Leestijd 9 minuten

4 feiten, in meer detail geanalyseerd.

Jarenlang hoorde het voeren van wortels net zo bij de winter als ijzel en koude vingers. Grote zakken werden opgehaald bij de voerhandelaar of direct geleverd, en een paar kilo per dag per paard was (en is in veel stallen nog steeds) niet ongewoon. Het gezondheidsaspect, het hoge gehalte aan bètacaroteen en vitaminen, samen met de goede smaak op het monotone wintermenu, werden vaak benadrukt.

In sommige stallen verspreidt zich nu echter een ware anti-wortelhysterie. Net als voormalige rokers die veranderen in de meest militante niet-rokers, zijn sommige voormalige wortelliefhebbers de wortel aan het verdoemen en voorspellen ze het ergste voor het paard en zijn vroege overlijden.

Nogmaals, zoals vaak het geval is, ligt de waarheid er ergens tussenin. En de hoeveelheid maakt het gif!

Pectine als bouwstof

Wortelen bestaan voornamelijk uit pectine, een structureel koolhydraat dat paarden kunnen benutten in de dikke darm met behulp van aanwezige micro-organismen, samen met een hoog watergehalte. Voeders op basis van vezels zijn geschikt voor paarden omdat ze hun energie voornamelijk uit vezels halen en niet zoals mensen uit licht verteerbare voedingsstoffen zoals zetmeel dat in de dunne darm te vinden is. Verschillende vezels in de dikke darm worden verteerd door verschillende micro-organismen. Degene die het meeste voer krijgt, plant zich het beste voort en bepaalt de leefomstandigheden in de darm.

Pectines worden voornamelijk geconsumeerd door micro-organismen die voorstander zijn van een zuur darmmilieu, dat ze creëren onder gunstige voedingsomstandigheden. Een zure pH-waarde in de dikke darm moet koste wat het kost vermeden worden, omdat cruciale cellulose-afbrekende micro-organismen een neutrale pH-omgeving nodig hebben. Als het milieu te zuur wordt, sterven deze cruciale darmsymbionten af. Op de lange termijn belemmert dit niet alleen een goede hooi-opname door het paard, maar verhoogt het ook het risico op ziektes zoals hoefbevangenheid, koliek of cryptopyrrolurie (KPU).

Kleine hoeveelheden pectine zijn van nature aanwezig in voer en worden door planten gebruikt als bouwmateriaal voor bladeren, bloesems en soortgelijke zacht-elastische plantendelen. Voorjaarsgras is rijk aan pectine, aangezien de jonge bladeren uit deze stof bestaan. Zodra het gras echter uitgroeit en verhout, daalt het pectinegehalte aanzienlijk. In een natuurlijk dieet hebben paarden een korte fase van zeer pectinerijk voer in het voorjaar en een celluloserijk, pectine-arm dieet voor de rest van de tijd. Dit zorgt ervoor dat pectine-afbrekende micro-organismen uiterlijk in de winter ‘uitgehongerd’ zijn.

Zolang pectine in kleine hoeveelheden of slechts in korte fases in de darm terechtkomt, is het absoluut onproblematisch en kan het goed worden gecompenseerd door het paard. Overmatig en langdurig voeren van pectine moet echter worden vermeden, omdat dit kan leiden tot verzuring van de dikke darm met onaangename gevolgen.

Kortom, af en toe een wortel is niet schadelijk voor de darmen van een gezond paard. Als een paard al last heeft van darmstoornissen zoals mestwater, diarree, koliek, winderigheid, gas of soortgelijke problemen, of als het een zure of dysbiotische darm heeft (zuur ruikende ontlasting, opvallende Indikaanse waarde), is het raadzaam om wortels te vervangen door een andere beloning totdat de darm weer stabiel is. Wortelen zijn uit den boze voor paarden die lijden aan hoefbevangenheid, omdat ze meestal sowieso al last van darmverzuring hebben.

Bètacaroteen en andere vitaminen

Terwijl wortelen minimaal bijdragen aan de mineralenvoorziening, bevatten ze verschillende vitamines, met name bètacaroteen, het rode plantenpigment dat verantwoordelijk is voor hun kleur. Afhankelijk van het soort varieert het gehalte van 5 tot 30 mg per 100 g verse stof. Bètacaroteen dient als voorloper van vitamine A bij paarden en speelt onder andere een cruciale rol in de functie van het netvlies. Het wordt omgezet uit bèta-caroteen in de dunne darm. Bètacaroteen heeft ook specifieke functies in de stofwisseling van het paard. Zo speelt het een rol bij het reguleren van de voortplantingscyclus van de merrie.

Paarden halen vitamine A en bètacaroteen meestal uit weidegras. Het hoogste bètacaroteengehalte in weidegras komt voor in de lente, waardoor de cyclus van de merrie wordt gestimuleerd voor een mogelijke dekking door de hengst in mei of juni. In de zomer en winter daalt het bètacaroteengehalte in het basisvoer, waardoor de cyclus ‘in slaap valt’ en zo op een natuurlijke manier een veulengeborte in de veel te koude winter wordt voorkomen. Fokkers die streven naar winterveulens voeren hun merries bètacaroteen om te zorgen voor een uitgesproken hengstigheid in de winter. Voor een recreatiepaard kun je zelf eens afvragen of het echt praktisch is als de merrie de hele winter hengstig blijft.

Toch ontwikkelen paarden in de winter meestal geen vitamine A-tekort. De vetoplosbare vitamine kan worden opgeslagen in vetweefsel en samen met bètacaroteen in hooi is het voldoende voor het paard in de winter. Het is niet nodig om olie aan wortels toe te voegen voor een betere benutting van bètacaroteen. Paarden hebben meestal voldoende olie in hun basisvoeding en hooi bevat meestal 1-2,5% ruwe olie, wat voldoende is voor vitamineopname.

Kortom, regelmatige toegang tot weidegras in de zomer (een kwartiertje grazen aan de hand is hiervoor zelfs al voldoende) en een goede hooivoorraad in de winter nemen zorgen over een tekort aan bètacaroteen weg. Als vitaminevoorziening hier en daar zijn wortels ‘leuk om te hebben’, maar niet noodzakelijk en in grote hoeveelheden zelfs problematisch.

Fjord krijgt een wortel
© Adobe Stock / anna608

Suikergehalte

Terwijl het eiwitgehalte (ca. 1%) en vetgehalte (ca. 0,25%) van wortelen verwaarloosd kunnen worden, mag het suikergehalte niet onderschat worden. In de afgelopen decennia hebben teeltmaatregelen niet alleen de kleur, vorm en grootte geoptimaliseerd, maar ook de smaak, met een aanzienlijke stijging van het suikergehalte. Iedereen die wel eens een wilde wortel heeft gevonden en gegeten, weet dat deze bitter smaakt, niet zoet.

Onze commercieel verkrijgbare wortelen voor de eettafel en de voederbak verschillen aanzienlijk. Door de teelt te optimaliseren voor de suikerliefhebbende consument, hebben ze hun bittere smaak verloren en smaken ze nu duidelijk zoet. Het suikergehalte varieert van 4,7 tot 8%. Met 4,7 g per 100 g wortel klinkt dat op het eerste gezicht misschien niet veel.

Ter vergelijking: een suikerklontje bevat 3g suiker. Maar weinig eigenaren voeren hun paarden slechts 100 g wortels. De meeste zakken wortelen in de supermarkt bevatten 1 kg. Zo’n zak gaat snel op binnen een dag bij je paard. Als je grote zakken met een inhoud van 10-20 kg koopt bij de diervoederhandelaar, kunnen er snel 2-3 kg wortelen in de voerbak belanden om te voorkomen dat ze bederven voordat de zak leeg is. Hier hebben we het al snel over 47g (voor 1kg) of 140g suiker (3kg wortelen).

Met 1 kg wortelen eet je paard 16 suikerklontjes; met 3 kg zijn dat iets minder dan 50 suikerklontjes. De traditie om een suikerklontje aan te bieden als gebruikelijke beloning na het werk wordt al jaren afgekeurd, omdat suiker schadelijk is voor het gebit en geen voedingswaarde heeft. In plaats daarvan worden er echter royaal wortelen verstrekt.

Opnieuw komen we tot de conclusie dat de hoeveelheid doorslaggevend is. Een wortel hier en daar kan geen kwaad, net zo min als een suikerklontje als traktatie na het werk. Maar als het paard al het equine metabolic syndrome (EMS) of insulineresistentie heeft, gevoelig is voor hoefbevangenheid, extreem snel aankomt, of metabolisch gevoelig is, moet elk stukje wortel zorgvuldig worden overwogen.

Schadelijke stoffen

Een van de belangrijkste discussiepunten over groenten en fruit gaat altijd over de blootstelling aan chemische stoffen uit de landbouw. Het lijdt geen twijfel dat onze groente- en fruitteelt de afgelopen decennia steeds meer is ‘geoptimaliseerd’, net als de rest van de landbouw, met als doel steeds hogere opbrengsten te halen uit dezelfde grond en dezelfde dieren.

Volgens een rapport uit 2009 van het Duitse tijdschrift Ökotest waren alle geteste biologische wortelen vrij van reststoffen. Daarentegen werden in alle conventionele producten restanten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen, zij het altijd binnen de wettelijk toegestane limieten. Hier worden voornamelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt tegen schimmels of bederf omdat, zoals elke paardeneigenaar weet, wortelen de neiging hebben om zeer snel bruine, rotte en beschimmelde plekken te ontwikkelen, vooral wanneer ze worden opgeslagen in licht vochtige omstandigheden.

De geanalyseerde nitraatwaarden lagen ook allemaal binnen het wettelijke bereik (http://www.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=91781&bernr=04). Volgens studies van de Duitse consumentenorganisatie en stichting Stiftung Warentest hebben biologische wortelen consistent lagere nitraatwaarden dan hun conventionele tegenhangers (http://www.testberichte.de/preisvergleich/level4_test_stiftung_warentest__8417.html). Dit zou je kunnen geloven, want volgens gesprekken die we met groentetelers hebben gevoerd, worden wortelzaden vaak gebruikt in zaaibanden die vooraf zijn gevuld met nitraatmest. Iedereen die ooit heeft geprobeerd om wortels te kweken in zijn eigen tuin of balkonbak weet dat ze zonder de juiste nitraatbemesting nogal iel zijn en een veel intensere smaak hebben dan de gebruikelijke supermarktproducten.

Dus noch de pesticiden noch de nitraatgehaltes in de wortelen vormen een gezondheidsprobleem, zolang ze met mate worden geconsumeerd. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, is het beter om biologische wortelen te voeren. Gezien de besmetting met pesticiden is het aan te raden om producten gemaakt van wortelschillen te vermijden, omdat hier de meeste reststoffen in zitten.

Samenvattend: ja, wortelen zijn vervuild, vooral met nitraat en verschillende pesticiden om schimmel en rot tegen te gaan. In kleine hoeveelheden kan het lichaam van een gezond paard deze stoffen gemakkelijk compenseren, net als reststoffen op stro of granen. Stap voor extra veiligheid over op biologische wortels en geef alleen kleine hoeveelheden.

Belangrijkste informatie

Wortelen zijn – niet in de laatste plaats vanwege hun zoete smaak – een eersteklas beloningsvoer dat erg populair is bij paarden. Hoewel ze misschien geen significante bijdrage leveren aan de voedingsstoffenvoorziening, zijn ze populair als afwisseling op het rantsoen of als grote beloning voor bijzonder goede prestaties. Zolang een paard geen bestaande stofwisselingsziekten heeft en de wortels met mate worden gegeven – zeg 2-3 stuks (niet kilo’s!) per dag, en misschien niet per se elke dag maar eerder als een ‘supertraktatie’ – kun je ze met een gerust geweten aanbieden.