Leestijd 14 minuten

Mestwater is niet alleen een vervelend cosmetisch probleem omdat een plakkerige zwarte staart er gewoon onaantrekkelijk uitziet. Er zit een ernstig gezondheidsprobleem onder dat niet lichtvaardig moet worden opgevat. Helaas is er niet één oorzaak voor mestwater, net zoals er geen wondermiddel voor bestaat. Hoewel mestwater een van de steeds vaker voorkomende ziekten bij onze gedomesticeerde paarden is, is het nog niet grondig wetenschappelijk onderzocht. Wat we tot nu toe weten over mogelijke oorzaken en triggers, en hoe je ze kunt lokaliseren en verhelpen bij je paard, vind je hier in 5 punten:

Het voeren van kuilvoer

Het voeren van kuilvoer blijft erg populair, omdat de voordelen – eenvoudigere productie en opslag – duidelijk zijn voor de staleigenaar. Helaas is ingekuild ruwvoer echter van nature niet geschikt voor paarden. Het inkuilproces is een melkzuurfermentatie, vergelijkbaar met de productie van zuurkool. Melkzuurbacteriën verwerken de suiker in het gras (en zetmeel uit zaden) tot wat de naam al doet vermoeden: melkzuur. Dit verzuurt het kuilvoer zodat relatief snel een pH-waarde onder de 5 wordt bereikt. Bij een dergelijke zure pH-waarde treedt zogenaamde slaapstand op, d.w.z. hier groeit niets. De baal kan dan in deze vorm worden opgeslagen. Om zo’n lage pH-waarde snel te bereiken, moet het kuilvoer suikerrijk, vezelarm en relatief vochtig zijn. Juist dan kan het optimale anaerobe klimaat voor de melkzuurbacteriën ontstaan. Dergelijk kuilvoer wordt niet aanbevolen, omdat de grasbasis niet geschikt is voor paarden. Tegelijkertijd worden er bij elke voeding grote hoeveelheden melkzuurbacteriën in de darm gebracht, die zich daar koloniseren en de pH-waarde in de dikke darm van het paard verlagen. Verzuring in de darm (“hindgut acidosis”) veroorzaakt ontsteking van het darmslijmvlies en wordt nu beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van verschillende ziektes in onze gedomesticeerde paarden zoals mestwater.

Voor kuilvoer wordt daarom gras gebruikt dat al lang gegroeid is, net zoals voor het oogsten van hooi. Dit verlaagt het suikergehalte en verhoogt het vezelgehalte. Goed voor het paard, slecht voor de melkzuurbacteriën. Bovendien wordt het kuilvoer lang gedroogd. Als er echter droog, stug kuilvoer wordt gebruikt, is de kans op luchtinsluitingen groot. De melkzuurbacteriën houden hier niet van, maar de schimmel wel. Als kuilvoer wordt geproduceerd met paardvriendelijke grondstoffen, vindt er zelden een schone inkuiling plaats. De meeste balen hooi bereiken daarom slechts pH-waarden van rond de 6, maar dit leidt niet tot rust. Verschillende bacteriën zoals Clostridium botulinum of zelfs schimmels of gisten kunnen zich in de baal vermenigvuldigen. Helaas kunnen noch wij, noch de paarden zulke besmette balen herkennen, omdat het vocht in het hooi de schimmelsporen bindt en er dus geen “stof” ontstaat. Bovendien maskeert de zure geur de mufheid die gepaard gaat met de besmetting Eigenlijk moet je van elke baal hooi een monster naar het laboratorium sturen en het laten analyseren op bacteriële besmetting voordat het gevoerd wordt. Anders voer je niet alleen de melkzuurbacteriën, die nog steeds in overmaat aanwezig zijn, in de darm, maar mogelijk ook verschillende andere schadelijke ziektekiemen.

Vooral het risico op botulismevergiftiging is alomtegenwoordig bij het voeren van kuilvoer. Elke winter worden hele stallen ziek door deze vergiftiging veroorzaakt door bedorven kuil. Het sterftecijfer voor botulismevergiftiging ligt rond de 95% – eenmaal vergiftigd zijn de overlevingskansen dus extreem laag. Ook schimmel wordt regelmatig in kuilbalen aangetroffen. Hierdoor komen mycotoxinen en antibiotica in de darm terecht, die niet alleen het ontgiftingssysteem belasten, maar ook de darmflora ernstig verstoren. Samen met de ingebrachte melkzuurbacteriën leidt dit tot pH-veranderingen in de dikke darm en een verstoord fermentatieproces. Dit kan op zijn beurt mestwater veroorzaken door de daarmee gepaard gaande ontsteking van het darmslijmvlies. Met name paarden die zijn grootgebracht op kuilvoer of waarvan de merries al kuilvoer hebben gehad, hebben meestal zo’n permanent verstoord darmmilieu dat ze, ondanks alle therapeutische inspanningen, meestal alleen op een goed niveau gestabiliseerd kunnen worden, maar niet symptoomvrij zijn. Daarom moet, vooral in fok- en opfokstallen, de nadruk worden gelegd op foutloze en aan de soort aangepaste hooivoeding.

Stress

Onderzoek richt zich momenteel op stress, omdat het een aanzienlijke invloed heeft op de stofwisseling. In eerste instantie is het een overlevingsmechanisme zodat een individu kan overleven. Als stress wordt uitgelokt – bijvoorbeeld omdat een wolf de groep nadert – reageert het lichaam met hormonale en neuronale signalen, met name het vrijkomen van adrenocorticotroop hormoon (ACTH) uit de hypofyse en, als gevolg daarvan, cortisol uit de bijnieren. Deze hormonen zorgen er onder andere voor dat de verdeling van het bloed in het lichaam verandert: weg van de darmen en de huid en richting de spieren om zo snel mogelijk te kunnen vluchten. Het immuunsysteem wordt onderdrukt, net als ontstekingsreacties en weefselherstelmechanismen. Niets van dit alles is op dit moment van vitaal belang. Bij kortdurende stress bereidt het lichaam zich dus voor op overleven. Langdurige, constante stress is problematisch, omdat het lichaam geen onderscheid kan maken tussen “wolf die om de hoek komt kijken” en “paard dat constant gepest wordt in de groep”. Beide leiden tot dezelfde reactie, die alleen in het laatste geval veel langer duurt, soms maanden of jaren, en dus uiteindelijk leidt tot uitputting van het systeem. Wat mestwater betreft, heeft een onderzoek aangetoond dat stress alleen al voldoende is om deze aandoening te veroorzaken.

Als je met paardeneigenaren praat over het onderwerp stress bij hun paarden, reageren de meesten in eerste instantie met onbegrip. Het paard staat tenslotte de hele dag verveeld in de wei, waar moet stress dan vandaan komen? Stress bij paarden komt echter veel vaker voor in onze huisvesting dan je op het eerste gezicht zou denken. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Paarden zijn van nature sociale kuddedieren, vluchtdieren en steppedieren, en daarnaast zijn het permanente eters van mager ruwvoer en echte bewegingsjunkies. Onze huisvestingsomstandigheden zijn daarentegen meestal meer gericht op de behoeften van de mens: gesloten stallen zonder “horizon”, scheren plus het gebruik van winterdekens, kleine winterweides, individueel gehouden of in overvolle paddocks, het houden van paarden in groepen waarbij geen rekening wordt gehouden met ras, leeftijd of andere behoeften, hooi met een hoog rendement dat in maaltijden met lange pauzes wordt verdeeld. Daarnaast is er heel vaak sprake van pesten in groepshuisvesting als er te weinig voerplekken beschikbaar zijn, of slaappesten als er te weinig of geen ligplekken beschikbaar zijn, waardoor de paarden soms zelfs “narcolepsie” beginnen te ontwikkelen. Verder veroorzaken geopathische storingsvelden aanzienlijke stress bij paarden – van de hoogspanningsleiding naast de stal tot fotovoltaïsche systemen op het staldak en de zendmast voor mobiele telefonie op de binnenbak. Een andere factor die vaak onderschat wordt, is de stress die veroorzaakt wordt door pijn. Veel oudere paarden lijden aan artrose, waardoor hun gewrichten pijn doen, vooral in de winter als het weer koud en nat is. Een maagzweer is ook pijnlijk en een verstoord metabolisch evenwicht kan ook stress veroorzaken als het lang aanhoudt.

Paardengezicht
Het is de moeite waard om te zoeken naar mogelijke stressfactoren bij paarden die last hebben van mestwater. © Adobe Stock / Alexia Khruscheva

Er zijn veel redenen waarom een paard gestrest kan raken door de manier waarop het gehouden of gevoed wordt. Het is echter de moeite waard om te zoeken naar mogelijke stressfactoren bij paarden met mestwater en – indien mogelijk – deze weg te nemen. Omdat dit niet altijd mogelijk is, is een verhuizing naar een andere stal soms onvermijdelijk als therapeutische maatregel, bijvoorbeeld als de groepssamenstelling niet werkt of als er op stal niet aan de basisbehoeften van het paard kan worden voldaan. En ziedaar: als bij toverslag verdwijnt het mestwater vaak zodra de stresstrigger wordt uitgeschakeld, of er is op zijn minst een duidelijke verbetering zichtbaar.

Maagzweren

Maagzweren werden vroeger afgedaan als een “renpaardenziekte” omdat het al lang bekend was dat praktisch elk renpaard er last van had. Maar sinds onderzoeken hebben aangetoond dat ongeveer 80-90% van de sportpaarden last heeft van maagzweren, en dat ongeveer één op de twee recreatiepaarden er last van heeft, is de medische wereld zich er meer in gaan verdiepen. De oorzaken van maagzweren kunnen uiteenlopen en zijn vaak te wijten aan verkeerde voeding (te lange pauzes van ruwvoer, te veel krachtvoer) of stress. Dit komt doordat stress de bloedtoevoer naar het maagslijmvlies vermindert en ervoor zorgt dat het minder een “beschermlaag” kan vormen tegen maagzuur. Zodra zich een maagzweer heeft gevormd, is die erg pijnlijk. De pijn zelf genereert stress, zodat de maagzweer niet kan genezen. Het is een zichzelf versterkende cyclus. Stress veroorzaakt in veel gevallen bovendien ook mestwater.

Helaas laten maar weinig paarden met duidelijke symptomen zien dat ze last hebben van maagzweren. Dit omvat kieskeurig eten tot totale weigering van ruwvoer, krachtvoer of aanvullend voer, afwisselend krachtvoer en ruwvoer of eetpauzes waarbij het paard het zoutblok, de metalen tralies of iets dergelijks aflikt of zelfs kribbebijten. Ook paarden die gevoelig reageren op een nieuwe partij hooi, boerende geluiden maken of aan singelnijd lijden, hebben er vaak last van. In veel gevallen veroorzaakt de permanente buikpijn ook rugspanning en de paarden lopen vaak langer stijf onder de ruiter, wat betekent dat ze een veel langere opwarmfase nodig hebben dan andere paarden. Maar veel paarden laten helemaal niets zien, behalve dat ze last kunnen hebben van mestwater (afhankelijk van de dag). Je kunt een eenvoudige test doen om te zien of het mestwater wordt veroorzaakt door maagzweren: geef het paard drie keer per dag een theelepel alkalisch poeder (natriumbicarbonaat, baksoda, verkrijgbaar in elke bakafdeling van de supermarkt) met een paar geweekte hooicobs. Het buffert het maagzuur en verlicht zo de pijn voor een korte tijd. Als de symptomen verbeteren, kan worden aangenomen dat het paard maagzweren heeft en moet therapeutisch worden ingegrepen om langdurige schade door deze zweren te voorkomen. Het voeren van alkalisch poeder is niet geschikt als therapeutisch middel. Maagzweren zijn een zeer complex ziekteproces en het is essentieel om rekening te houden met de huisvestings- en voedingsomstandigheden bij de behandeling ervan. De ervaring leert echter dat als de maagzweren verbeteren, het mestwater meestal ook verdwijnt.

Beschimmeld hooi

Schimmel in voer vormt een grote uitdaging voor de stofwisseling. De schimmel zelf kan de darmen van het paard niet koloniseren omdat het een ‘aerobe’ schimmel is, wat betekent dat hij zuurstof nodig heeft om te leven. De schimmel wordt meegenomen en uitgescheiden in de ontlasting. De metabolische eindproducten, die met het voer in het paard terechtkomen, zijn veel problematischer. Hieronder vallen verschillende mycotoxinen en antibiotische stoffen. De mycotoxinen verstoren gedeeltelijk de intestinale homeostase, maar veel problematischer is dat ze worden geabsorbeerd en een belasting vormen voor de ontgiftingssystemen van het paard, namelijk de lever en de nieren, wat op zijn beurt leidt tot metabole stress. Aan de andere kant verstoren antibiotische stoffen direct de darmflora, wat ook kan leiden tot malfermentatie, waardoor niet alleen verzuring van de dikke darm (“hindgut acidosis”) kan optreden, maar ook opname van malfermentatieproducten en metabole stress. We zien vaak dat mestwaterproblemen resistent zijn tegen behandeling zolang vervuild hooi gevoerd blijft worden. Pas na het vervangen van het hooi treedt de therapie in werking en verbetert het mestwater bijna vanzelf. Schimmel in voer moet daarom niet licht worden opgevat.

Beschimmelde hoop hooi
Schimmel in voer vormt een grote uitdaging voor de stofwisseling. © Sanoanimal / Fritz

Verkeerde vezellengtes

De snelheid waarmee de voedselbrij door de darm wordt getransporteerd hangt grotendeels af van de lengte van de vezels die zijn binnengekomen. Als paarden rustig op hun gras of hooi kauwen, produceren ze vezellengtes tussen de 2 en 5 mm. Deze vezellengtes zorgen voor een optimale peristaltiek en dus benutting van voedingsstoffen. Het ruwvoer blijft 20-60 uur in de dikke darm om optimaal benut te worden. Kortere vezels – bijvoorbeeld bij het voeren van groenmeel – passeren het spijsverteringskanaal in zeer korte tijd, zodat ze meestal niet voldoende kunnen worden benut. Langere vezels blijven daarentegen langer in de dikke darm en worden steeds opnieuw getransporteerd omdat het lichaam probeert er meer voedingsstoffen uit te halen. Als vezels met een lengte van 1-2 cm in de dikke darm terechtkomen, kunnen ze daar tot een week (150-170 uur) blijven. Dit veroorzaakt aanzienlijke slechte fermentatie, wat op zijn beurt leidt tot verzuring van de dikke darm en dus ontsteking van het darmslijmvlies. In veel gevallen is mestwater het logische gevolg.

Er zijn veel redenen waarom zulke verkeerde vezellengtes in de dikke darm terecht kunnen komen:

Overhaast eten

Als er te weinig voerplekken beschikbaar zijn, wordt er gevoerd in korte maaltijden met lange ruwvoerpauzes ertussen of wordt de voertijd beperkt met automatische ruwvoerbakken. De paarden raken dan in de stress om zoveel mogelijk ruwvoer naar binnen te scheppen in een zo kort mogelijke tijd. Het is net als wanneer de baas willekeurig de lunchpauze inkort van 30 minuten naar 10 minuten – je schept het eten veel te snel naar binnen en voelt je daarna misselijk. Paarden hebben veel meer tijd nodig dan wij om hun eten (lees: ruwvoer) goed te kauwen. Een paard doet er gemiddeld 45 minuten over (pony’s tot 90 minuten) om een kilo hooi voldoende te kauwen. Dit is alleen mogelijk als er voldoende voer is, met voldoende voerplekken en genoeg tijd voor iedereen. Overhaast eten leidt tot slecht gekauwde vezels in de darmen en veroorzaakt ook veel stress bij de paarden. Een voldoende hoeveelheid fijnmazige hooinetten zijn een goede oplossing om haastig eten te voorkomen en de stress van het voeren weg te nemen.

Gebitsproblemen

Idealiter zouden de tanden van het paard gelijkmatig moeten slijten en dus altijd optimaal moeten kunnen malen. Inmiddels weet bijna iedereen dat dit onder onze huisvestingsomstandigheden in de praktijk niet werkt. Randjes en haken in het gebit of andere gebitsafwijkingen kunnen ervoor zorgen dat het paard zijn voedsel niet meer voldoende kan fijnmalen. Dit wordt vooral problematisch op oudere leeftijd wanneer het vermogen van het gebit om te malen afneemt of tanden uitvallen door ouderdom. Als de tanden niet natuurlijk werken, resulteert dit in verkeerde vezellengtes, die op hun beurt de dikke darm verstoren. Als gevolg hiervan wordt vaak opgemerkt dat de tandarts aan de voorkant aan de tanden werkt en dat het mestwater aan de achterkant verdwijnt. Er is dus in feite een verband. Om ervoor te zorgen dat een paard altijd optimaal op zijn ruwvoer kan kauwen, moet het gebit één keer per jaar worden gecontroleerd door een speciaal opgeleide paardentandarts en indien nodig worden gecorrigeerd. Als het verstandig is om een paard vaker of minder vaak te laten controleren, zal de tandarts je hierover informeren. Optimalisering van het gebit verbetert niet alleen de voeromzetting, maar verlicht ook de stress van het paard en normaliseert de spijsvertering.

Structuurvezels in het voer

Ze zijn vooral populair bij “muesli’s voor recreatiepaarden” en “graanvrije voeding”. Dit is gehakseld hooi of luzerne dat aan het krachtvoer wordt toegevoegd. Volgens de producent zijn ze ontworpen om de kauwactiviteit te bevorderen en maken ze het mogelijk om het paard een royale maaltijd te geven met tegelijkertijd weinig energie. Studies hebben lang aangetoond dat dergelijke toevoegingen van kaf de etenstijd niet verlengen en ook de kauwcyclus niet verbeteren (in vergelijking met krachtvoer). De lengte van het kaf is hiervoor gewoon te kort. Paarden hebben een vezellengte van minstens 8 cm nodig om goed te kunnen kauwen. Kortere vezels worden niet gekauwd, maar eerder “geplet” tussen de tanden op dezelfde manier als granen. Een graankorrel kan nog goed worden vermalen met deze pletbeweging, maar hooi of luzernevezels niet. Vezels worden afgebroken tijdens de sluitfase van de kauwbeweging van het paard door de zogenoemde Power Stroke. Dit is een druk-wrijvingsbeweging waarbij de tanden volledig over elkaar heen worden bewogen en de vezels ertussen worden vermalen door de kauwvlakken van de kiezen. Korte vezels zorgen ervoor dat er geen Power Stroke wordt uitgevoerd, maar eerder korte, drukkende bewegingen zonder het eigenlijke “malen” van de kauwvlakken. Als korte vezels worden gevoerd, komt een groot deel ervan vrijwel ongekauwd in de darm terecht en leidt dit tot slechte fermentatie, omdat deze vezels te lang in de darm blijven. Als je je paard wilt motiveren om zijn krachtvoer langzamer op te eten, moet je het over het ruwvoer of op de grond strooien – dit vertraagt de opname en zorgt voor een betere kauwactiviteit. Als je jouw paard graanvrij voert, is het aan te raden om hooi te geven en kun je daarnaast een handje kruiden geven als “beloning” (bijvoorbeeld als de andere paarden gevoerd worden of na het rijden).

Meer over dit onderwerp: Mestwater: Wanneer de staart bevriest