Leestijd 2 minuten

Inleiding

Door de snel veranderende weersomstandigheden wordt het weidegras erg gestrest:
Overdag is het soms warm en zonnig, maar ’s nachts is het koud, wat niet alleen de opslag van fructanen bevordert,
maar ook de toename van endofyten.
Beide zijn problematisch voor paarden, vooral als ze al lijden aan stofwisselingsproblemen. Hier zijn zelfs kleine hoeveelheden genoeg om het organisme aanzienlijk te belasten.

Paardengezondheid: afbraak van fructanen en endofyten

Als er sprake is van dysbiose in de dikke darm, kan fructaan verkeerd worden afgebroken, wat kan leiden tot een snelle daling van de pH-waarde en dus tot massale sterfte van de darmflora. Endofyten zijn schimmels die symbiotisch in planten leven. Hoewel ze de plant stressbestendiger maken, zijn hun stofwisselingsproducten helaas onverenigbaar met paarden.

Dit is de reden waarom veel paarden tegenwoordig reageren met dikke stalbenen of een opgezwollen nekkam, ruinen vaak ook met kokeroedeem, merries met oedeem in de onderbuik. Sommigen vertonen ook een opgeblazen gevoel en winderigheid tot koliek aan toe en weer anderen reageren met hoefbevangenheid en we zien een verhoogde kans op mok en/of rasp bij gevoelige paarden.

We raden daarom dringend aan om paarden met een bijzonder hoge stofwisselingsbelasting op dit moment niet op weidegras te laten grazen!
Zetze ook niet buiten in de wei om stoom af te blazen en laat ze ook niet knabbelen tijdens het wandelen. Als het paard al tekenen van fructaan- of endofytenoverbelasting vertoont, moet natuurlijk onmiddellijk een dierenarts worden geraadpleegd in geval van hoefbevangenheid of koliek.
Als de symptomen zichtbaar zijn, maar nog steeds binnen een redelijk bereik liggen, is het zinvol om de stofwisseling te ondersteunen zodat deze zichzelf weer in evenwicht brengt.

Handige maatregelen

Hier kan de toediening van bitterkruiden de stabilisatie van het darmmilieu ondersteunen en tegelijkertijd de leverfunctie stimuleren, zodat gifstoffen ook beter via de galbuis kunnen worden uitgescheiden. Ontslakkingskruiden stimuleren de nierfunctie zodat oedemen sneller kunnen worden uitgescheiden. Darmkruiden hebben bewezen effectief te zijn bij winderigheid. In het geval van mestwater kan OKAPI ColoProtect forte ook worden toegevoegd totdat de spijsvertering weer tot rust is gekomen. Als hoefbevangenheid wordt vermoed, kan OKAPI HoofCool forte worden gegeven ter ondersteuning van de veterinaire therapie, zodat het hoefmetabolisme sneller terugkeert naar zijn natuurlijke balans.

Team Sanoanimal