Leestijd 7 minuten

De vochtige kou dringt niet alleen bij mensen, maar ook bij paarden letterlijk door tot in de botten. Met het begin van koud en nat weer, valt op dat er meer paarden zijn met problemen aan hun bewegingsapparaat. Ze komen stijf uit hun boxen, vooral ’s ochtends en vertonen enige onregelmatigheid in hun gang. Bovendien vereisen zij aanvankelijk aanzienlijke tijd in de training om soepel te worden en enigszins in balans te lopen onder het zadel.
Hier volgen 6 tips over hoe je dit kunt aanpakken, zonder de noodzaak van vloerverwarming in de stal:

Veel rustige beweging

Gewrichten worden niet direct van bloedvaten voorzien. In plaats daarvan ontvangt het gewrichtskraakbeen passief voedingsstoffen via de gewrichtsvloeistof. Dit stroomt echter niet door het gewricht als gevolg van de hartslag, maar alleen wanneer het gewricht in beweging is.

Hoewel de spieren zelfs in een staande positie voldoende bloed en voedingsstoffen ontvangen, geldt dit niet voor de gewrichten. Bovendien kan bij gebrek aan beweging de kraakbeenmatrix onvoldoende vocht opnemen. Dit is vergelijkbaar met een spons in een emmer water die je afwisselend uitknijpt en loslaat (zoals de kraakbeenmatrix wanneer je beweegt) of continu samengeknepen houdt (zoals de kraakbeenmatrix na langdurig staan).

De kraakbeenmatrix speelt een cruciale rol in de ophanging en smering van het gewricht, maar kan zijn functies alleen adequaat vervullen wanneer deze verzadigd is met gewrichtsvloeistof.
Daarom ervaren de meeste paarden gewrichtsproblemen, vooral wanneer ze gedurende lange tijd staan. Een Paddock Paradise met talrijke stimulansen om te bewegen, zoals diverse ruwvoeraanbiedingen langs het pad, is hier ideaal. Het is belangrijk om te realiseren dat geen enkele vorm van intensief rijden de voordelen van langdurige, langzame beweging voor de gewrichten volledig kan vervangen.

Langzaam opwarmen, lang uitstappen

Aangezien we het zelf vaak ijskoud krijgen tijdens het borstelen, is er een neiging om tijdens het rijden snel van start te gaan. Het is echter essentieel om te onthouden dat het paard het zelfs kouder heeft dan wij, omdat het tijdens het borstelen nog minder beweging heeft gehad.

© majonit / Adobe Stock

Zorg ervoor dat je je paard minimaal 20 minuten lang opwarmt en neem evenveel tijd om uit te stappen. Bij oudere paarden kan de opwarmtijd zelfs oplopen tot 30-40 minuten, voordat de gewrichten goed functioneren. De opwarmfase is doorgaans wat korter voor paarden die worden gehouden in een actieve huisvestingsvorm, zoals een open loopstal of Paddock Paradise, dan voor paarden die in een staande positie worden gehouden in een box. Je kunt jouw paard overigens ook te voet opwarmen en uitstappen, wat helpt om je eigen tenen beter te laten ontdooien.

Rozenbottels voeren

Sommige paarden genieten ervan, terwijl anderen een hekel hebben aan de rode vruchten. Daarom is het de moeite waard om het gewoon te proberen. Rozenbottels (vers geplukt of gedroogd) bevatten hoogwaardige vetzuren en vitaminen, en ze hebben bovendien een mild ontstekingsremmend effect. Dit is vooral gunstig is voor paarden met milde artroseproblemen.

Rozenbottels in een schaaltje
© pilipphoto/Adobe Stock

Rozenstruiken kun je in diverse natuurlijke hagen langs de wei of uitloop planten. Dan bieden zij niet alleen een voortreffelijke ecologische habitat voor vogels, kleine knaagdieren en insecten. Zij fungeren tevens als een welkome bron van rozenbottels voor de paarden gedurende de wintermaanden.

Ontstekingen op natuurlijke wijze behandelen

Met name oudere paarden en diegenen die langdurig actief zijn geweest in de sport, ervaren vaak aanzienlijke gewrichtsslijtage. Dit is in de volksmond bekend als artrose. Vooral bij koud en vochtig weer leiden deze ontstekingsaanvallen tot pijn en dragen ze bij aan verdere beschadiging van het gewrichtskraakbeen. Stijve bewegingen, klamme gewrichten, terughoudendheid om te bewegen na langdurig staan, en paarden die wat tijd nodig hebben om op gang te komen – dit zijn allemaal indicaties van dergelijke artritische processen.

Het gehele bewegingsapparaat kan aangetast zijn, zoals vaak wordt waargenomen bij oudere paarden of voormalige sportpaarden. Echter, individuele gewrichten kunnen ook bijzonder pijnlijk zijn, meestal als gevolg van ongelukken of overbelasting.

Afrikaanse duivelsklauw heeft zijn waarde bewezen als een volledig natuurlijke ontstekingsremmer in deze context. Het duurt meestal ongeveer twee weken voordat de volledige effectiviteit merkbaar is. Het dient te worden toegediend in een kuur van zes tot acht weken.

Voor paarden die weer duidelijk verslechteren na het stoppen van de behandeling, kan duivelsklauw gedurende de hele winterperiode worden toegediend.

OKAPI Duivelsklauw
OKAPI Duivelsklauw © OKAPI

Let wel op bij paarden met maagzweren: zij mogen geen duivelsklauw krijgen. Combineer duivelsklauw bovendien nooit met gember. Het werkingsmechanisme behelst het verhogen van ontstekingsreacties.

Het wordt gebruikt wanneer paarden alleen algemene gewrichtsklachten vertonen. In dit geval wordt de ontsteking doelbewust gestimuleerd. Daardoor komt het immuunsysteem in actie en wordt uiteindelijk de ontsteking op de lange termijn onderdrukt. Daarom wordt gember slechts gedurende een paar dagen (3-5) toegediend om het immuunsysteem te activeren. Dit is een effectieve methode om paarden met artrose te ondersteunen tijdens korte periodes van koud en nat weer, zoals tijdens een periode van slecht weer in de zomer.

Ondersteuning van kraakbeenvorming

Kraakbeenweefsel heeft verschillende voedingsstoffen nodig, waarvan de meeste gelukkig in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn. Hoewel het van essentieel belang is om ervoor te zorgen dat jonge paarden voldoende koper binnenkrijgen voor de gezondheid van hun gewrichtskraakbeen, vormt dit over het algemeen geen probleem bij volwassen paarden.

Aan de andere kant, eenmaal beschadigd gewrichtskraakbeen kan niet volledig herstellen. Het is echter wel mogelijk om de kraakbeencellen die nog aanwezig zijn beter van voeding te voorzien en ervoor te zorgen dat er op zijn minst vezelkraakbeen wordt opgebouwd ter vervanging.

Glucosaminesulfaat is hier het meest geschikt voor, omdat het goed wordt opgenomen door de darmen. Na de toedoening vertonen paarden vaak snel verbetering in hun bewegingsgedrag.
Groenlipmosselextract wordt vaak slecht gegeten, omdat het voornamelijk bestaat uit mosselvlees en paarden bekend staan als herbivoren. OKAPI Synofit daarentegen wordt over het algemeen zeer goed geaccepteerd.

Het bevat de pure werkzame stof van de groenlipmossel en heeft een smaak die varieert van smaakloos tot licht bitter. Bovendien kan het gemakkelijk worden gemengd in een handvol geweekte hooicobs of onder het krachtvoer. Voor een beter effect kan het gecombineerd worden met OKAPI Duivelsklauw.

Gewrichten warm houden

Wanneer individuele gewrichten in het bijzonder zijn aangetast door artritische veranderingen, vertonen paarden vaak kreupelheid aan het corresponderende been, die vaak verbetert door langere, rustige beweging.
Volgens de Chinese geneeskunde wordt artrose beschouwd als een “yin-ziekte” die geassocieerd wordt met vochtige kou. Zulke ziekten worden doorgaans behandeld met “yang-middelen”, zoals droge warmte.

Deze middelen omvatten bijvoorbeeld beenbeschermers gemaakt van keramische vezels, zoals die beschikbaar zijn van CeraTex® of Back On Track®. Deze beenbeschermers reflecteren de infraroodstraling van het weefsel en zorgen zo voor verwarming van binnenuit. Let op: gebruik de beschermers in het begin alleen voor kortere periodes en onder toezicht. Verhoog vervolgens geleidelijk de tijdsduur totdat ze uiteindelijk gedeeltelijk ’s nachts kunnen worden gedragen. Als je de tijd te snel verlengt of het paard zonder toezicht achterlaat, zullen ze vaak proberen de beschermers zelf uit te trekken zodra ze te warm worden.

Voor paarden die specifieke problemen hebben met de wervelgewrichten, kan het gebruik van een deken gemaakt van dergelijke keramische vezels die ’s nachts wordt gebruikt, ook geschikt zijn. De paarden belonen je met meer soepele bewegingen en soms vragen ze zelfs om hun deken ’s avonds.
Artritische veranderingen in de gewrichten zijn vanuit medisch oogpunt onomkeerbaar. Het kan echter goed worden beheerd: veel rustige beweging, voldoende voedingsstoffen voor het kraakbeen, warmte voor de gewrichten en indien nodig ontstekingen verminderen. Op deze manier kunnen zelfs paarden met artrose doorgaans goed de winter doorkomen.