Leestijd 10 minuten

De de meeste kolieken zijn terug te voeren op problemen in het spijsverteringskanaal en hier heeft voeding een belangrijke invloed. Natuurlijk kan elk paard koliek krijgen.

Vooral een verandering in de positie van darmdelen kan niemand voorzien, bijvoorbeeld wanneer een lus van de dunne darm over het bandje van de niermilt glijdt. Heel vaak hebben we echter te maken met kolieken die het gevolg zijn van constipatie, gasvorming, zandafzetting, aantasting door parasieten of ontsteking van de slijmvliezen. En hier kun je zowel preventief als na het overwinnen van koliek veel aan doen om herhaling te voorkomen.

In geen geval voeren tijdens een koliek

Tijdens een koliek moet elk aanbod van voer koste wat kost worden voorkomen. Pas als de dierenarts toestemming geeft, mag het paard weer gevoerd worden. Het beste is om dan eerst weer met hooi te beginnen. Het zorgt ervoor dat de paarden goed kauwen en zo een buffer vormen voor hun maag, die oververzuurd is geraakt door de lange voerpauze.

Het wordt ook met een optimale snelheid door het spijsverteringskanaal vervoerd, zodat de peristaltiek sneller weer normaal wordt. En het levert alle belangrijke voedingsstoffen die het paard nodig heeft in een optimaal verteerbare vorm. Voor oude paarden met gebitsproblemen of paarden met ernstige maagzweren die moeilijk hooi kunnen eten, kun je ook geweekte, lauwe hooicobs aanbieden nadat ze hersteld zijn van koliek.

Het voeren van slobber

Ondertussen raden deskundigen af om na koliek of als preventieve maatregel (bijvoorbeeld als het weer gaat veranderen) slobber te voeren. Het betekent een abrupte verandering in voeding en studies tonen aan dat zulke snelle veranderingen juist het risico op koliek kunnen verhogen. Bovendien wordt slobber voornamelijk verteerd in de dunne darm en biedt het een hoog gehalte aan licht verteerbare voedingsstoffen, die het lichaam op dat moment kunnen overbelasten.

Vooral bij paarden met een neiging tot hoefbevangenheid kan het voeren van klassieke slobber, die uitsluitend bestaat uit tarwezemelen, geplette haver, lijnzaad en zout, in het ergste geval hoefbevangenheid veroorzaken (door het graan dat het bevat).

Commerciële slobbers hebben vaak niet veel meer gemeen met het klassieke slobber. In veel gevallen zijn het eerder muesli’s die met water moeten worden aangemaakt.

Van melasse tot essentiële oliën tot structuurhaksel worden er ingrediënten gebruikt die absoluut niet gevoerd zouden moeten worden, vooral niet na koliek. Graanvrije slobbers zijn vaak verrijkt met stukjes groente (bijv. wortels) of fruitresten (bijv. appeldroesem), die de darm kunnen verzuren en zo de vaak al ontstoken slijmvliezen nog meer irriteren. Daarom moet de toediening van slobber indien mogelijk worden vermeden.

Hooicobs

Geweekte hooicobs daarentegen zijn “voorgekauwd hooi”, dus in die zin vormen ze geen verandering in het voermanagement. Met veel water geweekt, zorgen ze ook voor voldoende vocht (vooral na verstoppingskoliek). Je kunt er twee tot drie eetlepels opgezet lijnzaad doorheen mengen (heet water over gewoon bruin lijnzaad gieten, 15 minuten laten staan en vervolgens door de hooicobs mengen). Lijnzaad levert hoogwaardige slijmstoffen, die een verzachtende werking hebben op de slijmvliezen van het maag-darmkanaal.

Als je hele lijnzaadjes toevoegt (niet geplet) zijn ze ook niet zo licht verteerbaar, dus het lichaam wordt niet overladen met eiwitten en vetten. Na een verstoppingskoliek kun je ook een eetlepel zout (gewoon huishoudzout, zonder toevoeging van fluor of jodium) toevoegen om de zout/waterbalans weer te normaliseren. Er moet zo snel mogelijk weer normaal hooi worden aangeboden, zodat het paard zijn eetgedrag kan normaliseren en zo de gevolgen van de koliek sneller kan herstellen.

Het belangrijkste bij koliek is en blijft profylaxe.

Zandkoliek wordt veroorzaakt door overmatige inname van zand/grond. Als een paard een paar halmpjes hooi van de grond van de paddock pakt, leidt dat niet meteen tot zandkoliek, we hebben het hier over grotere hoeveelheden. Deze worden vooral opgenomen wanneer de paarden niet altijd hooi tot hun beschikking hebben. Uit honger pikken ze dan ook vieze halmen hooi op of beginnen ze direct de grond op te eten. Hetzelfde geldt voor afgegraasde weides: Als daar geen voer meer beschikbaar is, beginnen veel paarden de planten samen met de wortels uit te trekken en op te eten.

Dit vernietigt niet alleen de waardevolle graaslaag van de weide, maar brengt ook een overmatige hoeveelheid zand in het spijsverteringskanaal. Dit hoopt zich dan meestal op in het gebied van de rechter dorsale colon onder de rechter nier en veroorzaakt op een gegeven moment zandkoliek, die helaas in veel gevallen alleen kan worden verholpen door een operatie, als het paard deze koliek überhaupt overleeft…

Het is daarom essentieel dat paarden constant toegang hebben tot ruwvoer, namelijk hooi van hoge kwaliteit. Kuil is niet geschikt als paardenvoer omdat het de dikke darm verzuurt.

Paarden eten
© virgonira / Adobe Stock

Stro

Stro is geen goede vervanging voor hooi, omdat het bij overmatige inname kan leiden tot verstoppingskoliek (“strokoliek”). Als je onverharde zandpaddocks of zandgrond onder de graslaag in het weiland hebt, is het ook verstandig om twee keer per jaar een kuur met psyllium of psylliumschillen te doen. Ze kunnen zand afvoeren uit het spijsverteringskanaal en zo zandophopingen voorkomen. Maar niet in die mate dat een paard dat een half jaar lang uit pure honger zand heeft gegeten op de paddock, daarna weer helemaal fit is. Als er een risico is op zandkoliek, is het essentieel dat je voortdurend toegang geeft tot goed hooi uit een hooiruif of hooibak, eventueel met een hooinet.

Verstoppingskolieken

Verstoppingskolieken kunnen verschillende oorzaken hebben. Beweging speelt hier altijd een belangrijke rol, omdat het de peristaltische golf van het spijsverteringskanaal ondersteunt. Een paard dat een groot Paddock Trail met voldoende stimulatie om te bewegen ter beschikking heeft, en dat min of meer 24 uur per dag beweegt, heeft over het algemeen een lager risico op een verstoppingskoliek dan een paard dat het grootste deel van de dag op stal of een kleine, natte paddock zonder voer staat, vooral in de winter. Voer is een geweldige motivator voor paarden, dus zelfs in normale paddocks kan het verspreid ophangen van verschillende hooinetten paarden stimuleren om wat meer te bewegen dan wanneer ze de hele dag bij de hooiruif blijven staan.

In de dikke darm wordt gedurende het hele traject langzaam vocht onttrokken aan de aanvankelijk vloeibare voedselbrij, zodat uiteindelijk vaste mest wordt uitgescheiden. Als de peristaltiek te traag is, kan de vloeistof te vroeg worden teruggetrokken, waardoor de mest te dik wordt en niet meer vooruit kan worden getransporteerd. Als er echter vocht blijft worden onttrokken, stolt de mest totdat er een verstoppingskoliek ontstaat.

Dit gebeurt vaak als de paarden een overmatige hoeveelheid stro binnenkrijgen, bijvoorbeeld als ze ’s nachts hun stalbed van stro opeten. Dit overmatig stro eten wordt meestal alleen waargenomen als de paarden geen hooi ter beschikking hebben. De meeste paarden eten graag een beetje stro hier en daar, maar meestal niet meer dan 2-3 kg per dag (voor een volwassen paard) en dan verdeeld over 24 uur. Vooral aan het begin van het weideseizoen wordt er meer stro gegeten, omdat vers weidegras de peristaltiek versnelt en de paarden door de opname van stro de juiste snelheid voor het spijsverteringskanaal terugkrijgen. Als stro echter uit noodzaak wordt gegeten omdat het paard geen hooi ter beschikking heeft en buikpijn heeft, dan is het risico op een verstoppingskoliek altijd aanwezig.

Gebrek aan water kan ook leiden tot een verstoppingskoliek, vooral in de winter. Gras bevat van nature meer vocht, dus paarden hoeven minder te drinken om de voedselbrij voldoende vloeibaar te maken. In de winter is het bij het voeren van hooi echter noodzakelijk dat de paarden ook constant water kunnen opnemen. Als de drinkbakken bevroren zijn, kunnen paarden te weinig water krijgen, wat een verstoppingskoliek kan veroorzaken.

Paard drinkt
© StudioLaMagica / Adobe Stock

Automatische waterbakken die te langzaam lopen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van verstoppingskoliek, of wanneer twee paarden een waterbak delen tussen de stallen en het ene paard het andere er steeds wegjaagt. Bovendien drinken gezonde paarden zonder problemen ijskoud water, maar paarden met maagzweren niet. Als je je paard lauw water aanbiedt en het drinkt met groot enthousiasme 10-20 liter, dan kun je ervan uitgaan dat het anders niet genoeg (koud) water drinkt. De eerste oplossing is om warm water aan te bieden, in ieder geval ’s ochtends en ’s avonds, of een verwarmde emmer zodat het water in ieder geval niet ijskoud is. Op de middellange termijn moet het probleem van maagzweren dringend therapeutisch worden aangepakt om het paard op de lange termijn te helpen.

Het voer moet van hoge kwaliteit en afgestemd op het dier zijn

Beschimmeld hooi, kuil en ander voer dat niet geschikt is voor paarden, zoals sojaschroot, structuurhaksel of grotere hoeveelheden fruit en groenten (wortelen, appeldroesem, ontsuikerde bietenpulp, enz.) kunnen bijdragen aan veranderingen in het natuurlijke microbioom van de dikke darm (“darmflora”). Dergelijke verstoringen van de darmflora worden ook wel dysbiosen genoemd en inmiddels zijn er de eerste onderzoeksresultaten die erop wijzen dat deze onder andere een oorzaak kunnen zijn van verschillende vormen van koliek.

Gasvormende bacteriën kunnen zich bijvoorbeeld overmatig vermenigvuldigen, wat darmzwelling en dus gaskoliek veroorzaakt. Men vermoedt ook dat regurgitatie een rol speelt bij koliek met positiewisselingen (“opslokingskoliek”). Ongeschikte voedingsmiddelen kunnen ook bijdragen tot ontsteking van het darmslijmvlies, wat peristaltische verstoringen en bijgevolg verstoppingskoliek kan veroorzaken.

Daarom moeten paarden altijd een aangepast dieet krijgen met constante toegang tot hooi dat geschikt is voor paarden (rijk aan soorten, laat geoogst en gesteeld, hygiënisch verantwoord). Ander voer, vooral voer dat in de voerbak belandt of uit de hand wordt gegeven, moet altijd zeer kritisch worden bekeken op geschiktheid. Het feit dat ze volgens de diervoederwet aan paarden gevoerd mogen worden, betekent niet dat ze gezond of geschikt zijn.

Speciaal geval van bloedsomloopkoliek

Paarden met bloedsomloopkoliek vormen een speciale categorie. Zelfs met de beste, aangepaste voeding, zijn het vaak de kandidaten die reageren met koliek – vooral tijdens weersveranderingen of bij warm en vochtig weer. Door de zwakke bloedsomloop komt de peristaltiek hier min of meer tot stilstand, wat zich dan kan uiten in kolieksymptomen. Dit komt vaak voor bij oude paarden of voormalige sportpaarden met linkszijdig hardlijden. Overbelasting van de nieren kan ook een rol spelen.

Medisch gezien zijn er niet veel mogelijkheden om specifiek het hart en de bloedsomloop bij paarden te ondersteunen. Homeopathie biedt hier een aantal manieren om soms zeer goede verbeteringen te bereiken. Sommige kruiden of aanvullend voer zoals L-carnitine kunnen ook bijdragen aan een verbetering en moeten profylactisch, als kuur, aan de paarden worden gegeven. Acupunctuur of acupressuurmassage kan ook een positief effect hebben. In plaats van zulke paarden altijd preventief slobber te voeren zodra er een weersverandering op komst is, zou het beter zijn om een vakkundige therapeut te raadplegen die goed bekijkt waarom het paard last heeft van een slechte bloedsomloop en het paard vervolgens op de lange termijn ondersteunt door middel van een passende therapie.

Soortspecifieke voeding minimaliseert het risico op koliek aanzienlijk

Helaas kan zelfs de beste voeding niet garanderen dat een paard nooit koliek zal krijgen. Er zijn veel andere oorzaken voor koliek, van pijn (bijvoorbeeld acute hoefbevangenheid) tot problemen in andere orgaansystemen (bijvoorbeeld gynaecologische problemen bij merries), tot stress (bijvoorbeeld door problemen in de huisvesting).

Maar soortspecifiek voeren met voortdurend toegang tot hooi dat geschikt is voor paarden (zelfs in het weideseizoen, wanneer er niets meer groeit!), goed mineraalvoer, likstenen en voldoende water vermindert het risico op koliek aanzienlijk in vergelijking met een niet-soortspecifiek dieet.

Meer over dit onderwerp: Ringvorlesung Kolik – Hintergründe, Prophylaxe, Akutmaßnahmen (Duits)