Leestijd 9 minuten

De eerste paarden beginnen hun wintervacht al te verliezen ter voorbereiding op het voorjaar. In deze periode is het vooral belangrijk om de ontgiftingsorganen van het paard te ondersteunen, namelijk de lever en de nieren. Een 6 weken durende kuur met ontslakkingskruiden helpt het paard zijn overbelaste eiwitstofwisseling beter te beheren en vergemakkelijkt daardoor de vachtwisseling.

Vachtwisseling
Tijdens de vachtwisseling kun je je paard ondersteunen met zwavel en zink. © Adobe Stock / Petra Fischer

Daarnaast is het cruciaal om het paard in deze periode voldoende van de mineralen zwavel en zink te voorzien. Voor gezonde paarden is een goed en regelmatig aangeboden mineraalvoer voldoende als bron. Paarden met ontstekingsprocessen in het spijsverteringskanaal (mestwater, winderigheid, neiging tot koliek, zuur ruikende ontlasting…) verbruiken te veel zwavel. In dergelijke gevallen moet zwavel worden verstrekt in organische vorm (MSM), bijvoorbeeld als OKAPI MSM. Paarden met huidproblemen (mok, eczeem) moeten tijdens de vachtwisseling naast zwavel ook extra zink toegediend krijgen, zoals met OKAPI Zinkchelate Plus.

Hooitekort – het grote probleem in de winter

Als gevolg van misoogsten wordt er op veel stallen weinig hooi gegeven. Zolang de paarden hun warme winterdeken of dikke wintervacht dragen, valt het nauwelijks op als ze geleidelijk gewicht verliezen. In veel gevallen is men juist blij als de kilo’s eraf vallen. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat de paarden weer op de wei mogen, en sommige beginnen al wat dun onder hun vacht te worden.

Als je vermoedt dat je paard te mager wordt, moet je op tijd beginnen met het verhogen van het eiwitgehalte in zijn voer. Geschikt hiervoor is bijvoorbeeld de esparcette. Het bevat niet alleen hoogwaardig eiwit in een licht verteerbare vorm, maar het is ook zetmeelvrij (in tegenstelling tot de meeste eiwitrijke krachtvoeders). De tannines die het bevat stabiliseren het darmmilieu, waardoor het hooirantsoen beter benut kan worden.

Het kan niet genoeg benadrukt worden: paarden hebben hooi nodig, en ze hebben het in voldoende hoeveelheden nodig. In de winter is de benodigde hoeveelheid aanzienlijk hoger. © Adobe Stock / VICUSCHKA

Aan het begin van de weideperiode kan de portie esparcette worden verkleind, omdat paarden een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten uit het jonge weidegras kunnen opnemen, waardoor bijvoeren niet langer strikt noodzakelijk is.

Schimmel in je hooi?

Als de zomer nat is, kunnen er meer balen met schimmel verschijnen. Daar zijn vaak verschillende redenen voor. Enerzijds is er bij op de grond gedroogd hooi altijd een bepaalde hoeveelheid schimmelgroei na ongeveer 50 uur.

Aangezien hooi meestal 3-5 dagen moet drogen (afhankelijk van het klimaat), is er praktisch altijd een kleine hoeveelheid schimmel in het hooi aantoonbaar. Dit vormt nog geen probleem, omdat paarden zodanig gewend zijn aan het feit dat het in de natuur altijd kan gebeuren dat ze een kleine hoeveelheid schimmel in hun voer binnenkrijgen.

Daarnaast is er echter de vaak natte en milde winter. Een vochtig klimaat, d.w.z. temperaturen rond nul graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid, bevordert de groei van schimmel in opgeslagen hooi.

Het kan gebeuren dat je perfect hooi hebt binnengebracht, het goed afgedekt hebt opgeslagen, maar dat de balen toch langzaam schimmel beginnen te ontwikkelen. Onder andere omstandigheden zou het duidelijke advies zijn om het hooi weg te gooien en ander (hygiënisch goedgekeurd) hooi te kopen. Door het aanhoudende hooitekort in de afgelopen winters en de exorbitante prijzen is dit echter praktisch onmogelijk voor staleigenaren. Vooral omdat er geen garantie is dat het aangekochte hooi van betere kwaliteit is.

Wat te doen met beschimmeld hooi?

In dergelijke noodsituaties is het nuttig gebleken om mycotoxinebinders aan het voer toe te voegen (bv. OKAPI EndoProtect). Dit zijn voeders die in staat zijn om de toxinen van de schimmels (mycotoxinen) te binden zodat ze in de darm blijven en vervolgens in de ontlasting worden uitgescheiden. De schimmel zelf kan de darmen van het paard niet koloniseren; het wordt ‘doorgevoerd’ en uitgescheiden met de ontlasting.

Mycotoxinebinders maken het daarom mogelijk om de komende maanden te overbruggen tot het begin van het weideseizoen en de nieuwe (en hopelijk betere) hooioogst. Het is niet ideaal, maar niet alleen maakt een kat in het nauw rare sprongen, maar eet het paard ook het muffe hooi op. Voor paarden met ademhalingsproblemen moet je er echter voor zorgen dat het hooi nat wordt gemaakt of gestoomd. Bevochtiging bindt de schimmelsporen, waardoor irritatie (en vaak allergieën voor schimmel) van de luchtwegen wordt voorkomen.

Als het paard al een allergie heeft voor schimmelsporen, is het nat maken van het hooi vaak niet meer voldoende en moet stomen overwogen worden. De hete stoom doodt de schimmel, waardoor deze geen sporen meer afgeeft, en het vocht bindt de sporen die al los in het hooi zitten, waardoor ze niet in contact kunnen komen met de luchtwegen.

Het volgende geldt echter ook voor nat of gestoomd hooi: als de kwaliteit kritisch is, is het beter om mycotoxinebinders te voeren. Hoewel deze processen de luchtwegen ontlasten, binden ze geen schimmeltoxinen.

Stress op de winteruitloop wordt vaak onderschat

Veel paardeneigenaren merken momenteel dat hun paarden worstelen met mestwater, conflicten hebben binnen de groep of tekenen van vermoeidheid en onwelzijn vertonen. Het wordt vaak onderschat hoeveel stress de winterhuisvesting oplevert voor veel paarden. De paddocks zijn vaak te klein voor de grootte van de groep. Als er geen harmonie is in de groep of als er nieuwe paarden bij komen of oude maatjes verhuizen, zorgt dit voor nog meer onrust.

Paarden hebben meestal 3-6 maanden nodig om zich te vestigen in een nieuwe stal, om deel uit te maken van de groep of om het plotselinge verlies van een kuddegenoot te verwerken.

Hoe minder ruimte er is om te bewegen en elkaar te ontwijken, hoe kritieker de stressfactor wordt. Daarnaast gaan veel stallen zeer spaarzaam om met hooi en strooisel. Door de steeds frequentere oogstverliezen in de zomer schieten de prijzen voor beide vaak omhoog in de winter. Een paard dat niet 24 uur per dag toegang heeft tot ruwvoer raakt echter gestrest en kan, afhankelijk van zijn basiskarakter, agressief of depressief worden. Van honger krijg je een slecht humeur, en dat geldt niet alleen voor vrouwen!

Een paard dat niet 24 uur per dag toegang heeft tot ruwvoer raakt gestrest. © Adobe Stock / Rita Kochmarjova

Daarom is het des te belangrijker om de paarden voldoende te laten knabbelen. Naast hooi en stro (dat niet alleen dient als strooisel maar ook als voer) kunnen takken worden aangeboden. In veel regio’s kun je, als de bomen in het bos gekapt worden of als de sneeuw takken heeft afgebroken, een paar takken en twijgen mee naar huis nemen en een “dood hout hoekje” inrichten op de paddock. Zorg ervoor dat het hout voortdurend wordt vervangen of aangevuld en je zult zien dat het hout erg populair is om op te knagen, verse schors af te pellen of de laatste blaadjes af te plukken.

Alle houtachtige planten die niet giftig zijn, zijn geschikt en er zijn lijsten van te vinden op relevante websites. Naast het optimaliseren van huisvesting en voeding – afhankelijk van de mogelijkheden in de stal waar je paard staat – kun je ook ondersteuning bieden met kruiden. Zoethoutextract verzacht ontstekingen van de slijmvliezen en kan worden gebruikt als kuur van twee weken (niet langer, alsjeblieft!) als er maagzweren worden vermoed. Als het paard zichtbare verbetering laat zien, kun je OKAPI GasterCare Forte gebruiken voor ondersteuning op langere termijn.

Het is speciaal ontwikkeld voor paarden met maagzweren en heeft een slijmoplossende en ontstekingsremmende werking om de maag te kalmeren. Voor paarden die erg last krijgen van de stressvolle huisvestingssituatie, kan het soms helpen om ze ’s nachts in een aparte stal te zetten. Niet elk paard vindt het prettig om 24 uur per dag in een groep te staan en te vechten om eten en een plek om te liggen. Vooral paarden met een lage rang en oudere paarden zijn vaak blij met een beetje rust ’s nachts. Je kunt ze dan ook extra voeren, want deze paarden hebben de neiging om in de winter snel gewicht te verliezen.

Naast een goed gevuld hooinet voor de nacht kun je ook een bak met esparcette aanbieden om op gewicht te blijven. Voor dieren die stress ervaren, kan het ook raadzaam zijn om een kuur te volgen met een rustgevend kruidenmengsel om de cyclus van stress – gedrag – reactie van anderen – stress te doorbreken. Na 2-3 weken rustgevende kruiden zijn de meeste paarden wat meer ontspannen. Ook mestwater is vaak een uiting van stress.

Paarden met mestwater moeten daarom altijd gecontroleerd worden op maagzweren en manieren om stress te verminderen. Alleen dan kan symptomatische ondersteuning, bijvoorbeeld met psyllium(schillen) of OKAPI ColoProtect Forte, effectief zijn. Als de oorzaak niet wordt gevonden, kan mestwater vaak alleen worden verbeterd met therapeutische maatregelen, maar niet volledig worden behandeld. En laten we allemaal hopen dat het voorjaar snel in zicht komt en de paarden weer meer ruimte krijgen in de wei om hun unieke persoonlijkheden te uiten – dat is nog steeds de beste manier om stress te bestrijden.

Meer over dit onderwerp: Gerichte ondersteuning tijdens het verharen in het voorjaar