Leestijd 5 minuten

Zonnebrand bij licht huid

Ook paarden kunnen, net zoals wij mensen, in de zon verbranden. Dit zorgt voor geïrriteerde, jeukende huid, vooral op de gevoelige huid van het gezicht. Vooral paarden met uitgebreide witte aftekeningen op het gezicht en een dienovereenkomstig licht gepigmenteerde huid worden getroffen. Dit omvat niet alleen de paarden met een witkop, maar ook met een bles die zich uitstrekt tot aan de neusgaten. Deze paarden hebben vaak een gevoelige roze huid in het onderste gebied zonder beschermende vacht. Vooral alle “gekleurde” paarden zoals Appaloosa’s, Knabstruppers, bonte paarden, Perlino’s, Cremello’s etc. hebben hier last van. Lichtgekleurde huid, vooral waar weinig of geen vacht groeit, reageert net zo gevoelig op zonlicht als de onze. Net als bij mensen met een lichte huid is een kort verblijf in de zon of zelfs een lichte bewolking vaak al genoeg om te verbranden.

Planten die zonnebrand kunnen veroorzaken

Er zijn echter ook planten waarvan de ingrediënten de huid gevoeliger maken voor zonlicht. Daaronder valt sint-janskruid, dat de meeste mensen al kennen (maar dat meestal door paarden in de wei wordt gemeden), maar ook rode klaver, dat in veel weilanden voorkomt en de paarden graag eten.

Geel bloeiend sint-janskruid © Marén Wischnewski / Adobe Stock

Bijzonder gevaarlijk is de Amerikaanse berenklauw, waarvan de enorme struiken ook vaak in ons land te vinden zijn. Ze staan vooral op vochtige plekken, en kunnen de pigmentatie van de huid bij aanraking ernstig verstoren en de huid zo lichtgevoelig maken dat al mild zonlicht brandwonden veroorzaakt. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat het voeren van tarwe paarden aanzienlijk lichtgevoeliger maakt. Door het voeren van tarweproducten te stoppen, verdween de overgevoeligheid voor zonlicht heel snel. Ook lucerne wordt verdacht dat het paarden lichtgevoelig maakt. Aangezien veel kant-en-klare diervoeders tarwe of bijproducten van de tarweverwerking (tarwemeel, tarwegrieszemelen, tarwevlokken….) of lucerne bevatten, moet je de vermelding zeer zorgvuldig lezen en indien nodig het voer vervangen.

Risico in de ochtend groter dan in de middag

Als je de paarden ’s ochtends buiten zet om te profiteren van de koele uren, moet je ervoor zorgen dat de gevoelige kandidaten terug in de schaduw komen voordat ze in de zon gaan verbranden. In de middag is het risico een stuk kleiner, dus je kunt deze paarden het beste in de koele avonduren buiten zetten, wanneer de zon nog steeds schijnt. Omdat het meestal tussen 14.00 en 15.00 uur het heetst op de dag is, willen veel paarden graag pas rond 17.00 uur naar buiten, wanneer het alweer iets afkoelt. Rond deze tijd neemt het risico op zonnebrand meestal af.

Als bescherming kunnen vliegenmaskers worden gebruikt, die indien mogelijk alle gevoelige lichaamsdelen bedekken. Indien nodig moeten ze dus tot over de neusgaten reiken. Ze bieden bescherming voor de gevoelige huid rond de neus en ogen. Je kunt ook zonnebrandcrème gebruiken. Omdat paarden een veel gevoeligere huid hebben, kun je het beste zonnebrandcrème voor baby’s gebruiken met een hoge beschermingsfactor.

Zonnebrand behandelen

Is je paard toch verbrand, gelden dezelfde regels als bij ons mensen: breng je paard uit de zon de schaduw en ga de verbrande huid koelen. Of je nu een vochtige washand op de neusgaten houdt, voorzichtig water uit de tuinslang over de huid laat stromen of een coolpack uit de vriezer in een keukenhanddoek wikkelt. Dit hangt natuurlijk ervan af wat je op stal ter beschikking hebt en wat het paard met zich laat doen. Leg een coolpack niet direct op de huid, dat kan bevriezing veroorzaken! Gebruik altijd minstens één laag stof ertussen, bijvoorbeeld een handdoek. Een oud huismiddeltje heeft ook een aangenaam verkoelend effect: karnemelk. Breng dit aan op de aangetaste huid. Het koelt en zorgt ervoor dat de pH-waarde van de huid relatief snel wordt hersteld, wat de regeneratie versnelt.

© Mark / Adobe Stock

Bij paarden wordt de verbrande huid dan vaak korstig, wat jeukt en niet prettig is voor de getroffen paarden. Een normale, vette zalf (zonder vaseline of paraffine, die de huid uitdrogen) is hier een bewezen effectief middel. Het hoeft geen dure aftersunlotion voor de gevoelige huid te zijn, een gewone wondbeschermingscrème is bijvoorbeeld voldoende. Warm het een beetje op zodat het wat vloeibaarder wordt en je het goed kunt uitsmeren. Het gaat ontstekingen tegen en ondersteunt wondgenezing. Niet alleen goed voor gevoelige babybilletjes dus, maar ook voor paardenneuzen. Ook al gaat je paard in eerste instantie waarschijnlijk flemen en gekke bekken trekken!

Voorkomen is beter dan genezen

Als het niet te voorkomen is dat het paard in de felle zon staat, gebruik dan een vliegenmasker. En als toch nog ergens gevoelige huid te voorschijn komt (of als de weidemaatjes van jou paard de masker weer eraf halen): Smeer er babyzonnebrandcrème op. Verbrandt je paard toch eens door de zon, koel het onmiddellijk, smeer er indien mogelijk een nacht karnemelk op en bestrijk het met een vette zalf als de korstjes verschijnen. Zo krijg je zelfs de “bleekgezichten” de zomer door.