Leestijd 2 minuten

Op veel stallen komt hoesten in het voorjaar vaak voor. Als paardeneigenaar hoef je niet meteen in paniek te raken als je paard hoest als gevolg van een verkoudheid. Toch moet je deze infectie niet licht opvatten en zeker niet laten voortslepen.

Wat moet je doen?

Als je paard hoest, neusuitvloeiing heeft of zwak en uitgeput lijkt, met rust gelaten wil worden en reageert met zware ademhaling als het gestrest is, heeft het waarschijnlijk een voorjaarsinfectie opgelopen.

Net als bij mensen zijn deze infecties meestal erg besmettelijk, maar over het algemeen niet levensbedreigend.

Geef je paard een pauze en laat het 2-4 weken rusten tot het volledig hersteld is. Neem regelmatig de temperatuur op. Als de temperatuur boven de 41°C stijgt, is het raadzaam om de dierenarts te bellen.

Hoest met kruiden ondersteunen

Je kunt je paard tijdens deze periode ondersteunen met kruidenthee. Bied afwisselend OKAPI Hoestkruiden en OKAPI Imunokruiden aan: één ’s ochtends en één ’s avonds. Een lepeltje honing in de thee wordt niet alleen door mensen gewaardeerd als ze verkouden zijn, maar ook door paarden.

OKAPI Hoestkruiden
OKAPI Hoestkruiden © OKAPI GmbH

Giet 1 liter kokend water over een handvol kruiden en laat het mengsel minstens 15 minuten trekken. Roer er dan een lepel honing door en bied het mengsel lauwwarm aan als thee of giet het over het krachtvoer of hooi – afhankelijk van de voorkeur van je paard.

Als je paard al last heeft van chronische hoest (COPD), overweeg dan om OKAPI Secretosan toe te dienen of homeopathische ondersteuning te geven met Mucosa comp. (Heel).

In ernstige gevallen kan inhalatie met een hoge percentage zoutoplossing worden aanbevolen om slijm en ettervorming uit de diepe luchtwegen en bijholten los te maken.

Raadpleeg echter je dierenarts of neem contact met ons op voor persoonlijk advies over deze maatregelen. We helpen je graag om te voorkomen dat een onschuldige verkoudheid chronisch wordt.