Leestijd 3 minuten

De eerste zes maanden is het veulen voor alle essentiële voedingsstoffen volledig afhankelijk van de moedermelk. Wel beginnen zij ook snel aan het gras en hooi te knabbelen.

Naarmate hun spijsverteringsstelsel sterker wordt, halen ze geleidelijk meer voedingsstoffen uit deze extra voedingsmiddelen.

Rond de leeftijd van drie maanden neemt de voedingswaarde van de moedermelk aanzienlijk af naarmate het veulen zijn voedingsstoffen steeds beter uit het basisvoer kan halen.

Tegen de tijd dat ze vijf tot zes maanden oud zijn, kunnen veulens meestal goed gedijen zonder afhankelijk te zijn van de moedermelk.
In het wild blijven ze echter vaak bij hun moeder tot ze ongeveer negen tot tien maanden oud zijn. In deze periode zet de naderende geboorte van een nieuw broertje of zusje de moeders ertoe aan om het veulen van het vorige jaar te spenen, omdat de melk minimale voedingsstoffen levert. De merrie richt haar middelen op het voeden van het nieuwe veulen in haar buik voor zijn laatste ontwikkelingsstadia.

Veulenmuesli – ja of nee?

We spenen veulens meestal rond de leeftijd van zes maanden of zelfs eerder, hoewel dit tijdsbestek vaak te vroeg is voor hun psychologische ontwikkeling, ondanks hun fysieke vermogen om het aan te kunnen.

Het voeren van “veulenmuesli” of “veulenstarters” tijdens de eerste levensmaanden is niet alleen onnodig, maar kan op de lange termijn ook gezondheidsrisico’s voor het paard met zich meebrengen.

De hoge concentratie verwerkte granen in zulke veulenmuesli leidt tot pieken in de bloedsuikerspiegel, waardoor mogelijk de basis wordt gelegd voor insulineresistentie en obesitas (EMS) in de toekomst.

Elke vetcel die in een veulen wordt gevormd als gevolg van dergelijke calorierijke bijvoeding, blijft levenslang aanwezig. Bijgevolg kunnen paarden te kampen krijgen met obesitas en lopen ze later een verhoogd risico op hoefbevangenheid.

bruin ponyveulen snuffelt aan een hand
Het voeren van “veulenmuesli” of “veulenstarter” is overbodig in de eerste levensmaanden. © Adobe Stock / Nadine Haase

Wat volgt op het spenen?

Als het veulen een optimale darmflora (microbioom van de dikke darm) van zijn gezonde moeder heeft meegekregen, dan is het raadzaam om tijdens de opfokfase na het spenen te focussen op een natuurlijk, op paarden aangepast dieet.
Een goed gevormde darmflora vergemakkelijkt het jonge paard om uit hooi en gras overvloedig energie en waardevolle voedingsstoffen voor groei en ontwikkeling te halen. Natuurlijk blijven essentiële supplementen zoals mineraalvoer, liksteen en water vitale onderdelen van hun dieet.

Als je echter overweegt om naast deze essentiële voedingsmiddelen nog andere voedingsopties toe te voegen – gezien het enorme aanbod in de voederindustrie – is het cruciaal om af te wegen of het paard deze echt nodig heeft of dat ze onbedoeld de weg vrijmaken voor gezondheidsproblemen in de toekomst.
Net als “veulenmuesli” bevatten veel aanvullende voeders vaak een overmaat aan licht verteerbare voedingsstoffen die op de lange termijn schadelijk kunnen zijn.

Hoewel het natuurlijk is dat jonge paarden af en toe last hebben van “kinderziektes”, variërend van graswratten op de neus tot wormbesmettingen in de darmen,
kunnen deze gezondheidsproblemen therapeutisch worden ondersteund door de juiste voeding te geven wanneer ze zich voordoen. Voor de rest is het het beste om een jong paard niet te overvoeren of te overbehandelen.

Team Sanoanimal