Leestijd 9 minuten

Als je een paard hebt dat te dik is of zelfs risico loopt op hoefbevangenheid, moet je eens goed kijken naar wat je viervoeter overdag eet. Maar zelfs bij gezonde paarden is het altijd de moeite waard om het hooi onder de loep te nemen, omdat dit uiteindelijk de ultieme bron van voedingsstoffen is voor onze paarden. In dit artikel gaan we dieper in op de exacte waarden die belangrijk zijn bij het analyseren van hooi en hoeveel je paard ervan nodig heeft.

Het moet er mooi uitzien en lekker ruiken

Puur zintuiglijk gezien moet goed hooi aanvankelijk een mooie groenige kleur hebben en vrij droog en ruw aanvoelen. Het moet veel (harde) stengels bevatten en niet alleen (zachte) bladeren, lekker ruiken en natuurlijk vrij zijn van giftige planten. Als je zo’n pluk hooi dan uit elkaar trekt, mag het niet stoffig of zelfs plakkerig zijn. Als de schimmel al zichtbaar is als grijze of witte vlekken in deze plakken, dan is het beter om het hooi helemaal weg te gooien in plaats van het aan je paard te voeren. Beschimmeld hooi heeft verregaande negatieve effecten op de stofwisseling, dus zorg ervoor dat het van goede kwaliteit is. Tot nu toe kun je alles nog vrij goed zelf beoordelen, maar wat levert het hooi precies aan voedingsstoffen?

Weten wat erin zit

Als je wilt weten wat er precies in je hooi zit, kun je het opsturen naar een laboratorium dat hooianalyses aanbiedt. Het basispakket bevat meestal de belangrijkste parameters, zoals het drogestof-, eiwit- of suikergehalte. Als je ook het gehalte aan mineralen en sporenelementen van je hooi wilt weten, kun je deze ook laten bepalen. Als je niet zeker weet of het hooi ruikt zoals het zou moeten ruiken, kun je het ook microbiologisch laten analyseren, dus op bacteriën en schimmels.

Vers hooi op de wei
Puur zintuiglijk gezien moet goed hooi aanvankelijk een mooie groenige kleur hebben en vrij droog en ruw aanvoelen. © Adobe Stock / Mak

Suiker, vezels, eiwitten & co

Ten eerste geeft de hooianalyse je een indicatie van hoe droog het hooi is. De optimale waarde is meer dan 85% droge stof, dit betekent dat 1 kg hooi idealiter minder dan 15% water zou moeten bevatten. Deze waarde is belangrijk omdat alle volgende metingen meestal naar deze waarde verwijzen. Dus als ik hooi heb met 85% droge stof en 10% suikergehalte per kilo droge stof, betekent dit dat 1 kg hooi, zoals ik het aan mijn paard voer, 85 gram suiker bevat. Als mijn paard 10 kg hooi per dag krijgt, krijgt het dus 850 g suiker uit het hooi.

Koolhydraten: suiker, zetmeel, vezels

Meestal wordt deze suiker “water soluble carbohydrate” (WSC) genoemd, dus in water oplosbare koolhydraten. Dit wordt opgenomen door het paard in de dunne darm en heeft daarom ook een directe invloed op de bloedsuikerspiegel, terwijl de niet-vezel koolhydraten (NFC = ‘non-fiber carbohydrates’), oftewel de niet-oplosbare koolhydraten, worden gebruikt door het microbioom in de dikke darm. Hoe dit precies werkt en welke waarden goed zijn voor je paard, lees je in ons artikel over de verteerbaarheid van vezels [CF1] . In het geval van in water oplosbare koolhydraten kan het nodig zijn om nog een onderscheid te maken tussen zetmeel, suiker en fructaan. Zetmeel speelt een ondergeschikte rol in de monsters van hooi, aangezien het niet of slechts in zeer kleine hoeveelheden aanwezig is. Fructaan kan ook verwaarloosd worden, aangezien de waarden het laagst zijn op het moment van de hooioogst. Het suikergehalte is belangrijk, omdat het een sleutelrol speelt in het behoud van gezondheid en gewichtsbeheersing, vooral bij paarden die snel aankomen.

In het geval van in water oplosbare suiker is 6-10% acceptabel voor regelmatig getrainde recreatiepaarden. Als een paard snel aankomt en meestal toch al aan de te dikke kant is, kan hooi met 10% suiker ertoe bijdragen dat veel paarden overgewicht hebben of krijgen en het risico op insulineresistentie of hoefbevangenheid verhogen.

De algemene regel voor paardenhooi is: hoe minder suiker, hoe beter. Het suikergehalte in hooi is grotendeels verantwoordelijk voor het eetgedrag (“hebzucht”), overgewicht en stofwisselingsproblemen bij onze paarden. Dit moet daarom altijd bijzonder kritisch worden bekeken. Een snelle en eenvoudige test voor het suikergehalte in je hooi vind je HIER.

Eiwit – het hangt af van waar het wordt verteerd

Het laboratorium geeft ook verschillende waarden voor proteïne (eiwit). In wezen krijg je twee waarden, waarvan er één het totale eiwit in je hooi is, ook wel ruw eiwit genoemd. Idealiter is dit tussen de 6 en 9%. Het precaecaal verteerbaar eiwit wordt dan gespecificeerd, meestal pcv XP genoemd. Dit verwijst naar het deel van het totale eiwit dat daadwerkelijk wordt verteerd en opgenomen door het paard in de dunne darm. Daarentegen beschrijft de term “verteerbaar eiwit” de som van het eiwit dat wordt gebruikt in de loop van de gehele darmpassage, namelijk zowel het aandeel dat het paard verteert in de dunne darm als het aandeel dat het microbioom in de dikke darm gebruikt, maar dat helemaal niet beschikbaar is voor het paard. De hoeveelheid precaecaal verteerbaar eiwit is vooral belangrijk voor voeders die niet soortspecifiek zijn, zoals die vaak worden gebruikt in mengvoeders. Dit komt omdat deze een hoge totale eiwitwaarde (hoge RP-waarde) kunnen hebben, maar van inferieure kwaliteit kunnen zijn, zodat het eiwit niet noodzakelijk bruikbaar is voor het paard (lage pcv XP waarde).

De dagelijkse behoefte aan ruw eiwit van een normaal recreatiepaard met een levend gewicht van 500 kg is ongeveer 350 g. Als je nu hooi hebt met een eiwitgehalte (RP) van 6%, berekend op basis van droge stof, dan is dat 510 g ruw eiwit (15% restvocht in het hooi) voor 10 kg hooi dat je paard per dag krijgt. Zelfs als niet alles beschikbaar is in de dunne darm – zie pcv XP – zou de 6% nog steeds voldoende moeten zijn. Dit komt omdat het aandeel pcv XP in hooi en gras relatief hoog is en meestal 3,5-7% pcv XP bedraagt, gebaseerd op droge stof. Hoe soortenrijker het hooi, hoe hoger het aandeel pcv XP. Aangezien de pcv XP-waarden slechts berekend worden op basis van enkele veronderstellingen en er geen echte meetgegevens beschikbaar zijn in de hooianalyses, is het natuurlijk moeilijk om het exacte eiwitgehalte in het rantsoen te berekenen. Desalniettemin kan worden aangenomen dat een paard met een lichaamsgewicht van 500 kg, wanneer het ad libitum wordt gevoerd, tussen de 2-3% van zijn gewicht aan hooi eet en dus tussen de 290g en 890g voorverteerbaar eiwit binnenkrijgt. Hoe minder voedingsstoffen er in het hooi zitten, hoe meer een paard eet, dus je hoeft je geen zorgen te maken over “te weinig” eiwit voor een gezond paard met normale eiwitgehaltes in het hooi.

Als daar echter andere factoren aan worden toegevoegd, zoals ziekte, kan het nodig zijn om eiwit aan te vullen. Dekhengsten, fokmerries en jonge paarden hebben ook een hogere eiwitbehoefte. Bovendien speelt de kwaliteit van het eiwit een grote rol. Hier is het aminozuur lysine meestal de beperkende factor. Als het eiwitgehalte aan de lage kant is, moet eiwit in de vorm van esparcette of luzerne met zijn hoge lysinegehalte worden toegevoegd. Als alternatief kun je ook een mengsel bestaande uit essentiële aminozuren voor het paard voeren, zoals Lymeth van OKAPI.

Als de waarden voor ruwe eiwitten in je hooi hoger zijn dan 9%, dan is het hooi alleen geschikt voor sportpaarden in het hogere prestatiebereik. Hooi met een hoge ruweiwitwaarde leidt vaak tot vervetting bij recreatiepaarden en paarden die snel aankomen.

twee paarden eten hooi
Idealiter ligt het ruwe eiwit tussen 6 en 9% © Adobe Stock / Alexia Khruscheva

Ook hooi bevat vet

De term “ruw vet” in de analyse verwijst naar de vetten/oliën die zijn opgeslagen in de plant en die meestal aanwezig zijn als kleine vetdruppeltjes, vooral in de vetreservoirs van de plantencellen, bijvoorbeeld in de zaden. Het ruwe vetgehalte varieert sterk afhankelijk van de oogsttijd en het gewas en ligt meestal tussen 1 – 2,5% in hooi. Aangezien paarden zelfs onder experimentele omstandigheden geen vetzuurtekort ontwikkelen, speelt deze waarde een ondergeschikte rol.

“Ruwe as” heeft niets te maken met gewone “as”.

De “ruwe as” bevat ook alle mineralen en sporenelementen die ook kunnen worden bepaald. Het gehalte aan ruwe as zegt op het eerste gezicht niet veel, omdat het niet alleen mineralen en sporenelementen meet, maar ook zand en bodemafzettingen. Bovendien wordt in deze term niet uitgesplitst welke mineralen in welke hoeveelheden aanwezig zijn, het is alleen de som. Als je het precies wilt weten, kun je de mineralen en spoorelementen laten analyseren. IJzer of calcium zijn bijvoorbeeld meestal in veel grotere hoeveelheden aanwezig dan nodig is, terwijl andere zoals koper of fosfor in kleinere hoeveelheden aanwezig kunnen zijn. Een uitgebalanceerd mineraalvoer kan een eventueel mineralentekort tegengaan.

Alle waarden samen leveren de verteerbare energie

De verteerbare energie wordt weergegeven als verteerbare energie DE (‘digestible energy’) en meestal ook de energie die daadwerkelijk door het paard wordt gebruikt als metaboliseerbare energie ME (‘metabolisable energy’). Dus als de ME in ons voorbeeld hooi 7MJ/kg was, dan zou 10kg hooi 70MJ aan energie leveren. Ons recreatiepaard van 500 kg zou meer dan goed verzorgd zijn.

Niet alles wat in rekenkundige zin in het hooi zit, komt ook in het paard terecht

Wanneer je hooi analyseert en een rantsoen berekent, moet je er altijd rekening mee houden dat de aanwezigheid van voedingsstoffen, mineralen of sporenelementen niet noodzakelijk betekent dat het paard er voldoende van kan opnemen. Als de darmflora of de functie van het darmslijmvlies van het paard verstoord is, kan er ondanks optimale voeding een tekort ontstaan. Als het paard laag in rang staat en niet de hoeveelheid hooi krijgt waar het recht op heeft door gevechten bij het hooiruif, kan dit ook leiden tot tekorten.

Natuurlijk is het ook belangrijk om in gedachten te houden dat hooi van verschillende herkomst ook verschillende voedingsstoffen bevat. Daarom moet er een monster worden genomen van elke partij hooi die tijdens de winter is gevoerd en moet dit ofwel apart worden ingezonden, ofwel worden gemengd met de monsters van alle partijen en vervolgens worden ingezonden om een gemiddelde waarde te verkrijgen.

..