Leestijd 24 minuten

Bijna elke trotse eigenaar van een mooie merrie droomt ervan om ooit een eigen veulen te fokken. Voor een goede start in het leven moet je voor veel meer zorgen dan alleen het vinden van de juiste hengst.

Een fokmerrie heeft andere fokmerries nodig, een veulen heeft andere veulens nodig

Een van de grootste fouten bij de voorbereiding is om de merrie op de oude stal te laten. Paarden zijn kuddedieren en een moeder is nooit alleen in het wild. Er zijn veel “tantes”, dus andere merries met of zonder veulens, die ook voor de nakomelingen zorgen. Zo kan de merrie af en toe rusten en herstellen van de stress van de drachtigheid en de geboorte. Het veulen heeft ook gezelschap nodig van zijn eigen leeftijd. Op het laatst, bij het spenen, worden deze metgezellen een belangrijke steun voor het jonge paard, waardoor het zonder trauma van zijn moeder kan worden gescheiden. In de groep verwerven veulens ook sociale gedragingen, fysieke vaardigheden en leren ze zich spelenderwijs te handhaven tegenover hun leeftijdsgenoten. Oudere paarden alleen volstaan in deze context niet als gezelschap. Oudere paarden alleen volstaan in deze context niet als gezelschap.

Witte Lippizzanermerries met donkere veulens in een wei
Ten laatste bij het spenen worden deze metgezellen een belangrijk referentiepunt voor het jonge paard. © Adobe Stock / Reimar

Zorg er daarom voor dat je je merrie op tijd naar een fokstal verhuist, waar ze met andere fokmerries in een groep mag lopen. Hoe eerder deze overgang plaatsvindt, hoe naadlozer de merrie zal integreren en hoe groter de kans dat zij haar plek in de groep al heeft gevonden op het moment van de geboorte. Dit maakt het ook makkelijker voor moeder en veulen in de weken en maanden daarna. Bovendien staat de merrie meestal onder professionele zorg in dergelijke stallen, waar onmiddellijk actie kan worden ondernomen in geval van complicaties tijdens de dracht of geboorte. Deze stallen zijn ook optimaal uitgerust qua faciliteiten. Zodra het veulen geboren is, zijn een binnenbak of stapmolen niet langer nodig. In plaats daarvan zijn ruime weilanden, paddocks en loopstallen of veulenboxen essentieel. Deze faciliteiten moeten worden gebouwd met veiligheid in het achterhoofd, vooral om ongelukken of verwondingen voor nieuwsgierige veulens te voorkomen.

Voeding voor en na de geboorte

Eigenaren voelen zich vaak onzeker als het gaat om het voeren van hun fokmerries. Hoeveel eiwit is er nodig? En hoeveel energie? Welk krachtvoer is het juiste voor en na de geboorte? In wezen verschilt het voeren van een fokmerrie niet veel van het voeren van elk ander paard. Ze is een ruime hoeveelheid hooi van hoge kwaliteit nodig (ad libitum of 2-3 kg per 100 kg lichaamsgewicht), dat moet voldoen aan strenge normen voor hygiëne en voedingswaarde. Wat betekent dat? Het hooi moet vrij zijn van schimmel, omdat dit niet alleen risico’s inhoudt voor de luchtwegen van de merrie, maar ook voor het zich ontwikkelende veulen in haar buik, wat tot abortus kan leiden. Het hooi moet een matig suikergehalte hebben (< 10%), rijk zijn aan eiwitten (ongeveer 9-12%) en een gemiddeld vetgehalte hebben (ongeveer 2%). Een hooianalyse geeft informatie over de voedingswaarden en de microbiologische status van het primaire voer.

Als de hooikwaliteit erg slecht is, is het essentieel om het voer aan te vullen. Een mengsel van geweekte hooibrok en esparcettebrok is in dit geval bijzonder geschikt. Ze leveren vooral ook energie uit vezels, wat ideaal is voor paarden. Bovendien heeft esparcette een zeer goed eiwitpatroon voor paarden. Het is acceptabel om een gematigde hoeveelheid haver of gemalen gerst te verstrekken aan warmbloeden en volbloeden die moeite hebben om op gewicht te komen of blijven, omdat deze paarden over het algemeen een hogere basisbehoefte aan energie hebben. Voor alle andere rassen is het echter aan te raden om grote hoeveelheden snelle energie uit suiker- en zetmeelbronnen zoals granen, muesli, pellets, etc. te vermijden.

Deze voedingsmiddelen kunnen leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel die niet onmiddellijk kan worden verlaagd door beweging. In plaats daarvan belasten ze de nieren aanzienlijk en verhogen ze het risico op hoefbevangenheid – beide moeten vermeden worden, vooral bij drachtige merries. Er is ook een vermoeden van een vorm van ‘zwangerschapsdiabetes’ bij paarden, die ertoe kan leiden dat veulens worden geboren met een aanzienlijke aanleg voor insulineresistentie en EMS.

Vooral in de eerste drie maanden na de bevalling is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de merrie voldoende lysine, methionine en threonine binnenkrijgt, omdat deze essentiële aminozuren in grote mate aanwezig zijn in de moedermelk. Bij een tekort aan deze in het voer breekt de merrie haar eigen spiermassa af om deze aminozuren te leveren voor de productie van moedermelk. Het veulen heeft deze essentiële aminozuren nodig om zijn eigen lichaamseiwitten op te bouwen, wat de groei en bloei bevordert. De merrie moet altijd toegang hebben tot hooi en weidegras. Vooral weidegras is een onschatbare bron van voedingsstoffen voor fokmerries en kan door geen enkel ander voer worden vervangen.

Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de merrie 24 uur per dag toegang heeft tot ruwvoer. Lange pauzes tussen voedingen verhogen het risico op koliek en dysbiose, waardoor het evenwicht van de darmflora in de dikke darm verstoord raakt. Dit verstoorde evenwicht heeft een negatieve invloed op het veulen, dat afhankelijk is van de mest van de merrie om zijn eigen darmflora op te bouwen. Hoe gezonder de darmen van de moeder, hoe gunstiger de start in het leven voor het veulen. Om de darmen gezond te houden, moet je zorgen voor een constante aanvoer van hoogwaardig ruwvoer in de vorm van hooi en weidegras.

Grote hoeveelheden stro verhogen het risico op verstoppingskoliek, vooral tegen het einde van de dracht. Kuilvoer kan leiden tot ernstige darmdysbiose en zou daarom aan geen enkel paard gevoerd moeten worden, vooral niet aan fokmerries en hun veulens. De schade die wordt toegebracht aan de darmen van het veulen door het voeren van kuil in de eerste levensmaanden kan niet meer worden verholpen door latere therapie. Gehakseld ruwvoer, zoals ‘gestructureerde muesli’, graanvrije muesli en luzernevezels, moet ook absoluut worden vermeden. Deze vezellengtes kunnen niet optimaal gekauwd worden door paarden. Als ze slecht gekauwd worden, kunnen ze de peristaltiek in de dikke darm belemmeren, waardoor voedsel daar tot wel een week blijft liggen.

Dit leidt tot dysbiose, oftewel verkeerde fermentatie, en kan de ontwikkeling van gaskoliek, het Free Faecal Water Syndrome en andere spijsverteringsstoornissen bevorderen. Zelfs als er in de drollen van de moeder niets te zien is, zorgen onjuiste fermentatieprocessen in de darm er altijd voor dat het natuurlijke microbiologische evenwicht wordt verstoord en het veulen de verkeerde samenstelling van de darmflora opneemt via de mest van de moeder. Als deze ziekteverwekkers zich in de jonge darm nestelen, blijven ze daar het hele leven van het paard, wat al op jonge leeftijd kan leiden tot stofwisselingsstoornissen en ziekten zoals zomereczeem, hoefbevangenheid, cryptopyrrolurie en vele andere. Deze schade is onomkeerbaar.

Twee ponyveulens en een merrie op de achtergrond
Het veulen krijgt zijn darmflora via de mest van de moeder. © Adobe Stock / Ingairis

Voldoende mineralen en sporenelementen voor veulen en moeder

Aangezien veulens nog niet in staat zijn om bijvoeding voldoende te benutten, is het essentieel dat de fokmerrie wordt voorzien van mineralen en spoorelementen. Aangenomen wordt dat veulens alles wat ze nodig hebben voor de eerste 4-5 levensmaanden van hun moeder krijgen, vooral in de laatste twee maanden van de dracht. Daarom kunnen de gevolgen van een tekort aan mineralen of sporenelementen vaak worden waargenomen bij fokmerries, vooral tijdens deze fase. Een fokmerrie moet daarom altijd een mineraalsupplement van goede kwaliteit krijgen om een basisvoorraad te garanderen. In de laatste twee maanden van de dracht moet er ook extra koper en zink in het dieet worden opgenomen.

Een onderliggend tekort aan deze sporenelementen is een van de meest voorkomende redenen waarom de fokmerrie tijdens de dracht een slechte gezondheid kan hebben en het veulen aanvankelijk ontwikkelingsproblemen kan ondervinden, vooral in het bewegingsapparaat. Omdat koper en zink elkaars opname kunnen verstoren, is het aan te raden om ze afwisselend toe te dienen. Dus de ene week koper, de andere week zink… Het is ook aan te raden om koper- en zinksupplementen apart van het mineraalvoer toe te dienen om te voorkomen dat de opname wordt verstoord door de aanwezigheid van deze mineralen in het voer. Uit ervaring blijkt dat het toedienen van voldoende koper en zink aan de merrie in de laatste twee maanden van de dracht kan bijdragen aan haar algehele gezondheid en herstel na de geboorte. Deze aanvulling kan tekenen van uitputting helpen verminderen en haar herstelproces ondersteunen.

Het bewegingsapparaat van de veulens wordt sneller stabiel, ze komen gemakkelijker door de eerste vachtwisseling heen en het hoefhoorn is ook van betere kwaliteit. Veulens mogen al aan de zoutsteen likken, zolang ze dat niet uit verveling doen. Bovendien mogen ze ook het mineraalvoer van de merrie onderzoeken en proeven. Maar eerst en vooral is de zorg vóór de geboorte essentieel. Als je dit hebt gemist, moet je er in ieder geval voor zorgen dat de lichaamsreserves van de merrie na de bevalling snel worden aangevuld door twee maanden lang elke week zink en koper af te wisselen. Ze zal dan de volgende keer veel gemakkelijker weer drachtig worden en sneller herstellen van het laatste veulen.

Ontwormen voor de geboorte

Vaak hoor je dat een merrie kort voor de geboorte zeker ontwormd moet worden – zelfs als het mestmonster negatief is. Dit komt door de rondworm Strongyloides stercoralis. Veulens zijn hier bijzonder gevoelig voor en het is een van de meest voorkomende oorzaken van ernstige diarree in de eerste levensweken. Omdat diarree levensbedreigend kan zijn voor een veulen, moet je voorzorgsmaatregelen nemen. Elk paard draagt deze wormen bij zich. Een gezond paard heeft hier echter geen last van, omdat ze binnen een paar weken of maanden na de geboorte immuniteit ontwikkelen.

Dit betekent dat het immuunsysteem de wormen onder controle houdt en voorkomt dat ze zich overmatig vermenigvuldigen. Bij de geboorte herkent het immuunsysteem van het veulen deze wormen echter nog niet. Ze komen het veulen binnen via de moedermelk en via hun dunne, kwetsbare huid, zoals in het gezicht, wanneer het veulen in het stro of op de weide ligt te slapen. Hun migratie door het paardenlichaam, vooral door de darmwanden, veroorzaakt aanzienlijke weefselschade, wat leidt tot ernstige diarree zodra ze weer in de darm zitten. Het toedienen van een ontwormingskuur aan de moeder vlak voordat deze is uitgerekend vermindert het aantal wormen dat door de merrie wordt uitgescheiden. Na de ontworming moet de stal grondig worden schoongemaakt en moet het oude strooisel volledig worden vervangen door vers strooisel.

Dit vermindert het aantal wormen dat het veulen besmet. Hierdoor kan het immuunsysteem zich normaal ontwikkelen zonder dat het veulen verzwakt raakt door een te grote besmetting. Jonge paarden zijn bijzonder vatbaar voor worminfecties tot ze ongeveer 6 jaar oud zijn, omdat hun immuunsysteem tijd nodig heeft om vertrouwd te raken met alle soorten wormen en een effectieve afweer ertegen te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om regelmatig mestmonsters van jonge paarden te onderzoeken en waakzaam te zijn voor symptomen van een wormbesmetting, waaronder: een opgezwollen of overmatig bolle buik, diarree, terugkerende lichte tekenen van koliek, doffe vacht, ontwikkelingsachterstand en natuurlijk de aanwezigheid van wormen in de mest. Als er wormen worden ontdekt, is het cruciaal om het paard snel te ontwormen om blijvende schade door een zware wormbesmetting te voorkomen. Na de ontworming is het belangrijk om de darmen van de merrie te helpen weer in balans te komen. Bitterkruiden en kruiden met een kalmerend effect op de darmen blijken hierbij effectief te zijn.

Geboorte: stal of weide?

De beslissing om een paard op stal of in de wei te laten bevallen is vaak afhankelijk van de filosofie die de fokker volgt – als de merrie überhaupt toestaat dat mensen invloed op haar hebben. Vluchtdieren hebben het vermogen om het begin van de geboorte enkele uren uit te stellen als ze zich gestrest voelen. De nacht doorbrengen voor de stal en overmatige bezorgdheid van de eigenaar kunnen meer stress veroorzaken dan goed is voor de merrie. In wezen maakt het voor het veulen weinig uit of het op stal of in de wei geboren wordt, want beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

In de wei ligt het voordeel erin dat er veel ruimte is voor de merrie, en er is geen risico op complicaties door een stalwand, zoals de merrie die klem komt te zitten of het veulen dat er niet helemaal uit kan glijden. Bovendien zijn de hygiënische omstandigheden in de wei vaak beter dan in de stal. Aan de andere kant maakt het installeren van een camera in de stal, vooral voor een merrie die haar eerste veulen krijgt, het mogelijk om snel in te grijpen als er complicaties optreden tijdens de geboorte. Daarnaast biedt de bevalling op stal bescherming tegen weersinvloeden, wat vooral gunstig kan zijn bij vroege geboortes te midden van wisselvallig lenteweer.

Voor de gezondheid en het comfort van het veulen is het belangrijk dat het niet direct in een zware onweersbui geboren wordt of het eerste uur in een modderpoel moet liggen. Merries met een sterke band met mensen vinden het vaak prettig als er een mens bij de geboorte aanwezig is, vooral als het hun eerste veulen is. Ervaren fokmerries daarentegen geven er vaak de voorkeur aan om te bevallen als er niemand in de stal aanwezig is. Kortom, er bestaat niet zoiets als de ideale voorbereiding op de bevalling. Het hangt altijd af van het individuele geval. Camerabewaking is zeker een goed idee als het de eerste bevalling van een merrie is, maar de merrie weken voor de uitgerekende datum opsluiten in een veulenbox werkt absoluut averechts.

Breng het paard in geen geval kort voor de geboorte naar een paardenkliniek. Het is een heel menselijke manier van denken, omdat we onze kinderen meestal ook in het ziekenhuis krijgen. Transport en ziekenhuisopname is niet alleen een enorme stressfactor voor de merrie, maar het veulen wordt in de kliniek ook blootgesteld aan veel ergere ziektekiemen dan thuis – het is tenslotte een plek voor zieke paarden. Het is dus beter om een “thuisbevalling” te hebben en de dierenarts moet sowieso op de hoogte worden gesteld wanneer de merrie is uitgerekend, zodat ze er snel bij kunnen zijn in geval van complicaties.

Contact met mensen: ja of nee?

Er zijn veel paardeneigenaren die het veulen vanaf de eerste minuut willen laten wennen aan zichzelf. Het liefst willen ze naast het veulen zitten als het uit zijn moeders buik komt en het vanaf het allereerste moment aanraken, knuffelen en liefhebben. Ook al is dit heel begrijpelijk menselijk gedrag, je moet je hier terughoudend in opstellen – in het belang van het paard. Als je direct na de geboorte te veel ingrijpt, kan de relatie tussen fokmerrie en veulen ernstig verstoord raken, in die mate dat de moeder het veulen niet accepteert. Dan zit je ineens met een “weesveulen” dat je dag en nacht om de 1,5 uur flesvoeding mag geven en dat alleen maar gericht is op mensen.

Zelfs als de moeder het veulen accepteert, hebben mensen een heel ander (sociaal) gedrag dan paarden. Te vroege interactie met het veulen zorgt ervoor dat het paard later geen respect meer heeft voor mensen en dat je eindigt met een paard dat ronduit onhandelbaar is. Want geen mens kan een paard zo goed opvoeden als een kudde paarden. Dit is iets wat we keer op keer zien bij veulens die met de fles in mensenhanden zijn grootgebracht en ook bij veulens die vanaf dag één als “enig kind” veel interactie met mensen hebben gehad: ze zijn compleet onaangepast, hebben vaak problemen met sociaal gedrag in de groep en hebben geen respect voor mensen. Dit is nog schattig bij een veulen van een paar weken of maanden oud, maar niet meer bij een vierjarige hengst.

Het argument dat het veulen alles meteen moet leren – van hoeven geven tot aan halster en touw meelopen – is compleet absurd. Ten eerste moeten veulens niet worden vastgehouden aan een halster omdat hun schedelbeenderen en nek nog niet volledig verbeend zijn. Als je het veulen bij het halster vasthoudt of zelfs vastbindt, kan dit leiden tot blijvende schade, waaronder ernstige ataxie of dwarslaesie. Een jaarling en zelfs oudere paarden kunnen zonder problemen leren om aan het halster te lopen en vastgezet te worden. Het is zelfs mogelijk om een driejarig paard te leren zijn hoeven op te pakken. Dit zijn geen dingen die vanaf de eerste dag getraind moeten worden. Vooral op de leeftijd van 3-4 jaar zijn paarden ongelooflijk nieuwsgierig en leergierig. Het is de perfecte leeftijd om ze alles te leren, van zin tot onzin.

Veulens kun je het beste helemaal met rust laten tot ze gespeend worden op een leeftijd van ongeveer 9 maanden. Als ze gespeend zijn, kun je een paar dingen oefenen, zoals het halster omdoen en meteen weer afdoen en hun voeten oppakken. Daarna is het tijd om naar de opfok te verhuizen en het paard een paar jaar “kind” te laten zijn. Vanaf 3-4 jaar beginnen de “schooljaren” en is er nog genoeg tijd om ze alles te leren wat mensen van ze vragen. Als je te vroeg begint met round pen werk enz. resulteert dit er vaak in dat de paarden op jonge leeftijd al “zuur” worden, ongemotiveerd raken of “afhaken”. Je kunt dan met één druk op de knop alle oefeningen oproepen, maar deze paarden hebben helemaal geen plezier met mensen. Je moet jezelf afvragen of je een partner op stal wilt of een machine.

bruin ponyveulen snuffelt aan een hand
Het is belangrijk dat het veulen vrij kan bewegen, lopen, rennen en rondspringen. © Adobe Stock / Nadine Haase

Het veulen vanaf de eerste dag in de wei zetten

Vooral als veulens heel vroeg in het jaar geboren worden, is men vaak bang dat ze buiten verkouden worden of vast komen te zitten in de modder. Is het dan beter om ze een paar weken in de box te laten? Absoluut niet! De beweging en de bodemgesteldheid in de eerste levensweken zorgen ervoor dat het bewegingsapparaat zich aanpast. Het is belangrijk dat het veulen vrij kan bewegen, lopen, rennen en springen. Veranderende en verschillende bodemkwaliteiten zoals een verharde erf, een zandpad naar de paddock, een weidegrond, een zachte rijbak of binnenbak geven verschillende informatie aan het zenuwstelsel zodat de beenpositie en hoefkwaliteit dienovereenkomstig worden aangepast.

Als het veulen alleen maar op een verharde uitloop staat, kan de kogel te vlak/zacht zijn (betere vering op harde ondergrond). Als het veulen alleen maar in het dikke strooisel staat en een uur lang in de diepe rijbakbodem mag rondrennen, kan het een te steile stand hebben (minder peesbelasting op diepe ondergronden). De benen van het veulen moeten dus verschillende ondergronden leren kennen, wat zorgt voor een goede stand en optimale hoefkwaliteit. Daarnaast lopen veulens die voornamelijk in de stal opgroeien in hun ontwikkeling ver achter op veulens die buiten leven.

Als ze samenkomen in een groep met een aantal jonge paarden, kun je de “stalveulens” altijd al van verre herkennen: ze zijn iel, hebben weinig balans, weten nauwelijks hoe ze hun voeten moeten neerzetten als er een steen of boomstam in de weg ligt en hebben meestal een slecht sociaal gedrag ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. Ze worden al snel het “slachtoffer” van de groep. Daarom: naar buiten, naar buiten, naar buiten met de veulens, ze moeten vanaf de eerste dag vrij kunnen bewegen en spelen met hun leeftijdsgenootjes. Dan heb je later een paard dat weet waar zijn vier voeten zijn en dat zich moeiteloos onder de ruiter kan balanceren, zelfs in moeilijke bodemomstandigheden.

Gezonde voeding/darm van de moeder = gezonde start in het leven voor het veulen

Een punt dat veel te veel onderschat wordt in de fokkerij is de darmgezondheid van de fokmerries. Het is een misvatting om aan te nemen dat zolang de merrie niet vaak koliek heeft, alles in orde is. Niets is meer fout dan dat. In werkelijkheid heeft de gezondheid van de darmen van de merrie een directe invloed op de gezondheid en ontwikkeling van het veulen. Een paard is absoluut afhankelijk van zijn darmflora om gezond te kunnen overleven. De darmflora, die bestaat uit verschillende micro-organismen in de dikke darm, speelt een cruciale rol bij het verteren van het basisvoer van het paard en het leveren van essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, aminozuren en vetzuren. Elke verstoring van dit delicate evenwicht kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid en het algehele welzijn van het veulen.

De (dikke) darm is de hoeksteen van de gezondheid van een paard. Een veulen wordt geboren met een overwegend steriele darm, wat betekent dat er aanvankelijk geen micro-organismen aanwezig zijn. Het veulen verwerft echter darmsymbionten door verse mest van de fokmerrie te eten. De mest van een gezond paard bevat doorgaans ongeveer 50% micro-organismen (in droge stof), die de exacte darmflora vormen die nodig is om het lokale voer te verteren. Dit door de natuur georkestreerde mechanisme stelt het veulen in staat om de ideale darmflora te ontwikkelen die essentieel is voor een maximale benutting van zijn basisvoeding.

Dit mechanisme werkt echter alleen als het veulen een moeder heeft met een gezonde darmflora. Helaas zijn de voerpraktijken in onze regio de afgelopen decennia geëvolueerd in de richting van voeders en voermanagementpraktijken die de darmflora aanzienlijk verstoren. Deze omvatten ingekuild voer, veel gefermenteerd voer (met melkzuurbacteriën, biergist), gestructureerd kaf (met het label “graanvrij” of “gestructureerde muesli” en luzernevezels), het toedienen van grote hoeveelheden pectines (bijv, bietenpulp, ook gedemelasseerd, appeldroesem, wortels, appels), grote hoeveelheden krachtvoer of olievoer (oliën en zetmeel, evenals grote hoeveelheden eiwitten, kunnen giftig zijn voor de darmflora) en het veelvoorkomende probleem van het verstrekken van onvoldoende ruwvoer met lange tussenpozen tussen de voerbeurten. Het is belangrijk om te onthouden dat paarden voornamelijk vezelverteraars zijn.

De wijdverspreide overtuiging onder veel deskundigen dat je verteringsprincipes van mensen kunt toepassen op paarden, en dat makkelijk verteerbare voedingsmiddelen (zoals zetmeel, eiwit en vet) daarom de voorkeur verdienen boven moeilijk verteerbare voedingsmiddelen (zoals cellulose), is helaas volledig onjuist. Bij paarden heeft de dunne darm een soort “ontgiftingsfunctie” voor de voedselbrij en bereidt het voor op microbieel gebruik in de dikke darm. Hoewel paarden zeer efficiënt zijn in het extraheren van voedingsstoffen uit de brij in de dunne darm, zijn hun mechanismen voor verder gebruik van voedingsstoffen relatief onderontwikkeld. Daarom is het bij het voeren van paarden – vooral fokmerries – essentieel om ervoor te zorgen dat ze 24 uur per dag toegang hebben tot voldoende ruwvoer, zoals weidegang in de zomer en hooi het hele jaar door indien mogelijk.

Dat is de basis van een gezonde dikke darm. Ook al kan een merrie verstoringen in het fermentatieproces in haar dikke darm nog compenseren, zo’n dysbiose zorgt ervoor dat het veulen vanaf het begin aanzienlijke hoeveelheden schadelijke micro-organismen binnenkrijgt, die vervolgens de dikke darm koloniseren. Een paard behoudt de kolonisatie die in de eerste 4-5 levensmaanden is ontstaan voor de rest van zijn leven. Als er dus problemen ontstaan tijdens deze kritieke periode, kunnen deze leiden tot stofwisselingsproblemen die het hele leven van het paard blijven bestaan. Zulke paarden vertonen vaak al op jonge leeftijd merkbare symptomen, zoals hoefbevangenheid, eczeem, verhoogde gevoeligheid voor verschillende prikkels en een verzwakt immuunsysteem. Ze worden ‘permanente patiënten’ en zelfs de meest effectieve therapieën kunnen deze aandoeningen niet volledig omkeren.

Wat is het beste voer voor een veulen?

De toevoer van voedingsstoffen via de moedermelk is enorm belangrijk voor de ongestoorde ontwikkeling van het veulen, omdat het in dit stadium bijvoeding nog niet volledig kan benutten. Het voeren van de steeds populairder wordende ‘veulenmuesli’ moet met voorzichtigheid worden benaderd. Deze muesli’s bestaan meestal uit direct beschikbare koolhydraten, zoals graanvlokken die voornamelijk zijn samengesteld uit gedeeltelijk verteerd zetmeel, en bevatten soms melkpoeder op basis van koemelk, wat in wezen neerkomt op poedermelk gemengd met suiker.

De consumptie van snelle koolhydraten op deze jonge leeftijd verhoogt het risico dat het paard op latere leeftijd te maken krijgt met obesitas, insulineresistentie en het Equine Metabolic Syndrome (EMS). Bovendien worden zulke veulens snel zwaarder, wat een negatieve invloed heeft op het bewegingsapparaat. Dit bevordert mogelijk de ontwikkeling van gewrichtsproblemen zoals osteochondritis dissecans (OCD), ‘chips’ en subchondrale botcysten, evenals groei- en mineralisatiestoornissen in de botten, samen met pees-/ligamentproblemen. Een veulen krijgt voldoende voeding van de moedermelk en van het hooi en weidegras waar het van knabbelt. Mineralen, vitaminen en sporenelementen worden al vóór de geboorte in voldoende hoeveelheden verworven en opgeslagen via de navelstreng. Dit zorgt voor voldoende aanvoer totdat het veulen rond de leeftijd van 4-5 maanden zelfstandig voedingsstoffen begint op te nemen.

Af en toe likken aan de zoutliksteen is acceptabel zolang het niet overmatig wordt gebruikt uit verveling. Rond de leeftijd van 4 maanden is het raadzaam om het veulen regelmatig mineraalvoer van hoge kwaliteit aan te bieden, zodat het voldoende mineralen en sporenelementen binnenkrijgt. Daarnaast kunnen ook veulens die nog bij hun moeder drinken aanzienlijke hoeveelheden water nodig hebben. Een veulen kan tot 10 liter water per dag drinken, dus toegang tot de waterbak is belangrijk. Als de drinkbak te hoog is, moet er een wateremmer worden geplaatst op een bereikbare hoogte. Met dit uitgebalanceerde dieet bestaande uit moedermelk, hooi, gras, liksteen en water, later aangevuld met mineraalvoer, krijgt het veulen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Je hoeft je geen zorgen te maken over tekorten.

Diarree en andere ‘kinderziekten’

Veulens worden geboren met een relatief onvolgroeid immuunsysteem, een soort “blind” immuunsysteem, dat geleidelijk moet leren om vreemde ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen te herkennen en te bestrijden. Bijgevolg zijn veulens, net als jonge kinderen, zeer vatbaar voor verschillende ziekten die in de stalomgeving circuleren, variërend van infecties aan de luchtwegen tot wormbesmettingen. Het is belangrijk om op te merken dat deze vatbaarheid geen reden is om bij het eerste teken van hoesten meteen antibiotica toe te dienen. Infecties van de luchtwegen, worminfecties, diarree en droes zijn typisch voor de ontwikkeling van een veulen, net als kinderziektes bij mensen.

Het immuunsysteem heeft een bepaalde periode nodig om potentiële ziekteverwekkers te leren kennen. Als een veulen ziek wordt en symptomen vertoont als diarree, koorts, hoesten, uitgeputheid of tegenzin om te bewegen, is het daarom cruciaal om de toestand van het veulen goed in de gaten te houden en onmiddellijk de dierenarts op de hoogte te stellen. Het is echter niet altijd gunstig om voor elke kwaal meteen medicatie toe te dienen. Het is raadzaam om de dierenarts te raadplegen om de meest geschikte aanpak te bepalen.

In het geval van hoest kan het nuttig zijn om een paar dagen lang hoestthee te geven of de moeder hoestkruiden te voeren. De actieve ingrediënten daarvan worden via de melk doorgegeven aan het veulen, wat helpt bij het natuurlijke genezingsproces. Op dezelfde manier kunnen kruiden of homeopathische middelen een eerste ondersteuning bieden bij milde gevallen van diarree, door te helpen de darmen te kalmeren. Als de dierenarts vaststelt dat het veulen moet worden behandeld, moet er medicatie worden toegediend. Veulens die in hun eerste levensjaren met succes verschillende ziekten doorstaan, ontwikkelen op latere leeftijd een grotere veerkracht tegen infecties en kunnen effectiever omgaan met ziekten.

Conclusie

Zoals je ziet is het opvoeden van een veulen zowel eenvoudig als complex. Als je vragen, zorgen of twijfels hebt, zijn wij er om je deskundig advies te geven om je nieuwe veulen te begeleiden tijdens de eerste stappen in zijn leven.