Leestijd 6 minuten

Veel ruiters streven ernaar om betekenisvolle momenten te delen met hun paarden als echte partners. Of het nu gaat om een ontspannen ritje door de natuur, rustige oefeningen in de bak of deelname aan weekendclinics en wedstrijden, de wens is om een sterke en harmonieuze band met hun paarden te ontwikkelen. Helaas zijn er veel paarden voor wie zulke activiteiten niet haalbaar zijn. Ze variëren van angstig tot hysterisch; buitenritten veranderen in gespannen gevechten en wedstrijden of cursussen zijn uit den boze omdat de gekoesterde viervoeter een nerveus wrak wordt zodra hij zijn thuisomgeving verlaat. De paarden in kwestie kunnen niet alleen emotionele stress veroorzaken voor de eigenaar, maar ook een gevaar vormen voor de ruiter als ze ongecontroleerd door het lint gaan in wat wordt ervaren als een gevaarlijke situatie.

Hoe vaak verlang je er niet naar dat je eigen paard net zo ontspannen zou zijn als zijn metgezel, dat hij de meest gevaarlijke dingen zonder een seconde te kijken voorbij loopt en dat hij consequent een diep gevoel van kalmte vertoont?

Paarden zijn heel verschillend, vooral als het gaat om hun zenuwen

Aan de ene kant wordt het temperament natuurlijk beïnvloed door het ras – zoals algemeen bekend is, raakt een Arabier sneller geprikkeld dan een Tinker – maar individuele verschillen spelen ook een cruciale rol. Zelfs bij IJslandse paarden, die vaak als “relaxed” worden beschouwd, zijn er individuen die zich kunnen gedragen als nerveuze volbloeden. Maar alleen in de zeldzaamste gevallen zijn paarden echt “gek” – er zijn meestal oorzaken en triggers die dit gedrag verklaren. Paarden die bijvoorbeeld te vroeg zijn gespeend of hun moeder als veulen hebben verloren, ervaren vaak onzekerheid in afwezigheid van andere paarden. Paarden die een trauma hebben meegemaakt, zoals negatieve ervaringen met mensen, kunnen terugkerende paniekreacties vertonen in specifieke situaties wanneer het trauma wordt veroorzaakt door visuele prikkels, geluiden of bewegingen.

Een paard straffen dat duidelijk in paniek raakt door angst versterkt zijn gedrag, omdat de angst wordt erkend met pijn. Het zal in de toekomst in soortgelijke situaties paniekerig blijven reageren.

Er kan en moet veel veranderd worden bij paarden door passende gedragstraining. Met de juiste vertrouwenstraining kan de mens dienen als “paardenvervanger” wanneer een paard onzeker en angstig wordt. Desensibilisatietraining kan potentieel bedreigende situaties, zoals paraplu’s, wapperende linten, plastic zakken en andere alledaagse voorwerpen die vaak als intimiderend worden ervaren, veranderen in schijnbaar ongevaarlijke stimuli.

Je kunt het paard rustgevende voedingssupplementen geven ter ondersteuning:

OKAPI Rustgevende Kruidenmengsel

Er moet onderscheid worden gemaakt tussen verschillende typen. Sommige paarden vertonen een verhoogde basis van nervositeit, waardoor het lijkt alsof ze zichzelf stress opleggen. Kruiden, zoals die in de OKAPI Rustgevende Kruidenmengsel, blijken zeer effectief voor het aanpakken van de behoeften van deze paarden. Ze helpen het paard bij het ontwikkelen van een grotere algehele ontspanning. Naast desensibilisatietraining en het opbouwen van vertrouwen, zijn aanpassingen aan het voer (verminderen van suiker), stalling (minimaliseren van stress) en het bieden van meer bewegingsvrijheid (zoals in een Paddock Paradise) essentieel. Hoewel deze maatregelen zulke paarden misschien niet veranderen in ijzersterke en betrouwbare wezens, leggen ze wel een basis voor zinvol en succesvol samenwerking. Het toedienen van kruiden in een hogere dosering in het begin en vervolgens het afbouwen van de hoeveelheid op de middellange termijn is vaak gunstig. Kalmte kan tot op een bepaalde graad aangeleerd worden, wat de noodzaak voor een permanente afhankelijkheid van kalmerende kruiden vermindert. OKAPI Rustgevende Kruiden zijn ook geschikt voor toediening in situaties van specifieke stress, zoals op oudejaarsavond of andere feestelijke dagen met vuurwerk, of in afwachting van soortgelijke stressvolle gebeurtenissen. In dergelijke gevallen moet ongeveer een week voor de gebeurtenis met de toediening worden begonnen.

OKAPI Relax

In tegenstelling tot paarden die constant nerveus zijn, zijn er ook paarden die over het algemeen kalm lijken. Als deze paarden echter zenuwachtig worden, kunnen ze moeite hebben om daarna weer rustig te worden. Dit vormt een unieke uitdaging, omdat desensibilisatietraining meestal minder effectief is bij zulke paarden. Dit komt omdat dit gedrag vaak voorkomt bij paarden die niet van nature angstig of nerveus zijn. In het leven van een paard zijn er altijd situaties die angst veroorzaken, zelfs als ze geconcentreerd aan het werk zijn, zoals wanneer er een hooivork op de grond valt in de buurt van de rijbak. In plaats van een kort moment van schrik, vergezeld van een snelle beoordeling van de situatie, kunnen deze paarden het volgende half uur rusteloosheid, constante waakzaamheid en verhoogde reacties op elk geluid vertonen. Je kunt dan vaak eigenlijk net zo goed met het rijden stoppen voor dat moment. Want van concentratie is dan meestal geen sprake meer. De combinatie van magnesium en het aminozuur tryptofaan, zoals gevonden in OKAPI Relax, is effectief gebleken bij het aanpakken van dit probleem. Deze aanpak helpt het paard om sneller terug te keren naar zijn typische staat van kalmte na momenten van spanning. Hoewel het paard nog steeds een moment van angst kan ervaren en waakzaam kan zijn, zal het, zodra de situatie als onbedreigend wordt beschouwd, weer geconcentreerd gaan werken in plaats van zich bezig te houden met hectische, doelloze bewegingen.

OKAPI Rustgevende Kruiden kunnen dus gebruikt worden voor paarden die gekenmerkt worden door een algemene staat van nervositeit en angst, met als doel de algehele kalmte te bevorderen. Desensibilisatietraining, stressreductiestrategieën en het verminderen van suiker in het voer dragen ook bij aan het verlichten van deze problemen. In gevallen waar paarden moeite hebben om weer rustig te worden na momenten van spanning, kun je in plaats daarvan OKAPI Relax toedienen.

Deze twee producten zijn ook te combineren in situaties waarin bijvoorbeeld paarden die onder fundamentele nervositeit lijden, bovendien last hebben van paniekaanvallen en moeilijk te reguleren zijn.

Factoren voor meer rust

Desondanks is het essentieel om altijd in gedachten te houden dat het gedrag van paarden aanzienlijk wordt beïnvloed door hun training, vertrouwen in mensen, het stalmanagement, voeding en de beschikbaarheid van stressverlichting door vrije beweging, zoals grazen, rennen en natuurlijk gedrag op grote weiden of paddocktrails. Om een duurzame verbetering in de richting van rust te bereiken, is het noodzakelijk om consequent rekening te houden met alle relevante factoren.

Wat betreft het idee ’thuis lukt alles, het gebeurt alleen als…’: Er zijn inderdaad paarden die echt showenthousiasme vertonen en hun afkeuring laten blijken door op stal de boel overhoop te gooien als ze worden achtergelaten tijdens evenementen. Omgekeerd zijn er paarden die het vooruitzicht van wedstrijden, reizen of deelname aan cursussen verontrustend vinden en consequent met onbehagen reageren. Als gewoontedieren verzetten paarden zich vaak tegen verstoringen van hun routine, vooral wanneer ze hun beschermende kudde, vertrouwde omgeving en veilige voedselbron moeten verlaten. Het is goed voor de ruiter om rust te bevorderen, omdat stress en prestatieangst direct kunnen worden overgedragen op het paard. Bovendien is het raadzaam om het paard alleen aan duidelijke stressfactoren bloot te stellen als dat absoluut noodzakelijk is.

Mehr zum Thema: Stress bei Pferden oder Silvester – das Angstthema