Leestijd 2 minuten

Nat en koud weer kan vaak leiden tot gewrichtsproblemen, vooral bij oudere paarden en paarden die in de sport hebben gelopen. Zelfs milde aanvallen van artrose kunnen ertoe leiden dat deze paarden meer tijd nodig hebben om zich aan te passen en soepel te lopen. Naast het geven van voldoende beweging – bij voorkeur in een open loopstal met de mogelijkheid tot een paddocktrail voor bewegingsprikkels – kunnen aanvullende maatregelen worden genomen om de gezondheid van hun gewrichten te ondersteunen. Bijvoorbeeld kunnen rozenbottels, zoals die van OKAPI, worden opgenomen in hun dieet. Rozenbottels hebben een licht ontstekingsremmend effect op gewrichten en kunnen paarden helpen om door ongunstige weersomstandigheden te navigeren.

Voor paarden met ernstigere gewrichtsproblemen is een strategische aanpak met een kuur van 6-8 weken effectief gebleken. Dit omvat een combinatie van duivelsklauw en OKAPI Synofit, die wordt gestart bij nat en koud weer. Duivelsklauw staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen ter ondersteuning van de gewrichten. Synofit bevat glucosaminesulfaat, een cruciaal bestanddeel dat voorkomt in groenlipmossel, een essentiële voedingsstof voor gezond kraakbeen.

Na de behandelingscyclus wordt aanbevolen om beide supplementen te stoppen en de conditie van het paard te observeren. Als er geen duidelijke verbetering optreedt, kan de behandeling na een pauze van twee weken worden herhaald. In gevallen waar gewrichten in het bijzonder zijn aangetast, kunnen beenbeschermers met keramische vezels, zoals van Back on Track of CeraTex, worden overwogen. Deze reflecteren de infrarode straling die door het lichaamsweefsel wordt uitgezonden en zorgen zo voor een verwarmend effect dat kan helpen bij het gewrichtscomfort.

Two horses in the meadow at summer rainy day