Leestijd 2 minuten

Naarmate het weer slechter wordt, neemt de vatbaarheid voor infecties aan de luchtwegen toe. De Chinese geneeskunde zegt niet zonder reden: “De vochtige kou laat de ziekte in huis”. Van de herfst tot de lente worden de stallen dan ook overspoeld door verkoudheden.

Als preventieve maatregel kunnen kruiden die het immuunsysteem versterken (bijv. OKAPI Immuno kruiden) worden gegeven, zodat je eigen paard minder vatbaar is voor de verkoudheidskiemen die worden opgehoest door besmette paarden.

Zoals zo vaak het geval is, speelt stress hier natuurlijk ook een grote rol, omdat stress het immuunsysteem onderdrukt zodat het organisme zich minder goed kan verdedigen tegen ziekteverwekkende kiemen.

Daarom moet je, vooral in de winter, kijken waar je misschien stress kunt verminderen.

Waar kan de groepsdynamiek worden geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door bepaalde paarden tijdelijk te scheiden, hoe kan het ruwvoermanagement worden verbeterd door meer voerplekken, slowfeeders (hooinetten, boxen, bakken…) en hoe kan de stressvermindering worden ondersteund door vrije beweging, bijvoorbeeld door los te lopen in de rijbak of zelfs 15 minuten te mogen bokken over de bevroren wei? Maar zelfs met een robuust immuunsysteem kan een paard als gevolg van een omgeving vol hoesten bezwijken – voor velen een bekende ervaring.

Zet daarom altijd op tijd slijmoplossende hoestkruiden en een potje honing in de stalapotheek, zodat je ze bij de hand hebt als het begint. De hoestkruiden kunnen met heet water als thee worden gezet, waarna je er honing aan toevoegt als het mengsel is afgekoeld. In combinatie met “rustig aandoen” helpt deze kuur om verkoudheidsinfecties in een vroeg stadium te verdrijven. Als de infectie gepaard gaat met hoge koorts of als een schijnbaar onschuldige infectie langer dan 2-3 weken aanhoudt ondanks het “rustig aandoen” en hoestthee, moet contact worden opgenomen met de dierenarts en kan inhalatie of medicatie met slijmoplossende middelen zinvol zijn. Bronchodilatoren moeten zoveel mogelijk worden vermeden, mits het paard normaal kan ademen. Hoesten is een belangrijke reflex om losgemaakt slijm uit de luchtwegen te transporteren. Als deze reflex wordt onderdrukt, kan het slijm in de lagere luchtwegen sijpelen en leiden tot chronische ademhalingsproblemen. Daarom is het losmaken van slijm met kruiden, inhalatie of medicijnen en het laten ophoesten en het geheel combineren met een rustig bewegingsprogramma de beste manier om het koude seizoen door te komen, niet alleen voor ons maar ook voor de paarden.