Leestijd 2 minuten

Het warme weer zorgt ervoor dat niet alleen wij, maar ook onze paarden, aanzienlijk zweten. Vooral als je ook nog aan het sporten bent druppelt het zweet zo naar beneden. Het is daarom extra fijn om het paard een verkoelende douche te geven en het zweet weg te spoelen. Er zijn wel een paar essentiële dingen waar je tijdens het afspuiten van je paard rekening mee moet houden.

Paarden hebben een gevoelig cardiovasculair systeem

Als je nu gewoon je verhitte lichaam onder de koude douche zet, zorgt dit voor een aanzienlijke cardiovasculaire belasting. We springen na het sporten ook niet het koude water in, maar wennen eerst langzaam aan de kou zodat het lichaam niet in shock raakt.

Begin met afspuiten daarom ook bij je paard altijd bij de benen en ga langzaam omhoog. Richt de koude waterstraal niet gelijk op de bezwete flanken. Als je begint met de benen, dan wordt hier bedoeld: op de hoeven! Velen doen het hier alsnog verkeerd en spuiten het koude water gelijk op het voorknie of zelfs hoger. In dit gebied zijn er echter zogenaamde anastomosen, d.w.z. “kortsluitingen” tussen slagaders en aders. Deze worden door het afspuiten met koud water ineens geopend, zodat het bloed direct van de slagaders naar de aders stroomt en de hoefcirculatie enorm wordt verminderd. Dat is natuurlijk helemaal niet het idee achter een verkoelende douche, want het bloedvolume in de onderste ledematen zakt af. Begin daarom altijd bij de hoef van je paard en ga met de waterstraal vanaf daar langzaam naar boven langs de benen richting de romp van het paard.

De regel is: van onder naar boven, van achter naar voren. Dus werk langzaam alle vier de benen omhoog richting het hart (borst).

Dan kan jou paard ook optimaal van de koude douche genieten, vooral als het daarna nog lekker in het zand mag rollen.