Leestijd 3 minuten

KPU wat is dat?

Kryptopyrrolurie (KPU) is inmiddels helaas een veel voorkomende ontgiftingsstoornis bij paarden. De oorzaak hiervan ligt in een verstoorde darmflora. Deze nuttige micro-organismen verteren niet alleen de cellulose uit hooi en weidegras, maar produceren ook veel belangrijke voedingsstoffen voor het paard. Deze omvatten essentiĆ«le aminozuren en geactiveerde vitamines. De lever van het paard heeft met name geactiveerde vitamine B6 nodig in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat om afvalstoffen en gifstoffen effectief te ā€œneutraliserenā€ en uit te scheiden. Als de darmflora wordt verstoord, bijvoorbeeld door het voeren van kuilvoer, door te lange voerpauzes of door te kort gestructureerd voer (ā€œkafā€), kan dit leiden tot een verkeerde fermentatie en dus tot een verschuiving in het gevoelige darmmilieu. Stress lijkt hier ook een belangrijke rol te spelen.

Als de darmflora uit balans is, heeft het paard niet langer genoeg P5P beschikbaar om de ontgifting normaal te laten verlopen in de lever. Het metabolisme maakt nu gebruik van omwegen om tenminste een deel van de gif- en afvalstoffen af te voeren: het koppelt ze aan sporenelementen zoals selenium of zink. Dit is vaak het eerste opvallende teken in het bloedbeeld: seleniumtekort en een zinkwaarde die in het onderste grensbereik ligt. KPU-therapie is hier zinvol.

Wat moet je doen?

De darm stabiliseren

De eerste stap is het stabiliseren van de darm zodat de natuurlijke darmsymbionten terug kunnen groeien en de slechte bacteriƫn kunnen verdringen. Dit wordt bereikt door optimale voeding en huisvesting.

Maar afhankelijk van hoe lang de aandoening al bestaat en hoe ernstig de ontsporing was, kan het soms jaren duren voordat de darmflora weer volledig normaal functioneert. Vooral als er al symptomen zoals zomereczeem, hoefbevangenheid of de ziekte van Cushing zijn ontstaan, duurt het vaak lang om de stofwisseling weer in zijn natuurlijke balans te brengen.

HeparKPU forte
Wij adviseren OKAPI HeparKPU forte voor de levering van micronutriĆ«nten voor KPU. Ā© Okapi GmbH

Voeden met micronutriƫnten

Onze ervaring is dat het nuttig is om in deze periode ondersteuning te bieden met micronutriĆ«nten die een tekort zijn vanwege KPU. Dit omvat in het bijzonder geactiveerde vitamine B6, die nodig is voor de natuurlijke ontgiftingsfunctie. Maar ook geactiveerde vitamine B12, die het lichaam nodig heeft voor de synthese van hemoglobine en voor gezonde zenuwscheden. Het is niet zonder reden dat paarden die lijden aan KPU vaak zeer slechte hemoglobine- en erytrocytenwaarden in hun bloedbeeld hebben en ondermaats lijken te presteren in training. Hiervoor moet de voorraad van het spoorelement zink, dat wordt beĆÆnvloed door de KPU, worden aangevuld. In dit geval is het raadzaam om de normale hoeveelheid mineraalvoer te verhogen. Minder bekend is dat paarden met KPU ook een zwaveltekort hebben door de meestal chronisch ontstoken darmslijmvliezen.

Dit uit zich vaak in slecht hoefhoorn, slechte kwaliteit of langzame groei, afbrekende hoefwanden of zelfs huid- en vachtproblemen zoals slechte haarwisseling, slechte vachtkwaliteit, dun lang haar of eczemateuze veranderingen van de huid.

Voor deze voorziening met micronutriĆ«nten raden we OKAPI HeparKPU forte aan, dat is ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring met KPU-therapie bij paarden. Naast de essentiĆ«le voedingsstoffen voor KPU-paarden bevat het ook geselecteerde plantenextracten, die een stabiliserend effect hebben op het darmmilieu en ā€“ in tegenstelling tot de meeste kruidenmengsels ā€“ ook langdurig gegeven kunnen worden.

..

Team Sanoanimal