Leestijd 9 minuten

En wat je eraan kunt doen.

Hoe ontstaat mok?

Mok is een inflammatoire huidziekte in de kootholte. Het kan sijpelen of droog en korstig zijn en kan variëren van kleine plekken ter grootte van een eurocent tot een groot gebied over het hele pijpbeen. Als deze symptomen plaatselijk optreden in het gebied aan de achterkant van het handwortel- of spronggewricht, wordt het rasp genoemd.

Paarden met lange sokken, zoals koudbloedpaarden, Friezen, Tinkers, enz. hebben extra last van rasp. Mok kan bij alle paarden voorkomen, maar ook hier zijn paarden met lange sokken vaker getroffen. Talgafzettingen aan de voorkant van het pijpbeen, zonder aantasting van de kootholte, zijn geen mok, maar zijn vaak gerelateerd aan stofwisselingsproblemen, die op mok lijken. Veel paardeneigenaren kennen het probleem van mok, vooral in de winter, en proberen het tegen te gaan door verschillende zalfjes te smeren.

Oorzaken van mok of rasp in moderne stallen

In het verleden waren de belangrijkste oorzaken voor het optreden van mok onhygiënische huisvestingsomstandigheden, bijvoorbeeld door potstallen, en niet gemeste uitlopen. Hier kan de huid worden aangetast door rottende bacteriën en schimmels, wat kan leiden tot ontstekingen.

© Photogrevy / Adobe Stock

Slechte hygiëne is vandaag meestal niet de oorzaak

Deze omstandigheden komen maar in heel weinig stallen voor; meestal worden stallen en loopstallen dagelijks uitgemest en wordt de mest van paddocks en weidlanden verwijderd.

De huid is normaal gesproken goed beschermd

Toch krijgen de paarden mok, vooral in de winter. Dit wordt vaak toegeschreven aan de modderige paddocks. Maar modder alleen is geen probleem voor de paardenhuid. Een natuurlijke zuurmantel en de huidflora, oftewel bacteriën die op de huid zitten, beschermen deze tegen dergelijke invloeden van buitenaf.

Vaak voorkomende oorzaak: overbelasting van de nier

De onderliggende oorzaak van mok is in de meeste gevallen een stofwisselingsprobleem. De huid is de grootste hulpnier van het lichaam. Als de nieren overbelast zijn, probeert het lichaam afvalstoffen af te voeren via de huid. Studies hebben aangetoond dat deze afvoer via de zweetklieren op dezelfde manier werkt als de productie van urine in de nieren. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn de voeten ook hulpnieren van het lichaam. Bij mok komen beide hier samen; het eigenlijke nierprobleem uit zich in huidproblemen in het gebied rondom de hoef.

In de winter doet het stofwisselingsprobleem zich vaak voor als mok of rasp.

De reden waarom mok zo vaak voorkomt in de winter is dat vocht en zand de huid, die is aangetast door het geïmproviseerde afvalverwerkingssysteem, nog meer irriteren. Bovendien is de winter volgens de Chinese geneeskunde “niertijd” – de tijd waarin de nieren bijzonder verzwakt zijn. Vochtige kou is een extra belasting voor de nieren. Bovendien is de toevoer van voedingsstoffen niet optimaal in de winter door het gebrek aan weidegang. Als er kuil, hooi van slechte kwaliteit of te weinig hooi wordt gevoerd, en er een gebrek aan beweging is omdat de weilanden gesloten en de winterpaddocks (te) klein zijn, dan is het stofwisselingsprobleem er al ingelegd. Wat zich bij het ene paard als mestwater voordoet, bij een ander als rotstraal en bij een derde als infectiegevoeligheid, is bij sommige paarden mok of rasp: dezelfde oorzaak, verschillende symptomen.

Opgelet: Suiker belast de nieren

Koudbloedpaarden, Tinkers, Friezen en robuuste paardenrassen hebben een hoge gevoeligheid voor suiker. Suiker komt steeds vaker voor in paardenvoer, in de vorm van melasse, hydrothermisch verteerde (geëxtrudeerde of vlokken) granen, in de vorm van wortels, appeldroesem en nog veel meer. De suiker drijft de bloedsuikerspiegel omhoog – het metabolisme van het paard is hier niet op berekend. Vooral koudbloeden en de robuuste paardenrassen hebben veel meer problemen om hun bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen na zulke maaltijden dan warmbloedpaarden. Een permanent hoge bloedsuikerspiegel vormt een aanzienlijke belasting voor de nieren omdat de suiker het bloed dik maakt. Sluipende nierinsufficiëntie is het gevolg. Dit wordt pas zichtbaar in het bloedbeeld wanneer ongeveer 70% van de nier vernietigd is.

Kuil creëert het verkeerde klimaat in de darm

Kuil behoort ook tot de voeders die schadelijk zijn voor de stofwisseling. Er worden te veel melkzuurbacteriën aangevoerd, waardoor de pH-waarde in de dikke darm daalt, de darmflora afsterft en de melkzuurbacteriën zich nestelen. Deze behoren echter niet tot de natuurlijke darmflora van het paard, ze kunnen cellulose niet effectief verteren en voorzien het lichaam niet van de belangrijke B-vitamines en essentiële aminozuren zoals de darmflora dat doet. De paarden krijgen een tekort aan geactiveerde vitamine B6, die dringend nodig is voor ontgifting in de lever. Tegelijkertijd neemt het paard meer melkzuur op uit de darmen, die moeizaam door de lever met behulp van zuurstof moet worden omgezet in glucose voordat het kan worden gebruikt. Melkzuurbacteriën zijn gunstig voor de menselijke spijsvertering, maar het metabolisme van paarden is er expliciet niet op afgestemd.

Het gevolg: hyperaciditeit

Het resultaat is een geleidelijke oververzuring van het bindweefsel en de ruimte tussen de cellen. De pH-waarde van het bloed blijft normaal omdat de nieren al hun reserves aanspreken om te voorkomen dat deze waarde schommelt. Hun taak is ook om de pH-waarde van het weefsel normaal te houden. Om dit te laten slagen in het geval van oververzuring, houdt de nier meer water vast, dat wordt opgeslagen in het weefsel en de zuren daar verdunt. De paarden zien er optisch “rond” uit en de eigenaar is blij dat zijn paard zo goed is gevoerd. Het is echter geen spiermassa, maar water dat ervoor zorgt dat het weefsel opzwelt. Dit zet op zijn beurt het cardiovasculaire systeem onder druk omdat er veel meer druk moet worden uitgeoefend om voldoende lymfe door de weefsels te spoelen om de cellen van lymfe te voorzien. Deze stress neemt de vorm aan van een hoge bloeddruk in de nieren, waardoor het nierweefsel geleidelijk wordt vernietigd. De effecten zijn niet onmiddellijk zichtbaar, maar pas jaren later.

Mok/Rasp als vroegtijdige waarschuwing

Mok of rasp geven aan dat de nier zijn taak niet meer naar behoren kan vervullen en dringend ontlast moet worden.

© OKAPI GmbH

Wat kun je eraan doen?

Controleer de hygiëne

Bij paarden met mok of rasp moet natuurlijk eerst en vooral de hygiëne op stal worden gecontroleerd. Potstallen moeten worden leeggehaald, eventueel gedesinfecteerd en vervolgens vaker worden uitgemest, paddocks en weilanden regelmatig worden schoongemaakt. Modderpaddocks die niet kunnen worden uitgemest, moeten worden gedraineerd en van grind of beton worden voorzien, zodat de paarden er tenminste hier en daar droog en schoon bij kunnen staan. Modderpaddocks met weinig paarden en dus ook weinig mest zijn geen probleem. Het paard met acute mok moet daar voorlopig echter niet verblijven, maar zo droog mogelijk staan.

Optimaliseer het voer

Op de tweede plaats komt het optimaliseren van de voeding. Dit omvat een voldoende hoeveelheid goed, langstengelig hooi om de darmflora weer te stimuleren. Kuil en andere ingekuilde producten moeten uit het voerschema verwijderd worden, net als alle suikerrijke voeders zoals snoepjes, wortels, appels, brood, gemelasseerde mengvoeders, pellets, enz. Voorzichtigheid is ook geboden met hooicobs. Omdat ze geweekt moeten worden gevoerd, kauwen de paarden niet en produceren ze dus te weinig zuurbindend speeksel. Verzuring van het maagdarmkanaal kan hier het gevolg van zijn.

Darmrevalidatie

Afhankelijk van wat er tot nu toe is gevoerd, kan darmrevalidatie nodig zijn om de darmflora sneller weer in balans te brengen. Neem gerust contact met ons op om te bespreken hoe je de darmregeneratie kunt ondersteunen.

Test op cryptopyrrolurie (KPU)

Bij ernstige of langdurige mok moet een test op kryptopyrrolurie (KPU) worden uitgevoerd. Deze test wordt aangeboden door het laboratorium www.sension.eu. Als het resultaat positief is, neem dan contact met ons op voor de nodige therapeutische maatregelen.

Ontzuring na het voeren van kuil

Indien er kuilhooi werd gevoerd, is een ontzuringskuur noodzakelijk. Hiervoor kun je OKAPI Prodic gedurende 2 – 4 weken geven – het bindt zuren in de darm en het darmmilieu kan zich gemakkelijker stabiliseren.

Bloedsuikerwaarde normaliseren

Als er suikerrijk voer is gegeven, moet dit langzaam worden afgebouwd en moeten de paarden worden overgeschakeld op suikerarm voer zoals hooi en de OKAPI Seizoenskruiden. Als er al sprake is van insulineresistentie of EMS, kan het paard worden ondersteund door toediening van OKAPI PankrEMS forte.

Nier ondersteunen

In elk geval is een kuur met OKAPI Spirulina (als poeder of pellets) aan te raden. Spirulina-algen binden gifstoffen in het lichaam en worden voornamelijk uitgescheiden via de lever-gal-darm, waardoor de nieren worden ontlast. De nieren moeten tegelijkertijd worden ondersteund met OKAPI Ontslakkingskruiden en OKAPI Kruidenweide, om de twee weken afgewisseld gedurende 12 weken.

Huidregeneratie

Het voeren van OKAPI Zinkchelaat plus, OKAPI MSM en OKAPI Wilde Zaden ondersteunt de regeneratie van de huid. Natte mok moet gedurende een week plaatselijk worden besproeid met colloïdaal zilver en daarna dagelijks met EM-A. Dit voorkomt de vestiging van schimmels en rottende bacteriën. Droge mok kan met rust gelaten worden of – afhankelijk van de plek en de grootte – ingesmeerd worden met een paraffinevrije calendulazalf zodat de huid niet scheurt en in natte mok verandert.

Maatregelen op lange termijn

Voor paarden die in de winter neigen tot mok is het aan te raden om afwisselend om de twee weken een kuur OKAPI Ontslakkingskruiden, OKAPI Kruidenweide, OKAPI Immuno kruiden en OKAPI Bitterkruiden te geven. Als alternatief raden we het voeren van OKAPI Seizoenskruiden aan om de stofwisseling het hele jaar door op een verstandige manier te ondersteunen, zodat de winter vrij van mok blijft. Op lange termijn zou je de zinkvoorraad moeten waarborgen met OKAPI mineraalvoer en de huidsmeer ondersteunen door af en toe OKAPI Wilde Zaden toe te dienen.