Leestijd 3 minuten

Eigenaren van paarden met mestwater merken vaak dat hun paard het probleem kwijtraakt aan het begin van het weideseizoen, waardoor ze hun paarden in het voorjaar het liefst zo snel mogelijk weer de weide op willen laten. Hoewel er weinig onderzoek is gedaan naar mestwater, werpt uitgebreide ervaring licht op de meest voorkomende oorzaken, waaronder stress, maagzweren en voederpraktijken die leiden tot darmdysbiose en verzuring.

Stress als oorzaak van mestwater

In de winter ervaren veel paarden in open stallen constante stress door verschillende factoren zoals overbevolkte ruimtes, frequente veranderingen in de groepsdynamiek, beperkte toegang tot ruwvoer, onvoldoende strooisel en problemen met de sociale hiërarchie.

Met het openen van de weilanden in het voorjaar nemen veel van deze stressfactoren echter af: er is meer ruimte, paarden kunnen elkaar beter ontwijken en ze hebben constant toegang tot ruwvoer en favoriete rustplaatsen.

Eigenaren van paarden die gevoelig zijn voor mestwater moeten tijdens de zomermaanden vooruit plannen wat betreft de winterhuisvesting. Langdurige stress als gevolg van winterse huisvestingsomstandigheden kan na verloop van tijd leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, die verder gaan dan alleen cosmetische problemen met mestwater.

Maagzweren als factor

Maagzweren komen vaker voor dan eerder werd aangenomen en kunnen tot 50% van de recreatiepaarden treffen.

Deze zweren veroorzaken pijn, wat weer stress veroorzaakt. Verkeerd voermanagement, zoals lange ruwvoerpauzes (>4 uur), voeren via automatische hooinvoerautomaten met beperkte toegang of onvoldoende voederplekken in stallen, kan leiden tot maagzweren. Daarnaast kunnen stressfactoren zoals pesten binnen de groep of het voortijdig spenen van veulens maagzweren uitlokken of verergeren.

Veel veulens krijgen bijvoorbeeld hun eerste door stress veroorzaakte maagzweren als gevolg van het abrupte spenen, die jaren kunnen sluimeren voordat ze weer actief worden onder stressvolle omstandigheden, wat onder andere mestwater kan veroorzaken.

Mestwater veroorzaakt door kuilvoer

Het voeren van kuil in de winter kan bijdragen aan mestwater, omdat hierdoor melkzuurbacteriën in de dikke darm komen, wat leidt tot dysbiose en een zure pH-waarde. Als de temperaturen stijgen, stoppen veel paardenhouderijen met het voeren van kuil vanwege het snelle bederf.

Kuil als paardenvoer
Kuil verandert de pH-waarde in de darm, wat leidt tot mestwater. © Adobe Stock / Westwind

Overschakelen op hooi en gras van de wei helpt het darmmilieu te stabiliseren, waardoor de symptomen van mestwater afnemen. Deze verlichting is echter vaak tijdelijk, want in de daaropvolgende winters komt mestwater vaak terug. Ondanks dat de symptomen afnemen met het begin van het weideseizoen, moeten paardeneigenaren proactief factoren die bijdragen aan mestwater identificeren en aanpakken om te voorkomen dat het in toekomstige winters opnieuw optreedt.

Meer over dit onderwerp: Mestwater – het doorlopende probleem .