Leestijd 7 minuten

Tijd voor circuslessen en clickertraining

Steeds meer ruiters kiezen voor circuslessen of clickertraining om hun paarden ook met slecht weer bezig te houden.

Deze activiteit stimuleert de cognitieve vermogens van het paard en je kunt echt zien hoe hun mentale versnellingen draaien als ze kennismaken met een nieuwe oefening. Veel paarden en ruiters genieten volop van deze bijzondere vorm van arbeid, die speelse oefeningen kan omvatten zoals het kruisen van de benen, het apporteren van emmers, en zelfs het aanleren van ‘ja en nee’. Dit alles gaat gepaard met spierrekkingen en training om kalmte te bevorderen. Er zijn echter ook paardeneigenaren die wanhopig zijn met hun paard. Terwijl het ene paard vrolijk en enthousiast zijn repertoire aan trucjes laat zien, wil jouw eigen paard misschien gewoon zijn dikke neus in de snoepzak steken. Het kan ook koppig en ongeduldig worden als de dingen niet soepel verlopen, of het geeft er de voorkeur aan uit het raam van de binnenbak te staren om te zien wat zijn maatjes buiten aan het doen zijn. Aan de andere kant zijn er paarden die zich serieus inspannen, maar er een eeuwigheid over doen om zelfs de simpelste oefeningen te begrijpen, wat soms twijfels kan oproepen over de intelligentie van je geliefde viervoeter.

Motivatie speelt hier natuurlijk een rol, vooral als je de juiste beloningen gebruikt.

De meesten van ons zullen ook eerder moeite doen voor chocolade dan voor een stukje radijs. Snoepjes voor circuslessen of clickertraining moeten klein en suikerarm zijn, omdat een paard veel snoepjes krijgt gedurende een half uur van dit werk. Maar ze moeten ook echt onweerstaanbaar lekker zijn om het paard echt te motiveren. Veel paarden vinden hooicobs of gedroogde rozenbottels wel lekker, maar hun enthousiasme om zich in te spannen voor een dergelijke beloning is meestal toch vrij beperkt. De OKAPI Clickerlis zijn zeer geschikt – ze zijn klein, gezond, caloriearm door het kruidengehalte en tegelijkertijd super lekker. Door hun vorm zijn ze beter geschikt voor het kauwproces dan de meeste snoepjes in pelletvorm. Zo nu en dan kun je ook een gedroogde wortelchips aanbieden als ‘jackpot’-beloning. Wortelchips bevatten relatief veel suiker, dus het is aan te raden om ze spaarzaam te gebruiken. Door hun suikergehalte zijn ze echter bijzonder geschikt om de aandacht te trekken. Natuurlijk hangt het succes van circuslessen ook af van het paard zelf.

Paarden hebben, net als mensen, een breed scala aan karakters en talenten.

De vijf elementen uit de Chinese geneeskunde kunnen helpen om paarden beter te begrijpen

Het ene paard werkt bijvoorbeeld graag samen met mensen, terwijl het voor een ander al een uitdaging kan zijn om zich los te maken van de hooibak of de kudde. Terwijl het ene paard elke les snel begrijpt, vindt het andere het een oneindige uitdaging om nieuwe dingen te leren. Waar de een dapper is, is de ander meer terughoudend. De vijf elementen van de Chinese geneeskunde kunnen je helpen om de aard van je paard beter te begrijpen. Dit begrip is de eerste stap in het afstemmen van de lessen op het paard. Paarden leren namelijk op verschillende manieren op basis van hun dominante element.

Paard tijdens een circusles
De vijf elementen van de Chinese geneeskunde kunnen je helpen om meer inzicht te krijgen in de aard van je paard en om de lessen daarop af te stemmen. © Adobe Stock / Talitha

Paarden die van het element hout gedomineerd worden, bijvoorbeeld, zijn over het algemeen bereid om mee te werken en vinden het vrij gemakkelijk om nieuwe lessen te leren. Ze kunnen echter erg ongeduldig en prikkelbaar worden als de dingen niet zo gaan als ze zich hadden voorgesteld. Dit omvat uitdagende oefeningen die ze misschien niet meteen bij de eerste poging goed doen, maar ook het herhalen van een les totdat deze perfect is. Paarden van het houttype leven volgens het motto ‘het is goed, laten we doorgaan!’ en vinden meestal meer balans en voldoening in fysiek werk dan in mentale taken. Circuslessen moeten bij hen niet overdreven worden, anders kunnen ze chagrijnig worden en zich helemaal tegen de samenwerking verzetten.

Paarden die gedomineerd worden door het element vuur begrijpen lessen meestal snel, maar ze raken ook even snel verveeld door herhaling. Ze willen hun eigenaar graag plezieren en hunkeren naar lof; bewondering is vaak nog belangrijker voor ze dan een traktatie. Ze gedijen vooral bij dit ‘mentale werk’ omdat hun creatieve geest smacht naar een constante betrokkenheid. Zonder voldoende afwisseling kunnen ze zelfs zelf nieuwe kattenkwaad uithalen. Circuslessen kunnen erg vermakelijk voor ze zijn, omdat ze graag hun eigen ideeën en interpretaties inbrengen. Ze hebben echter ook af en toe een fysieke ‘workout’ nodig, dus ondanks al het plezier is het aan te raden om de activiteiten niet te beperken tot elke dag clickertraining. Bij ‘vuurpaarden’ is het cruciaal dat je de getrainde trucjes kunt ‘uitzetten’, anders blijven ze ze misschien uitvoeren.

Aangezien voedsel een belangrijke rol speelt in het leven van paarden in het ‘aardtype’, kun je ze vaak motiveren om op hun best te presteren met slechts een handjevol lekkers. Ze zijn mentaal meestal niet de snelste en er zijn dagen dat je denkt: “Dat leren ze nooit!” Maar als ze eenmaal iets geleerd hebben, blijft het hangen en kan het op elk moment weer opgeroepen worden, in tegenstelling tot het ‘vuurpaard’, dat soms vergeet wat het vorige week geleerd heeft. Met ‘aardpaarden’ is het essentieel om ze met geduld en kalmte te benaderen, door moeilijke lessen op te splitsen in kleine, hanteerbare eenheden die je stap voor stap met ze doorwerkt. Op dat moment worden ze hardwerkende en betrouwbare metgezellen die alles doen voor een lekkere beloning.

Als je een paard van het element metaal hebt, heb je in wezen een ‘professor’ in je stal. Dit zijn paarden die je soms doen vrezen dat ze slimmer zijn dan jij. Als ijverige arbeiders observeren ze scherp, analyseren elke les en voeren die dan correct uit. Consequente routines en herhalingen zijn hun forte. Ze zijn de perfectionisten onder de circuspaarden, maar ze kunnen behoorlijk chagrijnig worden als er grapjes over hen worden gemaakt of als ze het gevoel hebben dat ze worden uitgelachen. Als je op zoek bent naar een circusclown, is het ‘metalen paard’ niet de juiste kandidaat voor de rol. Voor hen zijn circuslessen een serieuze aangelegenheid die met precisie moet worden uitgevoerd.

Paarden van het element water zijn erg flexibel en ongecompliceerd als ze goed in balans zijn, en ze volgen alle lessen goed en zonder poespas. Ze hebben echter de neiging om erg angstig te zijn. Het is een goed idee om clickertraining te combineren, vooral met desensibilisatietraining, zodat ‘gevaarlijke’ dingen zoals plastic zeilen, paraplu’s en dergelijke hun angst verliezen en positief worden bekeken. Het is cruciaal voor zulke paarden dat je consequent rust en kalmte uitstraalt, en ongeduld vermijdt als dingen niet gaan zoals gepland. Boosheid van de eigenaar triggert onmiddellijk angst in het ‘water paard’, waardoor het letterlijk zijn hersenen uitschakelt.

Zoals je kunt zien, kun je in principe circuslessen of clickertraining doen met alle soorten paarden; je moet alleen de oefeningen aanpassen aan het individuele paard. En ondanks al het enthousiasme voor dit soort werk, is het belangrijk om niet te vergeten dat paarden in de eerste plaats dieren zijn die gemaakt zijn om te bewegen. Trek zodra het weer het toelaat de natuur in en geniet van de tijd die je samen met je paard doorbrengt te midden van de schoonheid van de natuur. Na afloop is er warme thee uit de thermosfles voor de bevroren ruiter en een bedankkoekje voor het paard.

Meer over dit onderwerp: 9 handige dingen om tijdens regenachtige dagen op stal te doen