Leestijd 5 minuten

Het is weer voorjaar en niet alleen onze stofwisseling wordt wakker – ook de paarden beginnen steeds meer energie te krijgen. Dat is goed nieuws voor je oudere paard, dat nu minder last heeft van zijn artritis en zelfs een paar drafpassen durft te zetten. Maar als je een jonger paard hebt met een pittig temperament, en de voorjaarstijd verergert dit, kan het lastig of zelfs gevaarlijk worden.

Paarden realiseren zich meestal niet dat een mens kwetsbaarder is dan hun paardenvriend. Af en toe kan een paard tijdens het longeren uit pure uitbundigheid in de richting van de mens schoppen, of het kan zelfs aan de hand of onder het zadel steigeren omdat het moeite heeft om al zijn energie onder controle te houden.

Overtollige energie afbouwen

Er kunnen gevallen zijn waarin je de temperamentvolle pieken wat wilt verminderen. Er zijn verschillende opties beschikbaar.

Natuurlijk is het altijd beter als paarden hun overtollige energie kwijt kunnen door meer beweging. De weiden op de meeste stallen zijn echter nog gesloten om goede redenen, en niet iedereen heeft de tijd of mogelijkheid om zijn paard uitgebreid te laten bewegen, onder het zadel of los.

Verschillende gedroogde kruiden en kruidentincturen
Kruiden kunnen in paardenvoer worden verwerkt om een kalmerend effect te bereiken. © Adobe Stock / yanadjan

Wat werkt rustgevend?

Kruidenmengels

Een manier om hun gedrag enigszins te dempen is door ze kruiden te geven die bekend staan om hun rustgevende werking. Er zijn verschillende natuurlijke middelen die kunnen helpen om het gedrag van een paard te matigen, variërend van het bekende valeriaan tot hop, dat meer wordt geassocieerd met bierbrouwen maar ook kalmerende eigenschappen heeft. Kruiden hebben meestal een betere werking wanneer ze gecombineerd worden in mengsels dan wanneer ze individueel toegediend worden. Verschillende kruiden werken ook via verschillende mechanismen in het lichaam en door een mengsel te gebruiken, kun je het probleem als het ware vanuit meerdere invalshoeken benaderen. Een voorbeeld van een goed kruidenmengsel voor dit doel is OKAPI Rustgevende Kruiden, dat de meeste paarden ook zonder problemen eten.

Hennep

Hennep staat ook bekend om zijn hoge CBD-gehalte, waarvan is aangetoond dat het een rustgevend effect heeft op paarden.
In dit geval is het essentieel om ervoor te zorgen dat de hele CBD-rijke hennepplant wordt verwerkt, in plaats van alleen de persresten van de productie van hennepolie die in de hennepkorrels zit. Deze resten hebben een minimaal kalmerend effect en bevatten in plaats daarvan veel vet en eiwit, wat kan leiden tot gewichtstoename.

CBD (cannabidiol) is de niet-psychoactieve stof in hennep. Er is niet alleen aangetoond dat het een pijnstillend effect heeft, maar onderzoeken op muizen hebben ook aangetoond dat het angststillend en kalmerend kan werken, hoewel het precieze werkingsmechanisme nog niet volledig wordt begrepen. Hoewel de vergunning voor CBD-olie als diervoeder zonder rechtvaardiging werd ingetrokken, mag hennep momenteel nog steeds legaal als diervoeder worden verkocht. Hennepproducten zijn verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat voornamelijk jonge bladeren en bloemen van vrouwelijke hennepplanten worden gebruikt, omdat deze het hoogste CBD-gehalte bevatten.

De vruchten van de hennepplant, hennepzaden of hennepnoten, bevatten tot 35% vet en worden daarom vaak gebruikt als vetzuursupplementen. Hun CBD-gehalte is echter niet significant. Ook hennepolie geperst uit hennepnoten of hennepkorrels, die het residu zijn van de oliewinning, bevatten vrijwel geen CBD. Er zijn online winkels waar je losse hennepbloemen en -bladeren kunt kopen, die je kunt opgieten en als thee kunt geven. Hoewel ze iets duurder zijn dan andere hennepproducten, heb je voor het gebruik van hennepbloemen en -bladeren veel minder per dag nodig vanwege hun aanzienlijk hogere gehalte aan actieve ingrediënten in vergelijking met het verwerken van bijvoorbeeld de hele plant.

CBD-producten (olie, capsules) en hennepbladeren, zaden op een tafel

Mineralen

Er zijn echter ook paarden die niet de lentekriebels hebben, en maar moeilijk weer tot rust komen nadat ze een keer opgewonden zijn geraakt. In deze gevallen kan het gedrag in verband worden gebracht met een magnesiumtekort of een laag serotonineniveau in de hersenen. Magnesium en tryptofaan (een voorloper van serotonine, die naar behoefte wordt omgezet) kunnen worden toegediend om dit tegen te gaan en het gedrag weer in balans te brengen. Hoewel magnesium en tryptofaan misschien niet hetzelfde algehele rustgevende effect hebben als kruiden of hennep, kunnen ze paarden helpen sneller te kalmeren na opwinding. Je kunt magnesium en typtofaan bijvoorbeeld gecombineerd krijgen als OKAPI Relax.

Het toedienen van biergist moet je vermijden, want hoewel het bij veel paarden een kalmerend effect heeft, kan het een negatief effect hebben op het milieu in de dikke darm en leiden tot dysbiose (verkeerde fermentatie).

Met een beetje kalmerende ondersteuning op basis van kruiden en een beetje meer beweging – de langere avonden en het warmere weer nodigen eindelijk uit – zouden we allemaal veilig en wel door de lentekriebels van onze viervoetige vrienden heen komen.

Meer over dit onderwerp: Wat voor wat? Rustgevende Kruiden vs. Relax