Leestijd 4 minuten

Veel paarden hebben door veranderende temperaturen en weersomstandigheden vaak last van gezondheidsproblemen. Warm weer is zwaar voor de bloedsomloop en het lichaam verliest elektrolyten door hevig zweten. Dat verzwakt het paard nog verder.

Het is daarom belangrijk de paarden van voldoende mineralen te voorzien. OKAPI Mineraal Puur G is hier geschikt of – voor weiden op zandgrond – Weidemineral GS (beide van OKAPI), dat geoptimaliseerd is voor mineraalarme bodems.

Als je regelmatig ambitieus rijdt en je paard zich in het zweet werkt, moet je ook dagelijks elektrolyten toedienen om zijn voorraden aan te vullen.

Oudere paarden en voormalige sportpaarden hebben vaak last van koliek als de weersomstandigheden veranderen, wat vaak wordt veroorzaakt door linkszijdig hartfalen.

Je kunt het hart versterken: op de klassieke kruidenmanier met de beproefde meidoorn (apotheek) als kruid of als extract en met de toediening van L-carnitine (OKAPI).

© OKAPI GmbH

Niet alle slobber is hetzelfde

Dit stabiliseert de bloedsomloop zodat de paarden minder gevoelig reageren op weersveranderingen en zwoele hitte. Het kan ook raadzaam zijn om preventief wat slobber te geven.

Het beste is om je eigen klassieke slobber te maken, aangezien de meeste commerciële slobbers meer lijken op muesli en niets gemeen hebben met het effect van “echte” slobber.

Slobber bestaat alleen uit:
2 delen tarwezemelen
1 deel gemalen haver (als het paard haver verdraagt, anders kan er wat glucose worden toegevoegd als snelle energieleverancier),
½ deel gekookt lijnzaad en
1 eetlepel zout (zonder fluor en jodium!).

Giet heet water over het geheel, laat het even staan en geef het als een vloeibaar slobber aan de patiënt.

Drinken is uiterst belangrijk

Zorg er ook voor dat de paarden genoeg drinken. Vooral oudere paarden drinken vaak te weinig. Als er alleen automatische drinkbakken beschikbaar zijn waar vrij weinig en langzaam water nastroomt dan zorgen deze ervoor dat veel paarden lui zijn met drinken.

De meeste paarden drinken veel liever uit bakken met een gesloten wateroppervlak dan uit de kleine drinkbakken, die in veel stallen te vinden zijn.

Daarom is het in geval van twijfel beter om ook wateremmers neer te zetten naast de drinkbakken. Zorg ervoor dat het niet de zwarte rubberen speciekuipen uit de bouwmarkt zijn, want deze geven weekmakers af aan het water. Geschikt zijn bijvoorbeeld bakken van harde plastic

https://www.kraemer.de/…/Fut…/Wasser-und-Futterbottich-Toni…)

of de luxe veedrinkbakken zijn geschikt, die zelfs verkrijgbaar zijn met een vlotter en tuinslangaansluiting, zodat er geen vervelend gesleep meer is met water en risico op overstroming (als je vergeet het water op tijd uit te zetten).

https://www.weidezaun.info/kerbl-langtraenke-mit-schwimmerv…

Je kunt ook afgedankte badkuipen gebruiken, die af en toe voor een klein prijsje woorden aangeboden – en met een beetje handigheid zelfs kunnen worden voorzien van isolatie voor de winter, zodat het water niet meteen bevriest bij temperaturen onder het vriespunt.

Paarden die lui zijn om te drinken, kunnen vaak gemotiveerd worden om meer water te drinken door zeer waterige slobber aan te maken of wat hooibrok met veel water te mengen. Voor sommigen helpt het ook om een slokje appel- of wortelsap aan het water in de emmer toe te voegen.

Een paard moet 30-50 liter drinkwater per dag krijgen. Als een paard ver onder deze waterhoeveelheden zit, moet je nadenken over hoe je het paard kunt motiveren om meer water te drinken (tenzij er veel groen weidegras beschikbaar is, want daar nemen paarden van nature al veel water door op).

Al deze maatregelen zijn geen garantie dat er geen kolieken in verband met de bloedsomloop meer zullen optreden, maar ze verminderen in ieder geval het risico.

Meer over dit onderwerp: Elektrolyten voor je paard – extra belangrijk bij hitte!