Leestijd 5 minuten

Vraag: “Momenteel vallen er veel bladeren van de bomen op onze weilanden en paddocks. Ik heb ze tot nu toe één keer per week opgeruimd. Onlangs is me echter verteld dat bladeren ongezond zijn voor paarden en dat ik ze dagelijks moet verwijderen. Klopt dat?”

Elk najaar, als de bladeren van kleur veranderen en van de bomen vallen, komen er veel bladeren op weiden en paddocks terecht. Wat in de zomer een uitstekende schaduwgever is voor paarden, verandert in de herfst in een bron van voedsel. De meeste paarden verzamelen enthousiast de bladeren van bomen als voer. Bladeren maken deel uit van het normale dieet van paarden als ze er toegang toe hebben. Ze bieden waardevolle vezels voor de dikke darm en bevatten veel mineralen, terwijl ze weinig suikers, vetten en eiwitten bevatten. Daarom zijn ze een waardevolle aanvulling, vooral voor paarden die snel te zwaar worden.

Bovendien komt het “rondsnuffelen” op de grond en het zoeken naar voedsel overeen met het natuurlijke gedrag van paarden. Paarden worden vaak “kriebelaars” genoemd, die voortdurend in beweging zijn en planten verkennen om te beslissen welke ze als volgende zullen eten. Het verzamelen van bladeren in de herfst weerspiegelt dit natuurlijke voedingsgedrag en lijkt niet alleen aantrekkelijk maar ook plezierig voor paarden. In sommige gevallen laten ze zelfs hooi achterwege om lekker blaadjes te eten.

Als het echter gaat om loofbomen en struiken, moet er onderscheid worden gemaakt met betrekking tot hun invloed op de gezondheid van paarden. Bepaalde planten hebben bladeren en/of vruchten die ongevaarlijk of zelfs goed zijn voor paarden, zoals populieren en elzen. Hun bladeren kunnen zonder zorgen in de wei achtergelaten worden, omdat ze meestal door paarden volledig gegeten worden en graag gebruikt worden als voedingssupplement.

Bomen en struiken met sterkere therapeutische eigenschappen, zoals meidoorn of wilg, kunnen ook toegankelijk blijven voor paarden – door de omheining of wanneer de bladeren op de wei vallen. Over het algemeen worden de bladeren van zulke bomen of struiken niet te veel gegeten. Als ze langs de omheining staan, bieden ‘eetbare’ struiken en bomen niet alleen effectieve bescherming tegen wind en zon, maar trekken ze ook de aandacht van de paarden, die graag knabbelen aan de takken die door de omheining steken. Bovendien creëren dergelijke natuurlijke heggen een belangrijke habitat voor insecten, vogels en andere kleine dieren.

Pferd im Herbstlaub
© Adobe Stock / JIT

Dan zijn er bepaalde bomen waarvan de bladeren en/of vruchten inderdaad een positief effect kunnen hebben op de stofwisseling in kleine hoeveelheden, maar giftig worden als ze in grotere hoeveelheden worden gegeten. Voorbeelden van zulke bomen zijn walnoot of eikenboom.

Als er voldoende hooi beschikbaar is voor de paarden en er voldoende voerplekken in de stallen zijn, zodat elk paard continu toegang heeft tot hooi als dat nodig is, worden de bladeren en vruchten van deze bomen meestal maar in beperkte hoeveelheden geconsumeerd door paarden.

Echter, paarden met stofwisselingsproblemen, zoals mestwater of een opgeblazen gevoel, kunnen bovenmatig van deze bomen eten. Deze overconsumptie kan leiden tot nieuwe gezondheidscomplicaties zoals koliek en hoefbevangenheid door vergiftiging.

Daarom is het in zulke scenario’s essentieel om de paarden van je kudde goed te kennen en ze gedurende een langere periode nauwlettend in de gaten te houden. Als er onzekerheid blijft bestaan over de vraag of paarden grote hoeveelheden binnenkrijgen (bijvoorbeeld als de hooiruif ’s nachts leegraakt, waardoor paarden door honger grote hoeveelheden minder giftige plantendelen binnenkrijgen) of als er vaak wisselingen zijn binnen de groep en niet elk paard goed bekend is, is het verstandig om zulke bomen tijdens kwetsbare perioden af te schermen en afgevallen bladeren en fruit dagelijks te verwijderen terwijl je de mest uit de paddock of wei haalt.

Daarnaast zijn er bomen en struiken die nooit een plek zouden moeten krijgen in de paddock of wei vanwege hun giftigheid voor paarden. Voorbeelden hiervan zijn de robinia of taxus/venijnboom. Deze bomen moeten, indien mogelijk, volledig buiten het terrein blijven (omdat een paard dat ’s nachts uit een stal of paddock ontsnapt ze ook tegen kan komen) en zeker niet in de buurt van stallen, paddocks of weides staan waar paarden er door de omheining aan kunnen knabbelen.

Of je afgevallen bladeren dagelijks van de paddocks moet verwijderen of dat je ze moet laten liggen, hangt af van de specifieke soorten bomen en struiken in de omgeving en het eetgedrag van de paarden. Er zijn steeds meer stallen die specifiek struiken en bomen planten bij of op de paddocks en weides, als een schaduwplek, bescherming tegen de wind en natuurlijk ook voor ecologische aspecten, aangezien met name heggen een belangrijke habitat vormen.

Door een zorgvuldige selectie te maken van planten en te zorgen voor ad libitum toegang tot hooi, kun je de afgevallen bladeren meestal laten liggen zodat paarden ze kunnen opeten. Als je echter bomen of struiken hebt die een potentieel risico vormen – omdat ze volledig giftig zijn, zoals thuja/levensboom, of omdat ze giftige plantendelen produceren op bepaalde tijden, zoals esdoornzaden en -zaailingen of beukennootjes – is het aan te raden om ze af te schermen om te voorkomen dat paarden erbij kunnen. Alternatief kunnen in de herfst en winter, wanneer bomen en struiken worden gesnoeid, takken en twijgen van niet-giftige bomen en struiken als leuke knabbelopties worden aangeboden. Wanneer deze takken en twijgen als een dode haag worden geplaatst, kunnen ze ook dienen als een visueel aantrekkelijke omheining van de paddock en als habitat voor insecten en kleine dieren.