Leestijd 10 minuten

Hoewel we allemaal veel tijd besteden aan onze favoriete hobby, zijn er altijd dingen die we maar al te graag uitstellen. Tijd om een paar goede voornemens voor het nieuwe jaar te maken en als het even kan meteen in het weekend na Oud en Nieuw aan de slag te gaan:

De agenda voor het jaar bijwerken

Nu is het tijd om alle data voor het komende jaar te controleren. Wanneer was eigenlijk de laatste tetanusvaccinatie – zowel voor mijn paard als voor mij? Controleer welke vaccinaties verplicht zijn voor jouw paard, vooral als je wilt deelnemen aan wedstrijden.

Kalender
Resolutie nummer 1: Zet regelmatige afspraken in de nieuwe kalender © Adobe Stock / Wellnhofer Designs

Controleer ook wanneer er voor het laatst een mestmonster is getest op wormen en noteer alvast de datums voor het voor- en najaar om er zeker van te zijn dat dit niet over het hoofd wordt gezien. De jaarlijkse tandartsafspraak van het paard kan ook meteen worden genoteerd. Je kunt het weekendje paardrijden dat je al met je vrienden hebt gepland ook meteen in de agenda zetten, net als andere evenementen, of het nu een wedstrijd of een paardenbeurs is. Door van tevoren te plannen voorkom je stress door gemiste inschrijfdeadlines of reisboekingen.

Lidmaatschappen en verzekeringen verlengen of opzeggen

Veel verenigingen rekenen automatisch af, maar hier en daar is het nodig om tijdig te verlengen of op te zeggen. Zelfs als de opzegtermijn nog ver weg is, stuur het dan nu op om ervoor te zorgen dat je de termijn later niet mist. Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering voor dieren is essentieel, zodat elke paardeneigenaar gedekt is in het geval van schade. Bovendien is het verstandig om te investeren in een ongevallenverzekering, aangezien paardrijden een potentieel gevaarlijke sport blijft, ondanks de voortdurende verbeteringen in veiligheidsuitrusting.

De stalapotheek controleren

Hoewel je altijd hoopt dat je het niet nodig zult hebben, zou iedereen een EHBO-doos met de nodige uitrusting moeten hebben. Niet alleen medicijnen, maar ook verbandmateriaal heeft een houdbaarheidsdatum en moet indien nodig worden vervangen. De verbanddoos op stal zou geschikt verbandmateriaal en steriele kompressen voor menselijke wondverzorging moeten bevatten, evenals een paar schone wattenrollen, bandages en plakband om indien nodig een (hoef)verband aan te brengen bij je paard.

Traumeel tabletten of arnica korreltjes zijn ook nuttig en kunnen direct na verwondingen en ongelukjes worden toegediend. Traumeel zalf is ook handig voor het snel behandelen van hematomen na schoppen, zowel bij paarden als mensen. Neem ook ontsmettingsspray en pleisters voor de eigenaar mee. Een verbanddoos, vergelijkbaar met die voor je auto, bevat alle benodigdheden om de ruiter snel te behandelen in geval van nood.

Let ook hierbij op de houdbaarheidsdatum. Een schaar kan ook erg handig zijn, omdat deze vaak in het moment van nood op stal nergens te vinden is en de schaar in de verbanddoos niet altijd even bruikbaar is.

Jouw auto opruimen

Wanneer je met een paardeneigenaar in zijn auto rijdt, verontschuldigt hij zich uitgebreid voor het heersende chaos en zegt dat het normaal gesproken nooit zo eruitziet (terwijl wij weten dat de auto’s van alle paardenmensen de neiging hebben er zo uit te zien…). Geweldig, nu is het tijd om de auto op te ruimen. Gebruik de winterdagen, die te kort zijn om te rijden, om alles uit te ruimen en je auto grondig te stofzuigen.

Bedenk voordat je elk voorwerp weer op zijn plaats zet of je het echt altijd bij je moet hebben, of dat het misschien beter op stal kan staan of thuis in de schuur – misschien na een kleine trip in de wasmachine? Een aparte mat voor stalschoenen helpt om de kofferbak netjes te houden.

Oude dekbedovertrekken zijn ideaal voor het vervoeren van vuile paardendekens en zadeldekjes en voorkomen dat de haren door de hele auto vliegen.

Leer verzorgen

Nat en koud winterweer kan bijzonder schadelijk zijn voor leer. © Adobe Stock / JacZia

Nat en koud winterweer kan bijzonder schadelijk zijn voor leer. Het komt vaak voor dat hoofdstellen en zadels die niet dagelijks worden gebruikt, gaan schimmelen in de zadelkamer. Bovendien zit er nog het zweet en vuil van het vorige seizoen op. Het gebruik van warm water, leerzeep en het juiste leervet of olie kan helpen.

Overweeg om ongebruikte leren voorwerpen thuis op te bergen in plaats van in de slecht verwarmde, vochtige zadelkamer. Dit is ook een goede gelegenheid om de afspraak met de zadelmaker voor de jaarlijkse zadelpascontrole in je agenda te zetten (zie punt 1).

Uitrusting uitzoeken

Het is ongelooflijk hoeveel een paardeneigenaar in de loop van zijn leven kan verzamelen. Daar ligt nog steeds het halster van de eerste geliefde verzorgpony en de gescheurde stijgbeugelriemen van twee jaar geleden die ‘nog wel ergens voor gebruikt kunnen worden’. Nu is de beste tijd om zowel de zadelkast als de verschillende stapels thuis te organiseren. Het is het beste om hiervoor drie dozen klaar te hebben staan: één voor de dingen die je echt nodig hebt en altijd gebruikt.

Een andere doos voor dingen die kapot zijn of al jaren in slechte staat verkeren en nu weggegooid kunnen worden, en een derde doos voor dingen die verkocht kunnen worden op de volgende paardenrommelmarkt of op Marktplaats of misschien gedoneerd kunnen worden aan een goed doel. Want heeft het paard echt 10 halsters, 15 zweetdekens en 30 zadeldekjes nodig? Als je eerlijk tegen jezelf bent, gebruik je dezelfde favoriete spullen steeds weer opnieuw, terwijl de zweetdeken en beenbeschermers die je toen op internet of in de winkel zo mooi vond nog steeds in hun originele verpakking rondslingeren, ‘om ooit een keer op wedstrijd te gebruiken’.

Een pony van de lokale manege zou zeker blij zijn om ze te ontvangen. Je kunt ook overwegen om in het voorjaar een paardenrommelmarkt te organiseren met je stalgenoten en andere stallen in jullie omgeving. Zet meteen een datum in de agenda (zie punt 1).

Dekens en zadeldekjes wassen en sorteren

Laten we eerlijk zijn: passen alle opgeslagen dekens op je huidige paard? Ook jij hebt waarschijnlijk een paar miskopen in je paardenkast, of je hebt verschillende dekens van je vorige paard bewaard die misschien ooit een toekomstig paard zullen passen. Het bewaren van deze dekens is een beetje zoals het bewaren van de kleding uit je jeugd, in de hoop dat je er ooit nog in past. Dat kan wel zo zijn, maar tegen die tijd zijn ze zo uit de mode dat je liever iets nieuws koopt.

Het is precies hetzelfde met paardendekens. Veel maneges en rusthuizen ontvangen graag afgedankte dekens in verschillende maten voor hun ‘oudjes’, zelfs als ze misschien al een paar keer zijn gerepareerd. Dekens waarin zich al motten of muizen hebben genesteld, moeten worden weggegooid. De rest moet goed worden gewassen en, indien mogelijk, worden opgeborgen met een mottenwerend middel (bijv. zakjes lavendel) ertussen.

Beoordeel nogmaals kritisch welke van de vele dekens je echt gebruikt en welke al jaren ongebruikt rondslingeren. Je gebruikt tenslotte meestal altijd hetzelfde zweetdeken. Sorteer ook kritisch de zadeldekjes om te bepalen welke nog onder het huidige zadel passen en niet al op verschillende plekken doorgesleten zijn.

Poetsspullen schoonmaken en sorteren

Als je in verschillende poetskisten kijkt, ontdek je misschien een heel nieuw universum met verbazingwekkende bewoners en ecosystemen, omdat ze al een hele tijd niet geleegd en goed schoongemaakt zijn. Waar was die vreemd gevormde borstel ook alweer voor en waarom heb je hem eigenlijk gekocht? En wat ben je nu echt nodig voor de dagelijkse verzorging van je paard? Een rosborstel en borstel voor de lichaam, een zachte borstel voor het gezicht en een harde borstel voor de benen.

Doos met borstels voor het verzorgen
De poetsset moet regelmatig worden uitgezocht en schoongemaakt. © Adobe Stock / Claudia Marx

Bovendien ben je een hoevenkrabber en een manenkam nodig, en misschien een borstel speciaal voor de hoeven. Eigenlijk is het niet eens zo veel, toch? Doe plastic en rubberen borstels gewoon in een oude kussensloop en gooi die in de wasmachine; daarna zien ze er veel beter uit. Maar probeer hetzelfde alsjeblieft niet met de dure borstel van geitenhaar met de houten rug!

Dergelijke borstels moet je voorzichtig schoonmaken, bij voorkeur door ze met de hand te wassen met koud water en wolwasmiddel. Maak de binnenkant van de poetskist met een doekje schoon en ruim deze opnieuw in, zodat er weer voldoende ruimte is voor nieuwe aankopen op de volgende paardenbeurs.

Foto’s sorteren

De meeste paardeneigenaren hebben meer foto’s van hun viervoeter op hun smartphone dan van hun kinderen en partner samen. Of ben ik de enige bij die dat zo is? Geweldige momentopnames naast belangrijke foto’s van medische problemen, video’s van bijzonder geslaagde oefeningen en de foto waarop je paard er zo schattig bij staat… allemaal verloren gegaan in de fotojungle van de mobiele telefoon dankzij het grote geheugen.

Dit is een goed moment om al je foto’s en video’s opnieuw te sorteren, ze eventueel over te zetten naar de computer of ze ergens op te slaan als back-up. Je kunt je favoriete foto’s ook laten afdrukken en inlijsten om op te hangen. Zo kunnen familieleden en collega’s ook genieten van je favoriete hobby.

De zadelkamer opruimen

Niet alleen de poetskisten, maar ook de zadelkamers zijn biotopen op zich, waar wonderlijke dingen gedijen – tot groot ongenoegen van veel staleigenaren. Gebruik de impuls van het begin van het jaar om samen met je stalgenoten de zadelkamer grondig op te ruimen.

Hoofdstellen, dekens en andere spullen komen aan het licht die daar al jaren hangen en van niemand meer zijn – waarschijnlijk vergeten door iemand tijdens een stalverhuizing. Neem het mee naar de paardenrommelmarkt of doneer het aan een goed doel. De dekenhouders en zadelkastjes kunnen ook van tijd tot tijd herverdeeld worden, bijvoorbeeld optimaal gesorteerd op de grootte van de paardeneigenaren, zodat iedereen bij zijn of haar spullen kan. Voor de wat kleinere mensen is het namelijk erg vervelend als ze met een kast in de bovenste rij komen te zitten, alleen omdat die als enige nog vrij was. Misschien dat een lang iemand met een zadelkast in de onderste rij wil ruilen?

Rondslingerende zadelkarretjes, voertonnen, poetskisten, emmers, enz. zijn het hele jaar door vervelende valkuilen waar ook nog stof een viezigheid aan blijft hangen. Tijd om ze weg te doen! Als iedereen kijkt naar wat hij echt nodig heeft en de overbodige spullen eens mee naar huis neemt, kun je er ineens weer veel meer in kwijt en ziet alles er weer opgeruimd uit. Uiteindelijk zal iedereen zich daar beter bij voelen.

Meer over het maken van (nieuwjaars)voornemens: 5 goede voedingsvoornemens voor het nieuwe jaar