natuurlijke kauw- en spijsverteringsactiviteit van paarden aan te moedigen en tegelijkertijd ‘gezonde’ en ‘caloriearme’ voerbakvoeding mogelijk te maken – want wat vinden paardeneigenaren heerlijker dan het vullen van de voerbak van hun lieveling? Zelfs als het paard eigenlijk helemaal niets te eten zou moeten krijgen door een tekort aan training of omdat het nogal snel aankomt met eten.

Zijn deze korte “structuurvezels” wel of niet goed?

Toch zijn er aanwijzingen dat het verwerken van korte vezels in paardenvoer problemen kan opleveren voor de spijsvertering en de gezondheid van de dieren.
Sommige studies hebben de impact van de vezellengte op het kauwgedrag van paarden onderzocht.
Uit deze onderzoeken is gebleken dat paarden een minimale vezellengte van 8 cm nodig hebben om plantenvezels goed te kunnen kauwen.
Dit kauwproces produceert vervolgens vezellengtes variërend van 1,6 tot 5 mm, die worden ingeslikt en bijdragen aan een optimale spijsvertering.

Korte stengels tussen 1-7 cm vormen een groot probleem omdat ze niet goed gekauwd kunnen worden. Deze vezels worden dus ingeslikt terwijl ze eigenlijk nog te lang zijn, wat ook te zien is in de mest van de dieren, omdat ze slecht verteerd en uitgescheiden worden. Tijdens hun reis door het spijsverteringskanaal veroorzaken ze verschillende complicaties.

Met name in de VS wordt nu intensief onderzoek gedaan naar het microbioom van de dikke darm van paarden. Onderzoeken hebben aangetoond dat elke verstoring van de peristaltische beweging ook kan leiden tot dysbiose, oftewel foutieve fermentatieprocessen. Dysbiose heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de gezondheid van de dikke darm, maar kan vaak leiden tot ontsteking van het darmslijmvlies en vervolgens resulteren in het leaky gut syndroom en in mestwater. Aangezien de peristaltiek met name geregeld wordt door de lengte van de vezels en dergelijke lange stengels onder normale omstandigheden nooit de dikke darm bereiken, moeten ze beschouwd worden als uiterst problematisch voor het fermentatieproces in de dikke darm.
Eerste in vitro studies tonen aan dat structuurvezels verschillende fermentatiepatronen kunnen induceren in de dikke darm en zo de ontwikkeling van dysbiose kunnen bevorderen.

Dysbiose en andere gezondheidsproblemen

Het zou algemeen bekend moeten zijn dat de gezondheid van het microbioom van de dikke darm cruciaal is voor de algehele gezondheid van een paard. Wanneer er sprake is van dysbiose, waarbij pathogene of ‘verkeerde’ micro-organismen koloniseren, heeft dit vaak verstrekkende gevolgen voor het metabolisme en de gezondheid van het paard. Interessant is dat de symptomen zich niet in de darm manifesteren, maar in andere gebieden. De gevolgen van dysbiose variëren van aandoeningen als hoefbevangenheid en chronische ademhalingsproblemen tot zomereczeem, wat het belang onderstreept om er niet lichtvaardig mee om te gaan.

Naast het ‘overladen’ van de dikke darm met ruwvoer, dat niet meer snel genoeg vooruit wordt getransporteerd en uitgescheiden, kan er ook een opgeblazen gevoel ontstaan. Veel paarden met een ronde buik hebben een verminderde peristaltiek of last van winderigheid, wat bijdraagt aan de bolle buik. Ze worden vaak verkeerd gelabeld als ‘dik’ en worden onderworpen aan radicale diëten, wat kan leiden tot extra gezondheidsproblemen zoals maagzweren en aanzienlijke stress kan veroorzaken.
Bovendien draagt een verminderde motiliteit van de darmen bij aan dysbiose, wat een negatieve invloed heeft op de stofwisseling en daarmee op de algehele gezondheid van het paard. Bij zulke paarden is de ontwikkeling van een ontgiftingsstoornis in de vorm van Kryptopyrrolurie (KPU) bijna voorgeprogrammeerd.

Ook de maag van deze paarden wordt beïnvloed door structuurvezels. Veel paarden met maagzweren reageren op het voeren van structuurvezels bijvoorbeeld met mestwater. Laat je de structuurvezels weg, komen de darmen weer tot rust. Blijkbaar kunnen de grove stengels het ontstoken maagslijmvlies irriteren, wat een stressreactie teweegbrengt bij de getroffen paarden en vervolgens leidt tot mestwater.
Natuurlijk is het essentieel om maagzweren bij zulke paarden te behandelen. Maar het uitgesproken irriterende effect is waarschijnlijk niet helemaal zonder gevolgen, zelfs bij paarden met een grotendeels intact maagslijmvlies, wanneer ze dag in dag uit deze grove stengels in de voerbak krijgen.

Gestructureerd kaf kan verschillende negatieve effecten hebben op de gezondheid van paarden
©️ Adobe Stock / anakondasp

Samenvatting

Samenvattend kan gesteld worden dat de problematische aard van het voeren van structuurvezels aan paarden geen nieuwe openbaring is. Naast een gezond gebit hebben paarden ruwvoer met lange vezels nodig, zoals hooi, zodat ze goed kunnen kauwen en speekselen voor een optimale spijsvertering. Klein gehakseld hooi in de vorm van structuurvezels, die vaak worden aangetroffen in ‘muesli’s voor recreatiepaarden’, kan echter bijdragen aan de ontwikkeling van spijsverteringsstoornissen en stofwisselingsziekten. Deze problemen kunnen zich symptomatisch manifesteren, niet alleen in spijsverteringsgedrag, zoals winderigheid en mestwater, maar ook op andere gebieden, bijvoorbeeld als secundaire symptomen van een KPU.

Als paarden krachtvoer nodig hebben vanwege hun zware werklast, is het aan te raden om eiwitbevattend voer te gebruiken, zoals esparcette of luzerne pellets. In overleg met een voedingsdeskundige kunnen ook klassieke granen zoals gemalen gerst of haver worden overwogen.

Conclusie

Fijn gehakseld hooi in de voerbak is niet alleen zinloos, maar kan ook de gezondheid van het paard negatief beïnvloeden.

Bronnen

David Frape, Equine Nutrition and Feeding, Blackwell Publishing, 2009, ISBN 978-1-4051-0598-9

Geor, Harris, Coenen, Equine Applied and Clinical Nutrition, Saunders Elsevier, 2013, ISBN 978-0-7020-3422-0

Drogoul, C., Poncet, C., & Tisserand, J. L. (2000). Feeding ground and pelleted hay rather than chopped hay to ponies: 1. Consequences for in vivo digestibility and rate of passage of digesta. Animal Feed Science and Technology, 87(1-2), 117-130.

Miyaji, M., Ueda, K., Hata, H., & Kondo, S. (2011). Effects of quality and physical form of hay on mean retention time of digesta and total tract digestibility in horses. Animal feed science and technology, 165(1-2), 61-67.

Silva, Vinicius Pimentel, et al. Passage kinetics of digesta in horses fed with coastcross hay ground to different degrees. Ciência e Agrotecnologia, 2014, 38. Jg., S. 506-514.

Van Weyenberg, S., Sales, J., & Janssens, G. P. J. (2006). Passage rate of digesta through the equine gastrointestinal tract: A review. Livestock science, 99(1), 3-12.

Hill, J. (2007). Impacts of nutritional technology on feeds offered to horses: A review of effects of processing on voluntary intake, digesta characteristics and feed utilisation. Animal Feed Science and Technology, 138(2), 92-117.

Murray, J. A. M., Bice, R. K., & Moore-Colyer, M. J. (2010). The effect of particle size on the in vitro fermentation of different ratios of high-temperature dried lucerne and sugar beet pulp incubated with equine faecal inocula. Animal feed science and technology, 162(1-2), 47-57.

Hume, I. D., & Sakaguchi, E. (1991). Patterns of digesta flow and digestion in foregut and hindgut fermenters. In Physiological aspects of digestion and metabolism in ruminants (pp. 427-451). Academic Press.

Clauss, M., Steuer, P., Erlinghagen-Lückerath, K., Kaandorp, J., Fritz, J., Südekum, K. H., & Hummel, J. (2015). Faecal particle size: digestive physiology meets herbivore diversity. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 179, 182-191.

Vervuert, I., Bochnia, M., Coenen, M., Brüssow, N., Hollands, T., & Cuddeford, D. (2010). Electromyographic evaluation of masseter muscle activity in horses fed different types of roughage. EAAP Scientific Series, 128(1), 75-77.

Petz, V., Khiaosa‐ard, R., Iben, C., & Zebeli, Q. (2023). Changes in eating time, chewing activity and dust concentration in horses fed either alfalfa cubes or long‐stem hay. Veterinary Medicine and Science.

Taylor, L. A., Müller, D. W., Schwitzer, C., Kaiser, T. M., Castell, J. C., Clauss, M., & Schulz‐Kornas, E. (2016). Comparative analyses of tooth wear in free‐ranging and captive wild equids. Equine Veterinary Journal, 48(2), 240-245.