Leestijd 15 minuten

Tientallen jaren lang was het in stallen gebruikelijk dat paarden vier keer per jaar een ontwormingskuur kregen. Met de toenemende resistentie tegen verschillende ontwormingsmiddelen werden de maatregelen teruggeschroefd. Het ontwormen van paarden in de lente en herfst blijft echter een routineonderdeel in veel stallen, net als weidegang of uitmesten.

Sinds enkele jaren is er echter een toenemende roep om af te stappen van preventief ontwormen en over te stappen op selectief ontwormen. De Scandinaviërs lopen hierin voorop; in Denemarken is het sinds 1999 verboden om paarden te ontwormen zonder eerst een wormbesmetting vast te stellen. Dit gerichte gebruik van ontwormingsmiddelen is bedoeld om verdere toename van resistentie bij wormen te voorkomen en zo een ramp zoals die door antibiotica te voorkomen.

Antibiotica worden al tientallen jaren zonder nadenken aan mensen en dieren verstrekt, wat leidt tot het ontstaan van meer multiresistente ziektekiemen – bacteriën die niet meer reageren op antibiotica. Besmetting met zo’n kiem kan dodelijk zijn. Met onze paarden zijn we ook op weg om dit te bereiken. Onderzoeken hebben aangetoond dat aarswormen (oxyuris equi) nu vrijwel volledig resistent zijn tegen alle werkzame stoffen. Tot 80% van de strongyliden, de meest voorkomende wormen, zijn al resistent tegen verschillende werkzame stoffen. Het is dus hoog tijd om opnieuw na te denken en alleen te ontwormen na diagnose.

Maar hoe werkt selectief ontwormen?

Veel dierenartsen en laboratoria bieden diensten aan voor het testen van mestmonsters die naar hen worden opgestuurd en gebruiken de resultaten om te adviseren of ontworming van je paard nodig is of niet. Sommige bieden zelfs controlediensten aan, waarbij je je kunt registreren en tijdig herinneringen ontvangt voor de volgende geplande controle. Het komt erop neer dat je twee tot vier keer per jaar routinematig mestmonsters verzamelt, deze indient voor analyse en vervolgens de resultaten ontvangt. Als er een besmetting is die behandeld moet worden, zal het laboratorium je ook adviseren over het juiste ontwormingsmiddel dat je moet gebruiken. Als het paard ontwormd moet worden vanwege een besmetting, wordt er 14 dagen later nog een tweede mestmonster ingestuurd om de effectiviteit van de behandeling te controleren. Vanwege de resistentie is het heel goed mogelijk dat er een ontwormingsbehandeling wordt toegediend die niet effectief blijkt te zijn, waardoor het paard dezelfde hoeveelheid of zelfs meer wormen heeft dan voorheen. Daarom is het cruciaal om altijd de effectiviteit van de behandeling te controleren.

De 8 meest gebruikte tegenargumenten tegen selectief ontwormen en waarom ze niet waar zijn

“Mestmonsters geven niet altijd betrouwbare informatie over een wormbesmetting; een negatief resultaat garandeert niet de afwezigheid van wormen bij het paard.”

De mestmonsters moeten op de juiste manier worden verzameld, bestaande uit 120-150g vers afgezette mest in een plastic zak en onmiddellijk per post naar het laboratorium worden gestuurd, tijdens de zomermaanden met een coolpack. Als mest wordt verzameld op plekken waar het langere tijd heeft gelegen of van een hoopje op de groepspaddock, is het resultaat mogelijk niet betrouwbaar. Het is aan te raden om een klein zakje, zoals een hondenpoepzakje of een diepvrieszakje, op zak te hebben als je bij je paard bent. De meeste paarden poepen tijdens het poetsen of aan het begin van het rijden, wat een verse hoop oplevert die betrouwbaar kan worden toegeschreven aan het paard dat wordt onderzocht. Het is aan te raden om het mestmonster aan het begin van de week te verzamelen. Als je het monster op vrijdag verzamelt, het tot zaterdag in de auto meeneemt en het dan ’s middags op de post doet, is het mogelijk dat het pas op maandag of dinsdag in het laboratorium aankomt, wat de nauwkeurigheid van het resultaat kan beïnvloeden. Dit komt omdat larven meestal binnen 48 uur uitkomen. Daarom is het essentieel dat het mestmonster het laboratorium bereikt voordat deze tijd verstreken is.

Studies hebben aangetoond dat gemiddeld ongeveer 80% van de paarden geen wormbesmetting heeft die behandeld moet worden en jarenlang stabiel blijven. Van de paarden met een wormbesmetting is ongeveer 80% besmet met strongyliden. De overige 20% is verdeeld over alle andere wormsoorten. Dus van elke 100 paarden op stal zullen 80 mestmonsters negatieve resultaten opleveren. Van de 20 paarden die behandeld moeten worden, zijn er 16 besmet met strongyliden, terwijl de overige 4 andere soorten wormbesmettingen hebben.

Strongyliden zijn betrouwbaar te identificeren in het mestmonster als het op de juiste manier is verzameld. Spoelwormen, een veel voorkomende ‘kinderziekte’ bij paarden, kunnen ook betrouwbaar worden opgespoord in het mestmonster. Na de leeftijd van 5 jaar neemt het risico op besmetting met spoelwormen aanzienlijk af. Maagwormen (Habronema, niet te verwarren met horzel larven) kunnen ook betrouwbaar worden aangetoond in het ontlastingsmonster, net als dwergdraadwormen, die een probleem kunnen vormen bij fokpaarden maar niet significant zijn bij volwassen paarden. Lintwormen kunnen niet altijd betrouwbaar gedetecteerd worden omdat ze niet continu eitjes uitscheiden. Omgekeerd leidt de aanwezigheid van lintwormen in de dikke darm van een paard meestal niet tot onmiddellijke dood. Als er een significante besmetting is, kan dit ook duidelijk worden in het mestmonster. Aarswormen zijn ook niet altijd zichtbaar in het mestmonster, omdat ze niet continu eitjes uitscheiden. Maar omdat ze hun eitjes in kettingen in de anale regio afzetten, worden daar altijd eiresten gevonden. Als een besmetting met een aarsworm wordt vermoed (vaak gekenmerkt door het typische ‘borstelstaart’-uiterlijk, met korte haren, omdat de paarden met hun staart overal gaan schuren), kan de diagnose worden bevestigd door een betrouwbaar uitstrijkje te nemen uit de anale regio.

Horzels kunnen niet worden gedetecteerd door middel van mestmonsters, maar een dergelijke detectie is niet nodig. Als het paard in een gebied woont waar horzels veel voorkomen, kan dit in de zomer worden vastgesteld door de aanwezigheid van gele eitjes op de vacht van de voorbenen of schouders. Als je paarden in de groep hebt met zulke eitjes in hun vacht in de zomer, is het aan te raden om de hele groep in de winter te ontwormen zodra de insecten niet meer vliegen, idealiter na de eerste significante vorst. Dit onderbreekt de voortplantingscyclus van de botvliegen, omdat er geen nieuwe vliegen kunnen uitkomen uit de larven die in het voorjaar worden uitgescheiden. Als je dit consequent doet, kan deze praktijk de horzel effectief uitroeien in je regio, waardoor ontworming niet meer nodig is.

Paarden kunnen ook besmet raken met longwormen, maar dit gebeurt meestal alleen als ze samen worden of in het verleden werden gehouden met besmette ezels, de hoofdgastheer. Deze kunnen bij een mestonderzoek expliciet worden opgevraagd om op te testen. Als een infectie met de leverbot wordt vermoed (in welk geval het paard ook een secundaire gastheer is, terwijl de primaire gastheren herkauwers zijn), raken paarden meestal geïnfecteerd als ze worden of zijn gehouden op weilanden waar geïnfecteerde schapen of koeien aanwezig zijn of zijn geweest.

Samenvattend kunnen de belangrijkste wormsoorten over het algemeen worden opgespoord in het mestmonster, terwijl in speciale gevallen zoals aarswormen of leverbotten specifieke tests aanvullende informatie geven. Met een betrouwbare diagnose kun je op een verstandige manier ontwormingsbehandelingen toedienen en overkill voorkomen.

Paardenmest op de weg
Alle primaire wormsoorten kunnen worden geïdentificeerd in het mestmonster. © Adobe Stock / blende11.photo

“Eén mestmonster per groep is genoeg, als er één besmet is, zijn de anderen dat ook.”

Helaas is dit niet waar. Natuurlijk zijn wormen altijd besmettelijk; als er geen wormen aanwezig zijn, kan geen enkel paard besmet raken. Maar net als bij bacteriën, schimmels of virussen worden niet alle paarden in een groep in dezelfde mate besmet. Alleen omdat één paard in de groep verkouden is, geef je geen antibiotica aan de hele groep, maar alleen aan het getroffen paard. Daarom is het belangrijk om elk paard in een groep te testen. Het is vaak verrassend om te ontdekken dat terwijl de meeste paarden in een groep consequent negatieve resultaten hebben, individuele paarden herhaaldelijk positief kunnen testen. Bij paarden met een gezonde darm kan het immuunsysteem zich effectief verdedigen tegen een wormbesmetting. Daarom hoeven niet alle paarden in een groep besmet te zijn met wormen; in plaats daarvan moet elk geval individueel beoordeeld worden. Als je bekend bent met je groep en consequent gedurende een langere periode mestmonsters van alle paarden hebt ingestuurd, kun je uiteindelijk overwegen om de monsters samen te voegen. Dit houdt in dat je de mest van drie tot vijf paarden in één zak verzamelt, labelt en bijhoudt welke mest er in elke zak zit. De mest van de paarden van die je weet dat de resultaten bijna altijd positief zijn, doe je niet samen in een zakje maar hou je apart per paard. Samengevoegde monsters besparen geld omdat je nu maar één test nodig bent voor meerdere paarden. Aan de andere kant, als de uitslag positief is, heb je dubbel werk, omdat je dan de mest moet verzamelen en analyseren van alle paarden waarvan de monsters in de zak waren samengevoegd. Het is daarom alleen de moeite waard om monsters samen te voegen als je bekend bent met je groep en weet welke paarden consistent goede resultaten hebben.

Zes paarden grazen in de wei
Niet alle paarden in een groep zijn altijd besmet met wormen; het is belangrijk om elk paard individueel te beoordelen. © Adobe Stock / Alexia Khruscheva

“Selectief ontwormen is veel te tijdrovend.”

Het meest tijdrovende aspect is het verzamelen van de mestmonsters. In plaats van alle eigenaren de opdracht te geven om hun paarden in dezelfde week te ontwormen (wat een uitdaging kan zijn met paarden die niet willen meewerken), kun je ook aan iedereen vragen om een mestmonster te nemen en op te sturen. Dat is een paar extra minuten voor elke eigenaar terwijl ze al bij hun paard zijn, wat voor iedereen haalbaar moet zijn. En veel paarden (en ook eigenaren) zijn opgelucht dat ze het gedoe van elke zes maanden de pasta toedienen, met alle bijbehorende problemen, discussies en uitspugen, kunnen vermijden.

“Het is veel te duur.”

Een volledig bloedbeeld is duur, terwijl een mestanalyse dat niet is. De prijzen kunnen per laboratorium verschillen, maar een gerenommeerd, gecertificeerd laboratorium rekent over het algemeen rond de 30 euro. Deze kosten zijn niet significant hoger dan de prijs van een ontwormingsbehandeling. Door te kiezen voor een analyse van de mest, draag je bovendien bij aan het behoud van het milieu. De resten van ontwormingspasta belanden vaak samen met mest op mesthopen en komen uiteindelijk terecht in weilanden en in water, waar ze aanzienlijke schade kunnen aanrichten. Bovendien help je op de lange termijn de effectiviteit van ontwormingsmiddelen te behouden, zodat ze effectief blijven in het geval van een ernstige besmetting bij je paard. Overweeg om een zadeldekje minder te kopen en in plaats daarvan te investeren in een mestanalyse. Natuurlijk is het mogelijk dat een mestmonster terugkomt met een positief resultaat, waardoor er betaald moet worden voor een ontwormingsbehandeling gevolgd door nog een mestmonster (samen met de bijbehorende kosten). Maar een wormbesmetting is een ziekte, en we weten allemaal welke kosten ermee gemoeid zijn als de gezondheid van een paard verslechtert. De kosten van twee mestmonsters en een ontwormingsbehandeling blijven relatief goedkoop in vergelijking met de behandeling van aandoeningen zoals hoefbevangenheid of koliek.

“Gewoon een ontworming geven is veel veiliger.”

Gezien de goed gedocumenteerde resistentiesituatie, die al sinds de jaren ’60 in de wetenschappelijke literatuur wordt beschreven, en de wijdverspreide resistentie op hoog niveau tegen alle werkzame stoffen, is een analyse van mestmonsters veel betrouwbaarder dan een ontwormingsbehandeling. Veel eigenaren begrijpen dit concept pas echt als ze niet langer blindelings ontwormingskuren toedienen, maar in plaats daarvan de darmgezondheid van hun paard in de gaten houden door regelmatig mestmonsters te nemen. Stel, je hebt een mestonderzoek laten doen en de resultaten geven een besmetting aan van 350 eitjes per gram (EpG). Er wordt aanbevolen om te gaan ontwormen. En dat doe je ook, in de veronderstelling dat alles nu goed is. Twee weken later stuur je het vervolgmonster op en zie, opeens zijn er meer dan 1000 eitjes per gram (EpG) aantoonbaar. Hoe is dat mogelijk? Dit fenomeen heeft te maken met resistentie. Tegenwoordig is bekend dat ontwormingsbehandelingen een grote invloed hebben op het microbioom, of de “darmflora”, van de dikke darm. Stoornissen in het microbioom van de dikke darm kunnen vaak samengaan met een verzwakking van het immuunsysteem. Als het paard een wormstam heeft die resistent is tegen het toegediende ontwormingsmiddel, heeft de behandeling geen effect op de wormen, maar kan het het darmmicrobioom aanzienlijk verstoren, waardoor het immuunsysteem wordt aangetast. Deze verstoring kan leiden tot verdere kolonisatie door wormen, wat resulteert in een hogere besmetting in het vervolgmonster vergeleken met het eerste monster. Oudewijvenpraat? Helemaal niet, er zijn talloze gedocumenteerde gevallen waarin precies dat scenario zich heeft voorgedaan. Daarom is een analyse van de mest altijd een veiligere optie dan een ” preventieve ” ontwormingsbehandeling.

“Maar eens per jaar moet je de ‘grote ontworming’ geven.”

De ‘grote ontworming’, die in veel stallen standaard wordt toegediend in de winter, bestaat meestal uit twee werkzame stoffen – één werkzaam tegen rondwormen (en dus de meeste wormsoorten), en de andere tegen platwormen (zoals lintwormen). Het is ook bekend dat er een hoge mate van resistentie ontstaat tegen deze twee werkzame stoffen, voornamelijk door de praktijk om ” preventieve” ontwormingsbehandelingen toe te dienen aan paarden – zonder een indicatie van ziekte en zonder de effectiviteit van de behandeling te controleren. Dus als we doorgaan met deze praktijk is het redelijk om aan te nemen dat we binnenkort 100% resistentie tegen ‘de grote’ zullen tegenkomen. Dit betekent in wezen dat als een paard inderdaad een besmetting heeft, er geen effectieve behandeling meer over is in ons assortiment.

“Selectieve ontworming is alleen mogelijk als de hele stal meedoet.”

Worminfecties moeten voor elk paard afzonderlijk worden beoordeeld. Het controleren en beheren van een hele stal vereenvoudigt het proces. Niet elk paard is automatisch besmet met wormen, dus niet iedereen op stal hoeft hetzelfde ontwormingssysteem te volgen. Degenen die, in overleg met de staleigenaar, kiezen voor selectieve behandeling na een voorafgaande diagnose handelen verantwoordelijk, zowel voor zichzelf als voor de gehele groep. Deze aanpak helpt resistentie te voorkomen. Door deze procedure te volgen, zullen andere paarden in de stal niet meer of minder wormen hebben. Met mestmonsters kun je controleren of paarden die niet preventief ontwormd worden een risico vormen voor anderen in de stal.

“Mensen die selectief ontwormen zijn gewoon ‘parasieten’ ten koste van mensen die hun paarden regelmatig ontwormen.”

Het argument komt voort uit het idee dat paarden die regelmatig ontwormd worden verondersteld volledig vrij te zijn van wormen, waardoor het risico op infectie afneemt. Dit vermindert het risico op infectie bij niet-ontwormde paarden. Dit zou inderdaad het geval zijn als de ontwormingsbehandelingen nog steeds hun oorspronkelijke effectiviteit hadden. Maar die tijd is al lang voorbij. De afgelopen 20 jaar is resistentie tegen alle werkzame stoffen erkend, in sommige gevallen in aanzienlijke mate. Daarom is het niet veilig om aan te nemen dat een paard dat ontwormd is zonder voorafgaand mestmonster echt wormvrij is. Integendeel, ‘preventief’ ontwormen bevordert resistentie en resulteert vaak erin dat paarden die frequent en regelmatig ontwormd worden de hoogste en meest hardnekkige besmettingen hebben in mestmonsters. Het gaat zelfs zo ver, dat degenen die ‘preventief’ blijven ontwormen, gebruik maken van de effectiviteit van ontwormingsmiddelen, ten nadele van degenen die selectief ontwormen. Selectief ontwormen helpt de ontwikkeling van resistentie te verminderen.

“Paarden moeten ontwormd worden voordat ze de wei in gaan.”

Een wormvrij paard kan geen wormen uitscheiden in de wei, waardoor besmetting van andere paarden wordt voorkomen. Dit rechtvaardigt echter niet dat paarden in het voorjaar zonder enige controle de wei in mogen. Selectieve ontworming houdt in dat er een mestmonster wordt gebruikt om vast te stellen of een paard behandeld moet worden voor een besmetting. Alleen paarden die vrij zijn van een besmetting mogen de wei in. Voor paarden met een positieve testuitslag in het voorjaar moet het volgende protocol worden gevolgd: eerst ontwormen, controleren of het is gelukt en dan de wei in.

Grazende Haflinger op de wei; graswratten
Voor paarden met een positieve testuitslag in het voorjaar moet het volgende protocol worden gevolgd: eerst ontwormen, controleren of het is gelukt en dan de wei in. © Adobe Stock / ba11istic

Conclusie

De conclusie van langlopende studies waarin paardenpopulaties gedurende vele jaren zijn geanalyseerd, is als volgt:

Crucialer dan het voortdurend toedienen van ontwormingsmiddelen, wat alleen maar resistentie in de hand werkt en veel wormvrije paarden blootstelt aan onnodige chemicaliën, is het regelmatig controleren van paarden met behulp van mestmonsters en het handhaven van een goede stal- en weidehygiëne. Zo verliest het schrikbeeld van ‘darmparasieten’ snel zijn afschuw.