Leestijd 4 minuten

Afhankelijk van het feit of de vorige zomer extreem warm of gematigd warm was, kunnen de weiden ofwel zwaar belast zijn, wat resulteert in een bruin uitzicht, of nog enige vitaliteit behouden. Omdat hittegolven de laatste jaren vaker voorkomen, hebben veel weiden nu gebieden waar vers gras schaars is en die min of meer lijken op ‘hooi op een stokje’.

Na de zomer zijn de meeste grassen en veel kruidachtige planten uitgebloeid. Terwijl de planten het proces van zaadvorming doorlopen, gaan de voedingsstoffen naar de ontwikkeling van de zaden zelf. Bijgevolg verliezen de planten een aanzienlijk deel van hun voedingswaarde, aangezien ze hun doel om de voortplanting voor het volgende jaar te verzekeren hebben vervuld.

Paarden die moeilijk op gewicht te houden zijn

Dus zelfs als de paarden erin slagen om voldoende gras te vinden, is de voedingswaarde op veel gebieden nogal beperkt. Dit stemt de eigenaren van alle pony’s die wat aan de dikke kant zijn tevreden, want anders zouden ze elke dag calorieën moeten tellen om niet over de rooie te gaan. Er zijn echter ook volbloedpaarden, oude paarden en andere paarden, die moeite hebben om op gewicht te blijven en vaak sneller kilo’s verliezen dan je kunt voeden.

Normaal gesproken volgen gezonde paarden een natuurlijke cyclus waarbij ze wat reserves opbouwen tijdens de weideperiode in de zomer en dan met een paar extra kilo’s het najaar in gaan. Tijdens de winter vallen gezonde paarden op natuurlijke wijze af door een verhoogd energieverbruik als gevolg van koudere temperaturen en de minder voedingsrijke kwaliteit van hooi in vergelijking met vers weidegras.

Hoewel het gewichtsverlies in de winter een welkome gebeurtenis is voor eigenaren van paarden die snel een paar kilo’s te veel op de ribben hebben, blijft het een belangrijk punt van zorg voor diegenen met paarden die juist moeilijk op gewicht te houden zijn. Daarom moet je op tijd met het bijvoeren van deze paarden beginnen. Wacht niet tot het paard te mager is voordat je passende maatregelen neemt. Hierdoor zal het langer duren om het gewichtsverlies te herstellen.

Ondersteunende maatregelen

Voor snel afvallende paarden bestaat een succesvolle strategie erin het eiwitgehalte in hun voeding te verhogen wanneer ze niet langer kunnen vertrouwen op groene en sappige weiden om hun gewicht op peil te houden. Dit betekent niet dat je ze nu grote hoeveelheden krachtvoer moet geven. Krachtvoer bestaat meestal uit een hoog zetmeel- en/of suikergehalte. Deze snel vrijkomende vorm van energie moet worden gebruikt door lichamelijke activiteit.

Als het paard niet voldoende beweging krijgt op een suiker-/zetmeelrijk voedingspatroon, kan dit leiden tot verstoring van de bloedsuikerbalans en/of de opslag van onzuivere afbraakproducten in het bindweefsel, wat leidt tot het vasthouden van lymfe. Niet alle paarden met insulineresistentie hebben overgewicht; het komt ook voor dat paarden met insulineresistentie er mager uitzien.

Deze visuele rondheid is voornamelijk te wijten aan het vasthouden van lymfe. Zodra het voer wordt gestaakt, laten de paarden echter vaak een slankere lichaamsbouw zien onder de opgehoopte lymfekussentjes dan voorheen.

Eiwit wordt door paarden niet primair gebruikt als energiebron (in tegenstelling tot suiker en zetmeel) en zorgt daarom voor gezond gewichtbehoud of -toename.

Verschillende eiwitten

Eiwit kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, elk met een verschillende mate van kwaliteit. De eiwitsamenstelling in soja is bijvoorbeeld onevenwichtig voor paarden en draagt vooral bij aan nierbelasting en lymfeophoping.

Peulvruchten zoals luzerne of esparcette hebben daarentegen een veel geschiktere eiwitsamenstelling voor paarden vanwege hun hoge gehalte aan essentiële aminozuren zoals lysine, methionine en threonine.

In tegenstelling tot luzerne heeft esparcette als bijkomend voordeel dat het tannines bevat die het darmmilieu helpen stabiliseren, wat leidt tot een betere benutting van het volledige rantsoen. Daarom heeft de aanvulling van het rantsoen met esparcette tegen het einde van het weideseizoen bewezen zeer effectief te zijn voor paarden met gebitsproblemen, volbloeden, paarden met een hoog intern stressniveau, oudere paarden of paarden die vanwege een ander reden moeilijk op gewicht te houden zijn.

Het hogere eiwitgehalte compenseert wat niet meer aanwezig is in het gedroogde gras. Daarnaast vergemakkelijken de tannines de overgang van weidegang naar hooivoeding in de herfst en winter, zodat het paard zijn voedingsstoffen het hele seizoen door optimaal binnenkrijgt.

Luzerne heeft ook een hoog eiwitgehalte en een gunstig aminozurenpatroon. Het mist echter de tannines die in esparcette worden gevonden, waardoor het geen darmstabiliserend effect heeft. Er wordt ook vermoed dat het de lichtgevoeligheid kan verhogen, waardoor het risico op zonnebrand toeneemt. Daarom is het bij sterk zonlicht, vooral voor paarden met veel wit in het gezicht, zoals een brede bles, Perlinos, Cremellos, Paints, Appaloosas, Tinkers, Pintos en Tiger Pintos – dus alle paarden met een roze huid rond de neusgaten of ogen – beter om geen luzerne te voeren en in plaats daarvan esparcette te geven. Dat is beter dan verbranden op de neus van je paard.