Leestijd 6 minuten

Tegen het einde van de winter zien sommige paarden – vooral oudere – er vaak erg mager uit. Hun bovenlijn oogt hoekig en je kunt de ribben door hun dikke wintervacht heen voelen. Bovendien kunnen ze moeite hebben met het verharen in vergelijking met jongere kuddegenoten.

Maar duidt dit al op de ziekte van cushing?

Als je op een warme dag contact opneemt met de dierenarts en vraagt om een diagnose van Cushing, krijg je vaak een positief resultaat.

Het nemen van een bloedmonster van een paard
Een hoog ACTH-gehalte betekent niet noodzakelijk dat het paard de ziekte van Cushing heeft. © Adobe Stock / charlymorlock

Wat betekent dit voor mij en mijn paard?

De diagnose voor de ziekte van Cushing bestaat uit het uitvoeren van de zogenaamde ACTH-test. Deze test meet de hoeveelheid adenocorticotroop hormoon (ACTH) dat wordt afgescheiden door de hypofyse. Als een paard een hypofyse-adenoom heeft (een goedaardige tumor in de hypofyse), zal deze voortdurend verhoogde hoeveelheden ACTH afgeven, waardoor het hele hormonale systeem wordt verstoord.

Een hoge ACTH-spiegel bevestigt echter niet noodzakelijkerwijs de diagnose van de ziekte van Cushing.

Dit komt omdat ACTH een hormoon is dat vrijkomt wanneer het dier stress ervaart. Een dikke wintervacht in warm zonlicht kan bijvoorbeeld thermische stress veroorzaken voor het paard, wat leidt tot verhoogde ACTH-niveaus. Ook aandoeningen zoals hoefbevangenheid of artrose kunnen pijn veroorzaken, wat ook leidt tot verhoogde ACTH-niveaus. Daarom ligt het probleem met deze diagnose in het maken van de verkeerde omgekeerde conclusie.

Zwetend paard met zadel en hoofdstel
Een dikke wintervacht in warm zonlicht kan thermische stress veroorzaken voor het paard, omdat het te warm is. © Adobe Stock / Debra Lawrence

Een paard met ‘echte’ Cushing heeft een verhoogd ACTH-gehalte. Een verhoogd niveau betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat het paard de ziekte van Cushing heeft. Ter illustratie: als het regent, is de weg nat. Maar het is niet omdat de weg nat is dat het geregend heeft.

In feite blijft echte Cushing, of Pituitary Pars Intermediate Dysfunction (PPID) zoals het nu medisch wordt genoemd, een zeer zeldzame ziekte bij zeer oude paarden.

Hoe zit het met pseudo-cushing?

Het meest voorkomende scenario is echter wat pseudo-cushing wordt genoemd (of soms “perifere cushing”). Paarden met deze aandoening vertonen symptomen die lijken op die van Cushing-kandidaten.

Dit komt omdat de symptomen die geassocieerd worden met Cushing (of PPID) niet veroorzaakt worden door ACTH, maar door een ontregeling van de bijnier. Deze ontregeling leidt tot de productie van glucocorticoïden, specifiek lichaamseigen cortisone. Deze komen in grote hoeveelheden vrij bij paarden die stress ervaren. Het stresshormoon ACTH veroorzaakt dan een verhoogde afgifte van glucocorticoïden, wat resulteert in zichtbare symptomen.

Naast andere functies hebben de glucocorticoïden de taak om alle beschikbare eiwitten af te breken om het lichaam van suikerenergie te voorzien. De dikke, voortdurend groeiende vacht die niet uitvalt (hirsutisme) is een direct gevolg van dit proces, net als de neiging tot aandoeningen als hoefbevangenheid en broze pezen, progressief spierverlies en verminderde prestatiebereidheid.

Witte pony met dikke vacht
Niet elk paard met een dikke vacht heeft de ziekte van Cushing. © Adobe Stock / Christian Musat

Ontregeling van de bijnieren kan echter veroorzaakt worden door verschillende factoren buiten een hypofyse-adenoom.

Deze factoren zijn onder andere schildklierdisfunctie, verhoogde seleniumniveaus en chronische stress. Daarom is het cruciaal om de omstandigheden te onderzoeken rondom een paard waarvan vermoed wordt dat het de ziekte van Cushing heeft. Vaak hebben fouten in de voeding of het management door de jaren heen ertoe bijgedragen dat het paard in toenemende mate metabolisch uit balans is geraakt, wat leidt tot de manifestatie van ernstige symptomen.

Therapie moet prioriteit geven aan het aanpakken van deze onderliggende metabolische problemen. Het herstellen van de balans in de stofwisseling kan bij veel paarden resulteren in het verdwijnen van de symptomen zonder dat medicatie nodig is.

Medicatie, zoals Prascend, onderdrukt alleen de symptomen; het pakt de onderliggende oorzaak niet aan.

Hoewel bij paarden met de echte ziekte van Cushing, gekenmerkt door een hypofyse-adenoom, medicatie enige verlichting kan geven door de symptomen nog een paar maanden te onderdrukken, verergert de introductie van medicatie in gevallen waar de symptomen worden veroorzaakt door een verstoord metabolisme, vaak het probleem door de bestaande metabolische belasting te vergroten.

Wat te doen met uitgemergelde oudere paarden?

Ten eerste is het belangrijk op te merken dat tijdens de verharingsperiode de aanwezigheid van een dikke wintervacht niet noodzakelijkerwijs duidt op de ziekte van Cushing. Paarden, vooral die zonder dekens of in een robuuste omgeving worden gehouden, kunnen van nature een dikkere vacht ontwikkelen, vooral senioren en veulens die veel tijd buiten doorbrengen. Deze aanpassing helpt energie te besparen in de winter.

Zolang het verharingsproces begint met het begin van warmer weer, kan bezorgdheid over de ziekte van Cushing voorbarig zijn. Daarnaast komt gewichtsverlies bij oudere paarden in de winter vaak voor. Door gebitsproblemen kunnen ze moeite hebben om hooi efficiënt te vermalen ondanks dat ze ad libitum toegang hebben, wat resulteert in een energietekort.

Een oplossing kan zijn om hun dieet aan te vullen met geweekte hooipellets samen met esparcette pellets, zowel tijdens de overgang van winter naar lente als tijdens de daaropvolgende wintermaanden. Vroege toegang tot zorgvuldig beheerde weidegang kan ook gunstig zijn. Oudere paarden vinden het vaak makkelijker om gras te kauwen, dat essentiële voedingsstoffen levert in vergelijking met hooi. Voorzichtigheid is echter geboden als het paard gevoelig is voor hoefbevangenheid, wat vaak geassocieerd wordt met stofwisselingsstoornissen.

Voor oudere paarden is het aan te raden om aan het eind van de zomer het weideseizoen in te gaan met een beetje overgewicht, omdat ze de neiging hebben om snel gewicht te verliezen in de winter of door ziekte.

Als er onzekerheid blijft bestaan over de vraag of het paard een ‘echte’ kandidaat voor Cushing is, mogelijk ‘pseudo-Cushing’ heeft, of mogelijk lijdt aan niet-gerelateerde gezondheidsproblemen zoals spieratrofie of hoefbevangenheid die geassocieerd wordt met insulineresistentie, EMS, pseudo-EMS of cryptopyrrolurie, is het aan te raden een deskundige metabolisch therapeut te raadplegen.