Leestijd 5 minuten

De hitte en droogte van deze zomer zijn niet alleen een probleem voor mensen en dieren, maar ook voor de vegetatie. Velen hebben hun weilanden al gesloten omdat er niets meer is gegroeid door de droogte, en degenen die weilanden hebben die groot genoeg zijn, zitten praktisch met “hooi op een stokje”.
De meeste grassoorten en ook veel kruidachtige planten zijn al uitgebloeid. Bij zaadvorming worden de voedingsstoffen in het zaad geperst en verliest de plant zelf een aanzienlijke voedingswaarde, omdat het zijn werk heeft gedaan: zorgen voor voortplanting voor het volgende jaar.

Dus zelfs als de paarden genoeg te knabbelen vinden, is de voedingswaarde op veel weilanden nogal beperkt. Dit stemt de eigenaren van alle pony’s die wat aan de dikke kant zijn tevreden, want anders zouden ze elke dag calorieën moeten tellen om niet over de rooie te gaan. Maar er zijn ook de paarden die nauwelijks aankomen, de hete volbloeden en de oude paarden, waarbij je vecht voor elke kilo op hun ribben en die regelmatig sneller afvallen dan je ze kunt voeren.

De normale gang van zaken bij een gezond paard is dat het in de zomer een paar reserves “aanvreet”, en dus met een paar kilo te veel uit het weideseizoen komt. Gezonde paarden verliezen dit overgewicht tijdens de winter door het hogere energieverbruik als gevolg van de temperatuur en de magere voerkwaliteit van hooi in vergelijking met weidegras.
Het gewichtsverlies in de winter, waar elke eigenaar van een snel aankomend paard blij mee is, baart de eigenaren van kandidaten die maar slecht aankomen en snel weer afvallen altijd zorgen.

Daarom moet je op tijd met het bijvoeren van deze paarden beginnen. Wacht niet tot het paard te mager is voordat je passende maatregelen neemt. Hierdoor zal het langer duren om het gewichtsverlies te herstellen. Bij paarden die snel afvallen is het gebleken dat het effectief is om het eiwitgehalte in het rantsoen al te verhogen wanneer ze hun gewicht nog kunnen behouden, maar de weiden niet langer groen en sappig zijn.

© Adobe Stock / VICUSCHKA

Dit betekent niet dat je ze nu grote hoeveelheden krachtvoer moet geven. Want krachtvoer is meestal gebaseerd op een hoog gehalte aan zetmeel en/of suiker.
Deze snelle vorm van energie moet worden omgezet in beweging. Als het paard dan niet voldoende beweging krijgt zullen er verstoringen optreden in de bloedsuikerbalans (niet alle paarden met insulineresistentie zijn dik! er zitten ook extreem dunne kandidaten tussen) en/of de opslag van onzuivere afvalstoffen in het bindweefsel en dus lymfeophoping. Hierdoor zien de paarden er visueel “rond” uit, maar zodra je stopt met voeren, wordt de lymfe weer naar buiten verplaatst en zijn de paarden vaak dunner dan voorheen onder alle lymfekussentjes.

Eiwit wordt door paarden niet primair gebruikt als energiebron (in tegenstelling tot suiker en zetmeel) en zorgt daarom voor gezond gewichtbehoud of -toename. Eiwitten kunnen van verschillende bronnen komen en hebben navenant verschillende kwaliteit.
Zo is het eiwitpatroon in soja onevenwichtig voor paarden en veroorzaakt het met name nierstress en lymfeophoping. Het eiwitpatroon van peulvruchten zoals luzerne of esparcette is hier duidelijk beter geschikt voor paarden vanwege het zeer hoge gehalte aan de essentiële aminozuren lysine, methionine en threonine. Esparcette (OKAPI Esparcette – OKAPI Online Shop) heeft als bijkomend voordeel ten opzichte van luzerne dat de tannines die het bevat (“gecondenseerde tannines”) het darmmilieu kunnen stabiliseren, zodat het volledige voerrantsoen beter kan worden benut.
Dienovereenkomstig is het bijvoeren van esparcette bij paarden die maar slecht aankomen (paarden met gebitsproblemen, hete paarden met een hoog volbloedaandeel, paarden met een hoog intern stressniveau, oude paarden…) al tegen het einde van het weideseizoen zeer effectief gebleken. Het hogere eiwitgehalte compenseert wat er niet meer in het uitgedroogde gras zit en de looistoffen maken het ook makkelijker om in de herfst en winter van de weide terug te schakelen naar hooi voeren, zodat het paard zijn voedingsstoffen de hele tijd optimaal binnenkrijgt.

Daarnaast heeft lucerne (OKAPI Luzerne Fix & Fertig – OKAPI Online Shop) een hoog eiwitgehalte en een goed aminozuurpatroon en wordt het door de meeste paarden graag gegeten, vooral omdat het niet zo bitter smaakt als bijvoorbeeld esparcette.
In de zomer, met name wanneer de zon fel schijnt, is het verstandig om paarden met veel wit in het gezicht (grote bles, Perlinos, Cremellos Paints, Appaloosas, Tinkers, Pintos, enz., dus alle paarden met een roze huid rond de neusgaten of ogen) geen lucerne te voeren en in plaats daarvan esparcette te geven, om te voorkomen dat ze verbranden op de neus. Er wordt namelijk vermoed dat lucerne de lichtgevoeligheid verhoogt en daarmee het risico op zonnebrand.

Team Sanoanimal