Leestijd 2 minuten

Op koude dagen veranderen niet alleen de wegen in glimmende ijsbanen, maar ook de uitlopen en paden op stal.

Hier moet dringend iets aan gedaan worden!

Terwijl paarden zonder hoefijzers nog relatief goed overweg kunnen met moeilijke ondergronden, zijn paarden met hoefijzers letterlijk aan het schaatsen! Zelfs als bevroren plekken overdag ontdooien, moeten ze altijd worden gestrooid. Het water bevriest uiterlijk de volgende nacht weer omdat het overdag niet weg kan sijpelen op een bevroren ondergrond.

En zo vormt zich in een oogwenk de volgende ijslaag.

Zand of fijn grit is het beste om te gebruiken. Hoewel het laatste paarden zonder ijzers en hun eigenaren weer ongelukkig maakt omdat het grit de neiging heeft om in de witte lijn te drukken, is het de veiligste optie voor ijzige dagen. Zand is prettiger om op te lopen, maar bevriest vaak met een beetje water dat overdag is ontdooid, waardoor ’s nachts de volgende ijsbaan ontstaat. Indien nodig kun je ook een handvol zaagsel strooien, maar zelfs dit vriest ’s nachts vaak weer dicht.

Het is essentieel om het gebruik van zout te vermijden.

Het tast de hoeven aan en later, als de grond na de dooi weer modderig wordt, ook de huid rond de hoeven en in de kootholte. Als je strooizout wilt gebruiken, moet je dit beperken tot de toegangswegen naar de stallen en de parkeerplaats, mits deze routes niet constant door de paarden worden gebruikt.

Lees meer: 5 tips om de winteruitlopen optimaal voor te bereiden of Top 5 voedingsfouten in de winter