Leestijd 2 minuten

Vachtwisseling bij je paard in augustus? Als je bij zomerse temperaturen in een korte broek en een luchtig shirt naar stal gaat, wil je nog helemaal niet over de herfst en winter nadenken.

Hoewel we nog steeds last hebben van vliegen, muggen en dazen, weten we te genieten van de heerlijke temperaturen en de lange dagen op stal. Maar onze paarden zijn ons meestal al een stap voor met hun stofwisseling.

In augustus worden de dagen al merkbaar korter en de nachten koeler. Dit zorgt ervoor dat de paarden beginnen zich op de winter voor te bereiden. Zo gebeurt het dat ze al beginnen met het aanmaken van hun eerste wintervacht terwijl het overdag nog steeds 30°C is.

Kruiden helpen de stofwisseling

Het verharen in het najaar is altijd erg belastend voor de stofwisseling van een paard, vooral voor de nieren. Daarom gaan veel paarden dan ook actief op zoek naar urineafdrijvende kruiden in de wei, om deze op te eten. Denk hier bijvoorbeeld aan brandnetel.

Helaas hebben slechts een paar paardeneigenaren de mogelijkheid om hun paarden te voorzien van soortenrijke weilanden met kruiden. Veel weilanden zijn doorgaans monoculturen van grassen en ongewenste planten of zijn aan het eind van de zomer helemaal leeggevreten. Meestal omdat er simpelweg te weinig oppervlakte beschikbaar is voor het aantal paarden.

Met de OKAPI Seizoenskruiden kun je de kruiden aanvullen die de paarden vaak niet meer in de wei vinden.

De Verhaarkruiden ondersteunen de nierfunctie met kruiden zoals brandnetel, guldenroede en heermoes. Chiazaden en rozenbottelzaden leveren hoogwaardige vetzuren in verteerbare vorm, die eveneens bevorderlijk zijn voor de vachtwisseling van het paard.

Bovendien bevat het kruiden die van oudsher worden gebruikt om het darmmilieu te stabiliseren. Bijvoet en mierikswortel bijvoorbeeld helpen tegen wormen te beschermen. Want de herfst is de tijd voor lintwormen en soms een rondworm. En die moeten het niet te gezellig gaan vinden in de darmen van het paard.

Met de OKAPI Vachtwisselmix en een goede mineraalvoorziening komen de paarden in goede conditie uit de zomer in de verhaarperiode.