Leestijd 2 minuten

Een van de grote zorgen van veel paardeneigenaren is de aanwezigheid van chronische hoest bij paarden, ook wel bekend als “hooi-allergie” of “chronische obstructieve longziekte (COPD)”.

Wanneer het paard eenmaal gevoelige luchtwegen heeft, kan het voor de eigenaar vaak stressvol zijn in termen van huisvesting en voedingsmanagement. Maar het is niet nodig om bij elke hoest meteen alarm te slaan.

Zelfs een paard kan zich verslikken wanneer het gretig zijn mineralenvoer eet.Als je een paard hebt waarbij dit vaak gebeurt, is het aan te raden om het krachtvoer over het hooi te strooien of twee tot drie grote stenen in de voerbak te plaatsen, zodat het paard langzamer eet. Op die manier zal het niet langer zijn voedsel verkeerd binnenkrijgen.

Echter hoor je paarden vaker hoesten tijdens de rijlessen. Niet continu en ook niet afhankelijk van hoe stoffig de rijbaan op dat moment is. Meestal betreft het een hoest of een korte hoestbui die alleen optreedt bij de eerste keer aandraven.

Het paard voltooit de rest van de rijles zonder te hoesten en met een normale ademhaling. Het is niet noodzakelijk om hier een bronchoscopie uit te voeren. Deze hoestsymptomen worden vaak veroorzaakt door een geblokkeerd middenrif. Wanneer het paard voor het eerst draaft na het opwarmen, haalt het diep adem.

Als het middenrif echter geblokkeerd is, kan de buikademhaling niet zo diep worden uitgevoerd als eigenlijk de bedoeling is. De inademing wordt vroegtijdig gestopt en een hoestprikkel wordt geactiveerd.

Veel van de minder getrainden onder ons herkennen dit wanneer ze plotseling moeten rennen, bijvoorbeeld wanneer een paard weer door de draad is gegaan.