Leestijd 6 minuten

En zo ja, dan graag graanvrij! Of niet?

Slobber is traditioneel paardenvoer dat onze voorouders, zelfs overgrootvaders, gaven in specifieke situaties, bijvoorbeeld wanneer de paarden ernstig ziek waren, zoals tijdens een koliek. Het kon gebeuren dat ze de koliek overleefden, maar daarna zelfs te uitgeput waren om te eten. Maar paarden met een neiging tot koliek kregen ook slobber als preventieve maatregel, bijvoorbeeld als het weer veranderde. Ook paarden die totaal uitgeput waren, zoals in oorlogen en dergelijke, kregen slobber bijgevoerd. Het waren dus vooral levensbedreigende omstandigheden die aanleiding gaven tot de bereiding van slobber.

Traditionele slobber bestaat uit slechts vier componenten:

Tarwezemelen, geplette haver, lijnzaad en zout. En natuurlijk veel warm water.

Tarwezemel

Elk van deze componenten heeft zijn eigen betekenis. Tarwezemelen zijn de buitenste laag van de tarwekorrel. Het is rijk aan vezels, eiwitten en verschillende vitaminen en sporenelementen. Het staat ook hoog aangeschreven om zijn hoge fosforgehalte, waardoor het de perfecte ‘appetizer’ is. Het mag echter alleen geweekt gevoerd worden en nooit droog – daardoor is het ideaal voor in de slobber.

Geplette tarwezemelen zijn zeer goed verteerbaar, waardoor voedingsstoffen sneller kunnen worden afgebroken. Het bevat goed verteerbaar zetmeel, dat snel wordt opgenomen in de bloedsomloop als suiker, waardoor het zeer snel energie levert. Het heeft ook een zeer goede vetzuurstructuur, die direct gebruikt kan worden in de stofwisseling, bijvoorbeeld om beschadigde cellen te herstellen. Vetten spelen in zo’n situatie echter slechts een secundaire rol als energiebron.

Gedroogde graankorrels
© photocrew / Adobe Stock

Lijnzaad

Lijnzaad draagt ook vetzuren van hoge kwaliteit bij aan de stofwisseling en heeft een hoog eiwitgehalte, cruciaal voor regeneratieprocessen. Net als haver bevat lijnzaad ook een aanzienlijke hoeveelheid slijmstoffen, die goed zijn voor de maag en de algehele verteerbaarheid bevorderen.

Zout

Tot slot is zout niet alleen essentieel voor het herstellen van de verstoorde elektrolytenbalans in dergelijke situaties, maar ook voor het vergemakkelijken van de verwijdering van water uit het spijsverteringskanaal, waardoor de waterbalans wordt genormaliseerd.

Je ziet dus, slobber is een energiebron als het ware en zou ook als dergelijke gebruikt moeten worden. Het is nooit ontworpen voor eigenaren om elke avond een warme soep voor hun paarden te maken. Vooral bij paarden die al gewichtsproblemen hebben, moet je uiterst voorzichtig zijn met zulke ‘caloriebommen’.

Alternatieven voor traditioneel slobber

Hooicobs geweekt in warm water

Als je een paard hebt dat de neiging heeft om van alle kanten rond te zijn, maar nog steeds rilt en met volle teugen geniet van zijn warme maaltijd, wat doe je dan? Of als je paard de neiging heeft te weinig te drinken in de winter, waardoor jij je voortdurend zorgen maakt over verstoppingsproblemen en koliek? Veel van deze paarden kun je al blij maken als je wat hooicobs weekt en er wat kokend water doorheen mengt voordat je ze voert, zodat ze lekker lauw zijn.

Hooicobs hebben meestal een vergelijkbare samenstelling als gewoon hooi, met een hoog vezelgehalte en een laag tot matig gehalte aan voedingsstoffen. De vezellengte in hooipellets bevordert een effectieve peristaltiek. Dit komt omdat zowel te korte vezels, gekend als ‘hooimeel’, als te lange vezels, gekend als ‘gestructureerd kaf’, problemen kunnen veroorzaken voor de darmen. De lengte van hooicobs zit daar precies tussenin, waardoor ze een ideale keuze zijn. Als ze geweekt zijn, kunnen ze ook zorgen voor een ruime vochtopname voor het paard, en je kunt dit ‘voorgekauwde hooi’ verrijken met verschillende smaakvolle toevoegingen.

Daarnaast vinden veel paarden in de winter af en toe ook een kruidenthee erg lekker. Of het nu gaat om een kruidenmengsel voor hoest, ter ondersteuning van het immuunsysteem, als ontgifting van de nieren of met bittere kruiden voor de lever, kruiden kunnen door de hooicobs gemengd worden, wat niet alleen een gezonde toevoeging aan het voer is maar ook bijzonder lekker proeft..

Paarden met maagproblemen waarderen het ook als je de hooicobs mengt met gekookt lijnzaad of, in een iets caloriearmere versie, met psylliumzaad, dat dan samen met de hooicobs kan weken. Pas op dat je niet te veel gebruikt. Psylliumzaad heeft een ongelooflijk zwelvermogen, en het kan gebeuren dat de hele emmer achteraf alleen nog maar ‘pudding’ bevat! Het slijm ondersteunt de maag en het warme water zorgt ervoor dat deze paarden meer vocht opnemen. Paarden met maagproblemen hebben namelijk vaak de neiging om te weinig water te drinken als het koud uit de drinkbak komt.

Esparcette pellets warm vervoeren

Wanneer een paard te mager is en je probeert wat meer gewicht op zijn ribben te krijgen, is het niet nodig om naar zetmeelrijke voeders te grijpen, aangezien een dagelijkse slobber gedurende de winter ongezond kan zijn.

In dit geval kun je de hoeveelheid hooicobs verhogen en er esparcettecobs aan toevoegen. Esparcette, nauw verwant met luzerne, heeft een aminozuurprofiel dat ideaal is voor paarden. In tegenstelling tot sommige beweringen zijn de gecondenseerde tannines in esparcette niet dodelijk giftig. Integendeel, in de juiste dosering dragen ze bij aan het stabiliseren van het darmmilieu en het verbeteren van de opname van alle voedingsmiddelen. Tussen de 1 en 3 kg (droge) esparcette kan per paard per dag gevoerd worden. Het is aan te raden om de hoeveelheid geleidelijk op te bouwen, te beginnend met een handjevol.

Schaaltje met esparcette pellets
OKAPI Esparcette als alternatief voor zetmeelrijke slobber © OKAPI GmbH

Dit is een gezond alternatief voor traditionele slobber, zelfs voor gezonde paarden, als je ze op koude winteravonden op iets lekkers wilt trakteren. Vanwege de samenstelling moet dit worden voorbehouden aan paarden die er een duidelijke gezondheidsindicatie voor hebben.

Dit betekent na koliek en soortgelijke ernstige ziekten die gepaard gaan met hoge koorts en verlies van eetlust. Voor paarden die gevoelig zijn voor koliek voorafgaand aan dreigende weersveranderingen. Na lange transporten of tijdens een verblijf in de kliniek. Met andere woorden, wanneer paarden door ziekte of stress een flinke boost snelle energie nodig hebben, waarvoor licht verteerbare voeding nodig is.

Voor alle andere paarden is een warme slobber van hooicobs met wat smakelijke toevoegingen over het algemeen voldoende. Dit kan inhouden dat je af en toe wat lijnzaad of een handje tarwezemelen toevoegt. Zoals altijd zit de sleutel in de dosering!