Leestijd 3 minuten

Elk jaar in oktober of rond Halloween duikt in stallen de vraag op of paarden pompoenen mogen eten. Het is een voor de hand liggende vraag, want je kunt ze tegenwoordig overal krijgen en vooral als ze plaats maken voor kerstversiering, komen veel paardeneigenaren op het idee om de pompoenen te voeren in plaats van ze weg te gooien.

In principe moeten we onderscheid maken tussen sierpompoenen en pompoenen die ook als voedsel voor ons dienen. Sierpompoenen horen aan het eind van hun leven niet in een voerbak, maar bij het gft-afval of de compost. Van de eetbare pompoenen zijn de oranjekleurige volgens deskundigen niet giftig voor paarden. Maar dat betekent niet dat alle pompoenplanten nu automatisch paardenvoer worden!

Qua voedingswaarde bestaan pompoenen van nature uit veel water, namelijk ongeveer 92%. Afhankelijk van de soort verschillen de voedingswaarden een beetje, maar met 0,2% vet, ongeveer 1,4% eiwit en ongeveer 4,5 – 6,5% koolhydraten (ongeveer 1,4 – 2,9% suiker en 0 – 0,9% zetmeel) zijn de voedingswaarden acceptabel (https://www.naehrwertrechner.de/naehrwerte/G581111/Kürbis%20frisch). Als je ervan uitgaat dat normaal hooi een suikergehalte heeft van tussen de 10 en 14 %, dan is de pompoen in vergelijking nog steeds vrij goed, vooral omdat het niet per kilo gevoerd moet worden, in tegenstelling tot hooi. Oranje pompoenen bevatten een relatief hoge hoeveelheid bètacaroteen (ongeveer 1.400 microgram), wat een stimulerend effect heeft op de cyclus van de merrie; vergeleken met wortels met ongeveer 7.800 microgram kan deze waarde echter ook grotendeels worden genegeerd. Tot nu toe is er geen onderzoek gedaan naar hoe het vezelgedeelte van de pompoen door het paard wordt verteerd.

Maar hier geldt, zoals zo vaak met fruit en groenten in paardenvoeding, “less is more”.

Ook al is er qua voedingswaarde of eetbaarheid niets op tegen om het paard een stuk pompoen als traktatie aan te bieden, het is niet aan te raden om het in grote hoeveelheden te voeren. Het spijsverteringskanaal van het paard is ontworpen om cellulose te gebruiken, zoals gevonden in gras en hooi, niet fruit en groenten, dat grotendeels bestaat uit andere structurele koolhydraten.

Daarom: geef af en toe een klein stukje of gooi een keer in de herfst een kleine pompoen als “speelgoed” op de paddock als winterentertainment voor de groep – in dergelijke hoeveelheden kun je pompoen voeren.

De nadruk ligt hier op “af en toe” en “in kleine hoeveelheden”! Maar niet als dagelijks rantsoen of in grote hoeveelheden. En pompoenen mogen natuurlijk niet gevoerd worden als er nog was op zit van de Halloween versiering, als ze geverfd zijn of als de pompoen al begint te rotten.