Leestijd 2 minuten

Waarom zijn pectines zo’n probleem in paardenvoeding?

De micro-organismen in de dikke darm die pectines afbreken, produceren tijdens dit proces een aanzienlijke hoeveelheid zuur. Dit verlaagt de ph-waarde tot ongeveer 5, een omgeving waarin de bacteriën blijven gedijen. Micro-organismen die cellulose afbreken zijn het meest levensvatbaar bij een neutrale pH-waarde van ongeveer 7.

Vers gras in de lente bevat veel pectines. Als paarden het lentegras eten, beginnen de pectine-afbrekende micro-organismen zich te vermenigvuldigen, waardoor de pH-waarde in de dikke darm daalt en er een zuurder milieu ontstaat. Nu er veel pectines worden geconsumeerd, neemt de verspreiding van pectine-afbrekende micro-organismen toe en begint zuur de overhand te krijgen over de gunstigere cellulose-afbrekende micro-organismen.

Mogelijke oorzaken van hoefbevangenheid in het voorjaar

Het is van vitaal belang dat er een evenwicht wordt behouden. Als de pH-waarde te snel daalt, neemt het risico op hoefbevangenheid toe door mogelijke endotoxinevergiftiging. Voorjaars hoefbevangenheid wordt meestal veroorzaakt door een snelle toename van het pectinegehalte dat op zijn beurt verantwoordelijk is voor het dalen van de pH-waarde in de dikke darm naar een zuur niveau door te veel vers gras of door het hoge suikergehalte, in het geval dat het paard onbewust insulineresistent is.

Het wordt aanbevolen om paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid in het voorjaar te testen op insulineresistentie (EMS). Pectinehoudende voeders zoals appels, wortels en bietenpulp (ook ongemolasseerd) moeten in de wintermaanden koste wat het kost worden vermeden.

Meer over dit onderwerp:Esparcette: een gouden tip, vooral bij paarden, die moeilijk op gewicht zijn te houden .