Leestijd 3 minuten

Wat is daar nu weer aan de hand?

Stel, je bent de hoeven van jouw paard aan het uitkrabben en ineens laat de hoefzool op een plek in kleine kruimeltjes of zelfs grotere stukjes los.

Het goede nieuws is dat zo’n brokkelijke hoefzool normaal gesproken geen reden tot bezorgdheid is!

Dit komt vaak voor bij paarden die niet of zeer matig worden getraind en dan voornamelijk op een vlakke, zachte ondergrond (bijvoorbeeld een rijbak). Hier krijgt de zool niet genoeg slijtage van onderaf, zodat het dode hoorn van de zool (of ook wel “rothoorn” genoemd) dan in kruimels of platen loslaat wanneer je de hoeven uitkrabt. De regeneratie van het hoorn van de zool is een natuurlijk vernieuwingsproces van de hoefzool, dat meestal onopgemerkt plaatsvindt wanneer het hoorn van de zool voortdurend wordt gestimuleerd door veel beweging op verschillende ondergronden.

Het beste ondersteun je jouw paard in dit proces door veel vrije beweging (bijvoorbeeld een Paddock Paradise met verschillende ondergronden) en regelmatige extra beweging op buitenritten.

Het oude, brokkelige rothoorn kan gemakkelijk worden verwijderd

Dit kun je bijvoorbeeld tijdens het bekappen en natuurlijk ook tijdens het dagelijkse uitkrabben van de hoeven doen. Echter moet je hier – juist met het dagelijkse uitkrabben – erop letten dat je ook alleen het dode hoorn verwijdert dat als vanzelf loslaat. De nog levende laag van de zool mag niet worden aangetast, omdat deze nodig is voor de bescherming van het drukgevoelige weefsel eronder.

Het proces van het afbrokkelen van de zool kan vaak ook worden waargenomen wanneer, uitgaande van een “platvoet”, zich door een goede hoefbewerking weer een gezonde zoolboog ontwikkelt. Want ook hier gebeurt de overgang in de vorm van afbrokkelend hoorn dat van de zool loslaat. Zo’n zoolbuiging moet zich echter altijd vanzelf vormen als de hoef er klaar voor is. Als je in plaats daarvan in het levende gedeelte van de zool snijdt, wordt het dun en wordt het paard gevoelig en kan het zelfs hoefbevangenheid ontwikkelen.

Het kan ook nodig zijn om de intervallen van het bekappen in het begin aan te passen, omdat te veel uitsteeksel in de wand te weinig slijtage kan veroorzaken – zelfs met een goed beheer van de beweging.

Bij woekeringen, losse stukjes: Hoefbekapper

Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij er bijvoorbeeld een dubbele hoefzool ontstaat of andere afwijkingen in de hoef. Hier kan soms een groter stuk loslaten. In dat geval is het verstandig om je hoefbewerker in te lichten. Hij kan een professionele beoordeling maken en de nodige behandelingsmaatregelen nemen zodat er weer een gezonde zool ontstaat.