Leestijd 3 minuten

Symptomen van maagproblemen

Is je paard kieskeurig als hij nieuw of onbekend voer aangeboden krijgt? Reageert het gevoelig op elke verandering in de voeding? Heeft het singelnijd of is het extra gevoelig bij zijn buik? Wisselt het tijdens het eten af tussen krachtvoer en hooi? Likt hij aan het zoutblok, de metalen tralies, de houten wand of andere voorwerpen tijdens het eten? Houdt het niet van het drinken van koud water, maar drinkt het juist veel als je het warm water aanbiedt? Boert het af en toe of stinkt het uit zijn mond, ook al zijn zijn tanden in orde? Vertoont het stereotiep gedrag zoals kribbebijten of tandenknarsen als iets hem niet bevalt?

In dergelijke gevallen bestaat het risico dat je paard maagproblemen ontwikkelt, mogelijk resulterend in gastritis of zelfs maagzweren (https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0035-1545701).

Deze maagproblemen komen niet alleen voor bij ren- en sportpaarden, maar ook bij een relatief groot deel van de recreatiepaarden.

De veterinaire behandeling van maagproblemen moet altijd worden aangevuld met optimalisaties op het gebied van verzorging, voeding en training.

Paard krijgt voer uit een emmer
Is je paard kieskeurig als hij nieuw of onbekend voer aangeboden krijgt? Kunnen maagzweren de onderliggende oorzaak zijn?
© focusandblur / Adobe Stock

Optimalisatie van huisvesting, voeding en training

Essentiële maatregelen zijn het verminderen van stress en het 24 uur per dag beschikbaar stellen van hooi als ruwvoer. Zetmeelhoudend voer moet dringend tot een minimum worden beperkt, of bij voorkeur helemaal uit het rantsoen worden verwijderd.

De huisvestings moet worden onderzocht op mogelijke stressfactoren en zo snel mogelijk worden geoptimaliseerd. Zorg tijdens de training voor voldoende ontspannen beweging in stap of rustige draf, zonder onnodige druk op het succes te leggen.

Vermijd overmatig gebruik van alkalisch poeder (natriumbicarbonaat, baksoda), omdat dit alleen het maagzuur neutraliseert zonder bijkomend therapeutisch effect. Een eeuwenoude huismiddeltje tegen maagproblemen is het voeren van goed doorgekookt lijnzaad (ongeveer 50-100 g per dag, een kwartier gekookt en lauwwarm gevoerd).

Als dit organisatorisch niet haalbaar is of als het paard vanwege zijn gewicht dergelijke hoeveelheden lijnzaad niet mag krijgen, is een alternatief om OKAPI Psyllium zaad te mengen met warm water of anijs-karwij-venkelthee (verkrijgbaar bij drogist of apotheek), hoewel het resultaat niet helemaal vergelijkbaar is met dat van lijnzaad.

Het toedienen van OKAPI GasterCare Forte, speciaal ontwikkeld voor maaggevoelige paarden, is bijzonder ondersteunend gebleken. Het kan ook preventief of vóór aanzienlijke stressfasen, zoals een verhuizing naar een andere stal, worden toegediend om het fysiologische evenwicht van de maagvliezen te ondersteunen.