Leestijd 7 minuten

De meeste paardeneigenaren associëren mok bij hun paard met winter, modderig weer en natte voeten. Minder dan optimale huisvestingsomstandigheden, waarbij de paarden permanent in de modder staan, gemengd met mest, kunnen vaak leiden tot mok.

Er zijn echter paarden die ’s winters geweldige voeten hebben, maar ’s zomers tijdens het weideseizoen last hebben van korstjes in de kootholtes.

De oorzaken hiervan zijn niet tot in detail wetenschappelijk onderzocht. Maar voortdurend vocht en mestkiemen kunnen waarschijnlijk worden uitgesloten, op voorwaarde dat de weides droog en groot genoeg zijn.

Mijten als trigger of een ander oorzaak?

Als trigger worden hier mijten genoemd, die op de grassen zitten. In de regel worden echter niet alle paarden getroffen, maar slechts enkele. Er moet dus iets zijn dat de mijten in het bijzonder aantrekt bij deze paarden. Of misschien heeft het ook helemaal niets met mijten te maken.

Dit komt omdat de getroffen paarden vaak diegene zijn die ook op andere manieren stofwisselingsproblemen hebben en nogal huidgevoelig reageren.

En dat brengt ons bij een heel andere mogelijke oorzaak. In de natuurgeneeskunde zeggen ze: “De huid is de hulpnier van het lichaam”. Daarom zien we in huidproblemen vaak de gevolgen van een niet optimale nierfunctie.

Of toch de wei zelf als boosdoener?

Weidegras is aanzienlijk rijker aan voedingsstoffen die paarden moeilijk kunnen opnemen, zoals suiker, eiwit en vet. Dit komt omdat het gras tijdens het hooiproductieproces een aanzienlijke hoeveelheid van deze voedingsstoffen verliest door het droogproces. Hoge bloedglucosewaarden belasten de nierfunctie aanzienlijk, zoals elke diabetespatiënt uit pijnlijke ervaring weet.

Groen weiland voor paarden met verschillende bomen
© Adobe Stock/eyetronic

Overtollig eiwit moet worden afgebroken en uitgescheiden in de urine als onder andere urinezuur (ureum). Bij het herbivore paard is de uitscheidingscapaciteit voor ureum van nature zeer beperkt in vergelijking met vleeseters (carnivoren). En het afvoeren van vetten is bijzonder moeilijk voor paarden omdat ze hier niet aan zijn aangepast. Paarden zijn namelijk .eters van zeer vetarm voedsel. Wat niet voldoende door de lever kan worden afgebroken en via de nieren uitgescheiden, wordt vaak “afgevoerd” via de talgklieren van de huid.

Tegelijkertijd is vooral jong, bladrijk gras vaak arm aan cellulosevezels en rijk aan de zachte pectinevezels. Deze verzuren echter de dikke darm van het paard, wat kan leiden tot dysbiose (verkeerde fermentatie). Deze verkeerde fermentatieproducten worden door het paard opgenomen via de darmwand en moeten weer worden uitgescheiden via de lever en de nieren.

Bovendien neemt in gebieden, waar te veel paarden te lang op een te klein oppervlakte staan, het aandeel stressbestendige prestatiegrassen van jaar tot jaar toe. Deze worden gekenmerkt door een hoog gehalte aan suikers en endofyten.

De endofyt-toxinen zijn bijzonder belastend voor paarden omdat ze een extra uitdaging vormen voor de ontgiftingssystemen, vooral in combinatie met hoge bloedsuikerspiegels en dus een verminderde nierfunctie. Dit is de reden waarom paarden veel vaker stofwisselingsproblemen zoals mok, eczeem, gevoelig lopen / hoefbevangenheid en soortgelijke aandoeningen ontwikkelen naarmate de weide “vetter” is, d.w.z. hoe meer bladrijke prestatiegrassen er groeien op de “mooie groene weiden” en hoe minder kruiden en magere grassen.

Wat kun je ertegen doen?

Kortere weidetijden en meer beweging op de wei

Daarom moeten er altijd op verschillende niveaus tegenmaatregelen worden genomen. Als het je eigen weilanden zijn, dan moeten de weidetijden worden aangepast aan de grootte van de kudde. Het is beter om kortere weideperiodes en langere herstelfases voor de weiden te hebben dan permanente overbegrazing.

Paarden vallen heus niet dood neer als ze niet in de wei mogen. Belangrijk is dat ze op de paddock maar hooi tot hun beschikking hebben. Als het weiland klein is, is het beter om een stukje te gebruiken om een paddocktrail te creëren en mager voer en voldoende stimulans voor beweging te bieden. Uiteindelijk is dit beter voor de gezondheid van de meeste paarden dan het kale en eenzijdige grasland dat velen een weiland noemen.

Een grasmasker als alternatief

Helaas heb je als pensionklant niet altijd invloed op de weidetijden en de verzorging van de weiden (bijv. doorzaaien van magere grassen, bescherming van de weilanden, rustperioden, etc.). In dit geval moet je overwegen om een grasmasker te gebruiken en zo op zijn minst de hoeveelheid opgenomen prestatiegras te beperken. Recente studies hebben aangetoond dat paarden na een periode waarin ze hebben kunnen wennen, helemaal geen stress ondervinden van de grasmasker. Zolang ze maar zo zijn ontworpen dat de paarden alsnog voer kunnen opnemen. De modellen met een klein gat in het midden zijn echter meestal erg problematisch, vooral in weides met hoog gras. Verder moet de grasmasker alleen met intervallen wordt gebruikt tijdens het grazen en niet 24 uur per dag.

Het AS-model van “Das Pferd im Blick” heeft zich goed bewezen, omdat het met verschillende inzetten, oftewel reductieplaten, werkt. Hierbij kan de voersnelheid goed worden aangepast aan de vaardigheid van het paard en de conditie van de weide. Daarnaast moet je ook het voerschema eens kritisch bekijken en granen en andere zeer voedingsrijke “krachtvoeders” verminderen of helemaal weglaten.

De paarden krijgen al meer dan genoeg voedingsstoffen van het weidegras, dus het is niet nodig om hun metabolisme extra te belasten. Vaak kan binnen een paar dagen een verbetering van de huidconditie worden waargenomen door de inname van voedingsstoffen tijdens de graasperiode te verminderen.

Ondersteunen met kruiden en mineralen

Daarnaast kan je de nierfunctie stimuleren, bijvoorbeeld met geschikte kruidenmengsels. Wanneer de nieren meer urine produceren, wordt de hele ontgiftingsbalans verlicht, zodat de paarden de toevoer van voedingsstoffen beter aankunnen.

Het Okapi “Ontslakkingskruiden” mengsel heeft bewezen zeer effectief te zijn. Als de nieren beter werken, wordt de huid ontlast en kan mok duurzaam genezen.

© Okapi GmbH

De regeneratie van de huid moet ook worden ondersteund door regelmatige toediening van een goed mineraalvoer (bijv. OKAPI Weidemineraal GS als de weiden op mineraalarme zandgrond liggen of OKAPI Mineraal Puur G als de bodemkwaliteit “normaal” is) of door gerichte toediening van organisch zink en zwavel (bijv. OKAPI Zinkchelaat en OKAPI MSM), die beide in grotere mate nodig zijn voor de ontwikkeling van de huid.

Korstjes behandelen

Zolang het paard slechts lichte korstjes in de kootholtes heeft, moeten deze grotendeels worden genegeerd en “van binnenuit” worden behandeld. Bij een uitgebreide vorming van korstjes moeten deze worden verwijderd. Omdat bacteriën en mijten zich in de korstjes kunnen nestelen, kan de genezing lastiger worden.

De beste manier om dit te doen is om een oplossing van water en kwarkzeep te maken. Wrijf kwarkzeep royaal in warm water met een kaasschaaf en roer om het op te lossen. Doordrenk fleecebandages met deze oplossing, die je vervolgens om de aangetaste benen wikkelt en 10-15 minuten laat zitten.

Hierdoor worden de korsten zacht en komen ze (makkelijker) los. Bovendien heeft kwarkzeep een mild desinfecterend effect. Maak de bandage los, verwijder losse korstjes, week de bandage opnieuw in en wikkel hem opnieuw om. Blijf dit proces herhalen tot de korstjes volledig los zijn gekomen. Poeder de huid dan af met wat babypoeder (drogisterij) en laat het met rust. Als de huid oppervlakkig gescheurd is, kun je hier wat normale wondbeschermende crème van de drogist of levertraan-zinkzalf (apotheek) aanbrengen. Dit zal de huid soepel houden en de genezing bevorderen.

De ervaring leert dat de plekken sneller genezen als je er lucht bij laat dan wanneer je ze in verband wikkelt. Als je tegelijkertijd de nierfunctie stimuleert en de regeneratie van de huid ondersteunt, geneest de “zomermok” vaak heel snel vanzelf.