Leestijd 6 minuten

Allemaal uit angst voor vuurwerk

Terwijl veel mensen zich verheugen op het vuurwerk van oudejaarsavond, maken paardeneigenaren zich vaak zorgen over het welzijn van hun viervoeters op deze dag. Dierenartsen en paardenklinieken maken vaak overuren om aan de behoeften van deze dieren te voldoen.

Paarden vertonen verschillende reacties op de harde geluiden: sommigen blijven rustig aan hun hooi knabbelen, terwijl anderen daarentegen met hun ogen rollen, zweten en trillen naarmate de avond verstrijkt. Deze paarden hebben ondersteuning nodig, omdat de angst voor harde geluiden zich kan uiten in symptomen variërend van koliek tot paniekaanvallen en in ernstige gevallen zelfs kan leiden tot een mogelijk fatale niershock.

Als je al weet dat je paard de neiging heeft om in paniek te raken als er vuurwerk is, moet je al vroeg beginnen met het gebruik van rustgevend voer. Hieronder valt bijvoorbeeld OKAPI Relax. Het bevat tryptofaan, een voorloper van serotonine, dat wordt omgezet in de hersenen. Het helpt voorkomen dat paarden overmatige angst ervaren. Om een bepaald niveau te bereiken, is het aan te raden om een week van tevoren te beginnen met het toedienen van de maximale dosis die door de fabrikant wordt aanbevolen. Hoewel de meeste paarden nog steeds nerveus zijn, draagt de afwezigheid van paniek bij aan een meer ontspannen avond.

Rustgevende kruidenmengsels

Daarnaast kunnen rustgevende kruidenmengsels worden toegediend, meestal bestaande uit kruiden zoals valeriaan en hop, die bekend staan om hun milde rustgevende eigenschappen. Hier raden we de OKAPI Rustgevende Kruiden aan. Begin ongeveer twee weken van tevoren met het toedienen van kruiden om er zeker van te zijn dat de paarden een passend mate van werking hebben ontwikkeld. Sommige ruiters pleiten ook voor het gebruik van hennep voor paarden. Dit bevat cannabidiol, dat niet alleen ontspanning bevordert bij mensen, maar ook een staat van kalmte opwekt bij paarden. Hier geldt hetzelfde principe: begin ongeveer twee weken van tevoren met bijvoeren. Hierdoor kunnen de paarden een effectief niveau opbouwen en raken ze gewend aan het gewenste effect. Ze voor één avond verdoven kan de paniek verergeren, want als vluchtdieren hebben ze niet het vermogen om te vluchten in deze verdoofde staat. Pas dus alle rustgevende maatregelen ruim van tevoren toe en maak de paarden ermee vertrouwd, zodat ze zich tijdens Oud en Nieuw kunnen ontspannen.

Bach Bloesem producten bij angst

Bach bloesems kunnen ook helpen om angstsymptomen te verlichten. Naast het emergency mengsel “Rescue”, raden we ook deze Bach bloesems aan:

  • Cerato (“zelfvertrouwen”)
  • Cherry Plum (“openheid en balans”)
  • Elm (“kracht in momenten van zwakte”)
  • Mimulus (“moed en vertrouwen”) en
  • Willow (“Meester van je eigen lot”)

evenals de volgende ochtend:

  • Crab Apple (“innerlijke reiniging”)
  • Olive (“vitaliteit”) en
  • Star of Bethlehem (“genezing”)

om de ervaringen van de nacht beter te verwerken.

Routines moeten niet worden onderbroken

Paarden die gewend zijn aan een open loopstal mogen nooit opgesloten worden in een stal. Want vaak ervaren deze paarden al angst wanneer ze opgesloten staan.

Als dit wordt verergerd door het geluid van vuurwerk, zonder dat het paard het ‘gevaar’ kan waarnemen, in combinatie met het gevoel niet te kunnen ontsnappen, kan de situatie escaleren tot een mogelijk fatale afloop. Deze paarden moeten in de uitloop blijven of, bij voorkeur, in een paddock met voldoende hooi.

Eten dient als afleiding en ontspanning voor de paarden. Als het nodig is, kunnen ze zich echter op elk moment vrij bewegen, zodat ze hun stress kunnen verlichten. Studies hebben aangetoond dat paarden stresshormonen snel kunnen afbreken door onbeperkte beweging, waardoor ze minder snel in paniek raken.

In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de omheining intact en onder spanning is. Bovendien mogen de paarden niet onbeheerd worden achtergelaten om het risico op pogingen om door de omheining heen te breken te beperken.

De ervaring leert echter dat paarden die gewend zijn aan een open loopstal zich meer op hun gemak voelen in een ruime wei met voldoende hooi. Als je van tevoren voldoende ondersteuning biedt met Relax, kruiden en/of Bach bloesem producten, resulteert dit in de meeste gevallen slechts in lichte onrust om middernacht, zonder noemenswaardige verwondingen of gevolgschade.

Paarden die gewend zijn aan stalling zijn daarentegen gewend om ’s avonds hun stal in te gaan en voelen zich daar vaak veiliger, deels door de vaste routine, dan ’s nachts in de wei. Deze routine moet niet worden onderbroken. Een handige aanpak is om ’s middags in de stal muziek af te spelen op een gematigd volume, zodat er een gevarieerd geluidsniveau ontstaat.

Dit helpt de paarden te wennen aan onbekende geluiden en vermindert de impact van harde geluiden als er ’s avonds muziek op een hoog volume wordt afgespeeld. Als het mogelijk is, is het aan te raden om ramen en deuren gesloten te houden op deze avond om het lawaai in de stal te verzachten.

Het aanbieden van een ruime portie hooi om vanaf de middag op te knabbelen dient ook als een bron van afleiding en ontspanning. Met deze maatregelen kan de meerderheid van de gestalde paarden oudejaarsavond doorstaan zonder ernstige paniekaanvallen te krijgen.

Je eigen gedrag naar het paard toe

Zoals in alle uitdagende situaties is jouw gedrag ten opzichte van het paard cruciaal op oudejaarsavond.

Het is ongetwijfeld een uitdaging om je rust te bewaren als je hebt gezien hoe je paard in paniek raakte door het vuurwerk op oudejaarsavond. De nervositeit van de eigenaar wordt echter direct doorgegeven aan het paard via spiegelneuronen. Uiterlijk kalm blijven terwijl je innerlijk gespannen bent, is net zo nutteloos als zenuwachtig voor de stal rondlopen of je dier om de vijf minuten controleren. Aan de andere kant is het aan te raden om uit voorzorg in de stal aanwezig te zijn, zodat er snel ingegrepen kan worden in geval van nood.

Overweeg de optie om een ‘nachtwacht’ te organiseren met stalgenoten, waarbij je om de beurt voor elkaars paarden zorgt. De ervaring leert dat paardeneigenaren meer rust kunnen uitstralen als ze met paarden van anderen omgaan dan met hun eigen paard. Indien nodig zijn er ook Rescue druppels beschikbaar voor de eigenaar… Met dit in gedachten, wensen wij jou een vreugdevol en stressvrij nieuwjaar!