Leestijd 8 minuten

Het feit dat het suikergehalte in ruwvoer een kritieke factor is in het voeren van paarden wordt steeds meer bekend onder paarden- en staleigenaren. Maar hoe kom ik te weten, hoe veel suiker in mijn hooi aanwezig is? Of in het gras op mijn weilanden?

Vooral in de periode dat de paarden na de winter voor het eerst weer de wei op mogen moet het risico op hoefbevangenheid door een hoog suikergehalte in het gras niet onderschat worden, vooral in het geval van een niet-gedetecteerde insulineresistentie.

Om te weten hoeveel suiker er in het voer zit, neemt men meestal monsters van het voer in kwestie en stuurt die dan naar een van de agrarische testlaboratoria om ze te laten analyseren. Afhankelijk van de werkdruk duurt het meestal één tot twee weken tot je het resultaat hebt. Gedurende deze tijd kan het suikergehalte in de weidegrond echter al weer aanzienlijk veranderd zijn, omdat het niet alleen fluctueert met de vegetatie, maar ook in de loop van de dag, van dag tot dag en vooral met het weer.

Dit betekent dat het suikergehalte er twee weken later al heel anders uit kan zien dan op de dag dat ik de monsters nam. Ook als het gaat om de beslissing om een partij hooi te kopen, is deze periode vaak te lang, omdat de boer het hooi in de tussentijd vaak al elders heeft verkocht.

Een makkelijk alternatief voor het bepalen van het suikergehalte in het hooi

Elke Malenke heeft een even ingenieuze als eenvoudige methode ontwikkeld om het suikergehalte van hooi te bepalen met behulp van een standaard refractometer. We hebben de instructies zo opgesteld dat elke paardeneigenaar of stalhouder het gemakkelijk zelf kan doen.

Bij gras is de bepaling van het suikergehalte nog eenvoudiger, je hoeft alleen maar het verse gras af te knippen, te wegen, uit te persen en de druppels direct op de refractometer te leggen. Je hebt nu al een idee van hoe suikerrijk de gewassen van je weiland zijn.

Natuurlijk zijn de suikergehaltes in de publicaties altijd gebaseerd op drooggewicht. In het geval van hooi kun je ervan uitgaan dat je meting vrij dicht bij de werkelijke waarde in het drooggewicht ligt (mogelijk 1-2 % verschillend van de waarde die in het laboratorium is gemeten). We hebben dit geverifieerd met verschillende tests van verschillende partijen hooi.

Met gras moet je nu rekening houden met andere hoeveelheden omdat het een hoger vochtgehalte heeft. Je kunt ongeveer aannemen dat 100 g vers gras 20-25 g hooi wordt als het gedroogd wordt. Dit betekent dat je het gemeten suikergehalte maal 4 of maal 5 (sappig gras x 5, droger gras x 4) moet nemen om ongeveer de waarde in het drooggewicht te krijgen.

Een rekenvoorbeeld

100 g vers, sappig gras van je weide heeft een suikerwaarde van 8%, wat overeenkomt met 80 g in een kilo van dit verse, sappige gras. Als 1.000 g van dit gras gedroogd zou worden, zou het ongeveer 200 g hooi opleveren. Je moet dus de gemeten waarde (80 g) maal 5 nemen: 80×5 = 400 g suiker in 1 kg hooi. Dit geeft je de geschatte waarde omgerekend naar het drooggewicht, d.w.z. 400 g suikerverbindingen in 1 kg drooggewicht.

Volgens de literatuur nemen paarden 40-50 kg gras op tijdens 24 uur grazen (wat dan weer overeenkomt met ongeveer 10 kg hooi). Met een suikergehalte van 8% (=80 g/kg) van vers gras hebben we het dus over 3.200 – 4.000 g suiker, die in 24 uur worden opgenomen. Er zijn aanwijzingen dat slechts ongeveer 25% hiervan aanwezig is als mono- en disachariden, d.w.z. als enkelvoudige of dubbele suikers die direct in het bloed worden opgenomen als suikers in de dunne darm.

Dit komt omdat een deel van de oplosbare suiker ook aanwezig is in niet-verteerbare verbindingen zoals fructaan, die niet supergezond zijn, maar in ieder geval in de meeste gevallen geen direct effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Dus als we er vanuit gaan dat in ons rekenvoorbeeld ongeveer 25% van de gemeten suikerverbindingen aanwezig is als monosachariden en disachariden, dan hebben we het over ongeveer 1 kg suikerinname in 24 uur. Met andere woorden, een compleet pak suiker voor huishoudelijk gebruik, zoals je dat in de supermarkt kunt kopen.

Voor paarden wordt meestal aangeraden dat hooi een suikergehalte <10% heeft, voor metabolisch zieke of gevoelige paarden <6%. Dus, uitgaande van een rantsoen van 10 kg hooi, mag niet meer dan 1 kg of 600 g daarvan suiker zijn. Met ons rekenvoorbeeld zitten we dus op de grens.

Vooral als je ervan uitgaat dat paarden sneller eten tijdens kortere weidetijden en hun eetsnelheid met een factor vier kunnen verhogen. Dus in plaats van ongeveer 2 kg per uur op te nemen (24 uur weidegang), kan de hoeveelheid oplopen tot 8 kg vers gras per uur als het paard maar een uur in de wei staat.

Dan hebben we het in ons voorbeeld weer over 640 gram suikerverbindingen. Hoewel slechts ongeveer 160g (25%) ervan rechtstreeks als suiker in het bloed terechtkomt, is dat een aanzienlijke portie in die korte tijd.
Ter vergelijking: 1 suikerklontje bevat ongeveer 3g. Dat zijn dus meer dan 50 suikerklontjes in een uur.

Relatief weinig moeite geeft informatie over de hoeveelheid suiker

Daarom is het de moeite waard om niet alleen het hooi, maar ook de weidegewassen te testen op hun suikergehalte. Hoe lager, hoe beter voor de paarden. Als ik magere grassen en kruiden als weidegewassen heb, bereik ik al snel een suikergehalte van slechts 2-3%. Dit maakt een aanzienlijk verschil in de effecten op de bloedsuikerspiegel in vergelijking met een weide met grassoorten met een hoog suikergehalte (in Engels raaigras kunnen suikergehaltes tot 36% worden aangetroffen!).

En de volgende keer dat je hooi koopt kun je snel het suikergehalte bepalen met je refractometer en dan beslissen of je deze partij wilt kopen of dat het te veel suiker bevat voor je kudde, die toch al neigt naar overgewicht en het risico op ziektes.

Snelle en eenvoudige suikerbepaling in hooi – voor paardeneigenaren & staleigenaren, Methode: Elke Malenke

Hooi
Voor een suikerbepaling is 50 tot 100 g hooi nodig. © Adobe Stock / by-studio

Benodigde materialen

  • 50 tot 100 g hooi per te meten monster
  • Digitale keukenweegschaal met een meetnauwkeurigheid van +/- 1g
  • Diepvrieszak (3L)
  • Wijnrefractometer met 0 – 32 % Brix (bijv: https://amzn.to/37oFArc)
  • Knoflookpers
  • Schoon bord of schaaltje
  • Transferpipet (pasteurpipet; meestal meegeleverd met de refractometer)

Voorbereidingen

1. Neem hooi van verschillende delen van de baal en meng het. Stel de weegschaal met het lege diepvrieszakje in op tarra, zodat het gewicht van het diepvrieszakje van de aflezing wordt afgetrokken ( of noteer het gewicht van het lege zakje en trek dit later van de aflezing af). Doe 50-100 g van het hooimonster in de diepvrieszak en weeg het af.

Opmerking: Om een gemiddelde waarde voor een weide te krijgen, moeten verschillende balen uit verschillende delen van de weide afzonderlijk gemeten worden en moet aan het eind een gemiddelde waarde berekend worden.

2. Voeg dezelfde hoeveelheid kraanwater toe aan het hooi in de diepvrieszak. Dus voor 50 g hooi, voeg je 50 g water toe. Maak bij het toevoegen indien mogelijk het hele hooi nat en “kneed” de gesloten zak een beetje. Zorg ervoor dat je geen water verliest of de zak beschadigt.

3. Verdeel het hooi in de zak, laat de lucht uit de zak ontsnappen en sluit de zak. Laat het vervolgens een uur liggen, verzwaard met bijvoorbeeld een boek. Draai de zak na ongeveer 30 minuten één keer om, kneed hem indien nodig opnieuw en verdeel het hooi opnieuw in de zak en verzwaar hem. Je kunt de zak ook invriezen en later afmeten. Voor het invriezen moet de zak echter ook worden verzwaard, zodat het water het hooi gelijkmatig bevochtigt.

Meting

4. Na een uur (als het hooi bevroren was, moet het ongeveer 45 minuten ontdooien) doe je een klein deel van het hooi in een knoflookpers en pers je het uit op een klein bordje.

Opmerking: Als er slechts 1-2 druppels uitgeperst kunnen worden, kunnen deze altijd direct op de refractometer worden gedruppeld. Als er meerdere druppels uitgeperst kunnen worden, pers je deze uit op een klein bordje, meng je ze met een transferpipet (pasteurpipet) en leg je 2-3 druppels hiervan op de refractometer.

5. Sluit het deksel van de refractometer en lees het suikergehalte af op de schaal.

6. Herhaal stap 4 en 5 verschillende keren en bereken een gemiddelde waarde uit de gemeten waarden. Veeg tussen de metingen de refractometer en de plaat af met een zachte doek zodat er geen vloeistof achterblijft van het vorige monster. Zorg er ook voor dat er geen vloeistofresten in de transferpipet achterblijven, spoel indien nodig tussendoor met kraanwater en verwijder het water zo goed mogelijk.

.