Leestijd 8 minuten

In het beste geval heb je een gezond paard op stal staan dat niet meer dan hooi, mineraalvoer, een liksteen en water nodig heeft. Helaas is het echter niet altijd zo makkelijk. Of je jou paard nu moet ontwormen vanwege een aangetoonde wormbesmetting of het geven van niet bijzonder smakelijk aanvullend voer nodig is vanwege stofwisselingsstoornissen – bij veel paarden wordt het geven van medicijnen en supplementen soms een echte spanningstest van de zenuwen voor de eigenaar.

Maar wij hebben een paar tips en trucs voor jou op een rijtje gezet, die deze lastige taak misschien iets makkelijker kunnen maken.

Mengen

Hiervoor kan je bijvoorbeeld geweekte hooicobs of nog beter esparcettencobs gebruiken. Esparcette heeft een sterk eigen smaak, die veel andere smaken bedekt. Zo krijgt jou paard waarschijnlijk niet eens mee dat er nog iets anders tussen zijn voer heen zit. Wanneer jou paard ook krachtvoer krijgt, kan je het minder smakelijke voer natuurlijk ook onder het krachtvoer mengen.

Wil je het minder smakelijke voer met granen mengen en bestaan de medicijnen of supplementen uit een poeder, kan je beter een kleine hoeveelheid water toevoegen. Anders valt het poeder door de granen heen en blijft het alsnog in de voerbak van jou paard liggen. Is jou paard een hele lastige eter kan je ook een beetje tarwezemelen aanmaken en met het voer mengen. Dit vinden namelijk bijna alle paarden lekker en het bedekt de minder fjine smaken van ander voer.

Maar wees voorzichtig met voer en supplementen die mineralen bevatten: De fytaten in tarwezemelen binden niet alleen calcium, maar ook veel andere mineralen, bijvoorbeeld zink. Gebruik bij deze liever hooicobs of esparcettencobs.

Langzaam opbouwen

Sommige paarden zijn niet erg kieskeurig wat hun voer betreft en eten gelijk de volle dosis van elk voer of supplement. Maar anderen zijn niet zo makkelijk wat dat betreft. Kieskeurige paarden kan je bijvoorbeeld langzaam en in kleine stapjes aan de smaak van het nieuwe voer of supplement laten wennen, zeker als het intens smaakt. Het beste is om met een mespuntje te beginnen en daarna de hoeveelheid langzaam te vergroten, totdat jou paard de benodigde dosis accepteert. Het is beter om regelmatig een beetje minder te geven, dan de ene dag de volledige dosis en de volgende dag laat jou paard weer de hele emmer staan.

 

Lekkere sappen

Wortelsap
Kruid de smaak met wat wortelsap © Adobe Stock/cat_smile

Wanneer jou paard zijn hooi- of esparcettencobs puur wel net zo eet, maar niet meer gemengd met ander voer, supplementen of medicijnen, dan kan je een beetje (heldere) appelsap of wortelsap toevoegen. Natuurlijk zijn in beide sappen zuikers aanwezig (daarom zijn zij juist zo lekker), dus wees voorzichtig bij paarden met EMS, insulineresistentie of de neiging tot hoefbevangenheid.

Giet de sap gewoon over het voer, meng het niet onder het voer. Mengen doen de paarden het tijdens het eten vanzelf en daarbij valt hun helemaal niet op dat de lekkere smaak van de sap steeds minder wordt.

 

Krachtvoer-topping

Wanneer jou paard krachtvoer en granen mag eten, maar deze in zijn dagelijks rantsoen eigenlijk niet nodig zijn, kan jij het gebruiken om minder lekker voer toch aantrekkelijk te maken. Je kan bijvoorbeeld een handje geweekte hooicobs gebruiken, deze met het voer, supplement of de medicijnen mengen en een klein beetje krachtvoer bovenop strooien. Dan heb je veel minder krachtvoer nodig dan wanneer je het minder smakelijke voer rechtstreeks met het krachtvoer wil mengen.

Tijdens het eten van het lekkere krachtvoer heeft jou paard waarschijnlijk helemaal niet door dat het alleen bovenop ligt en verder onderin de voerbak steeds minder wordt, net zoals met het sap.

 

In de mond spuiten

Je kent het principe al van de ontworming: Een spuit in de mondhoek van je paard en de pasta in de mond spuiten, zodat jou paard deze moet doorslikken. Sommige paarden laten dit makkelijk gebeuren. Bij deze paarden kan je op deze manier ook ongeliefde voermiddelen en medicijnen toedienen, bijvoorbeeld door deze met water te mengen en dan in de mond te spuiten (vraag bij medicatie eerst jou dierenarts of het middel op deze manier toegediend mag worden.

Nog beter werkt dit proces als je in plaats van water een beetje ongesuikerde appelmoes gebruikt. Het bedekt de andere smaak, is lekker zoet en plakkerig in de paardenmond – want sommige paarden laten het water gewoon weer uit hun mond lopen… Als jou paard de mondspuit bij een ontworming al verschrikkelig vindt, is het wel fijner om een andere manier te kiezen om het voer toe te dienen.

 

De mond insmeren

Dit klinkt in eerste instantie misschien minder leuk dan het spuiten in de mond, maar is uiteindelijk de fijnere methode voor jou paard: Het voer wordt met water tot een dikke pasta gemengd en met deze pasta de mond en neus ingesmeerd – je kan het zelfs een klein beetje in de neus smeren. Dit zorgt ervoor dat alles wat het paard de komende 24 uur eet deze smaak krijgt.

En aangezien alle paarden op gegeven moment weer beginnen te eten, merkt jou paard dan dat de smaak helemaal niet zo erg is en er ook geen vreselijke dingen bij gebeuren. Indien nodig kun je dit de volgende dag herhalen, maar uiterlijk dan accepteren de meeste paarden de smaak in hooicobs of ander voer en eten ze zelfs het eerder nog zoerge voer ineens zonder problemen.

 

Over het hooi strooien

Als je voer in poedervorm hebt, zoals spirulina, dan kun je de smaak “verdunnen” door het hooi vochtig te maken met een gieter en dan het poeder er losjes overheen te strooien. Door de vochtigheid blijft het voer aan het hooi plakken en eet jou paard het makkelijk mee. Doordat de hoeveelheid hooi veel groter is dan de hoeveelheid voer is de smaak veel minder intens en eet het paard het veel beter dan wanneer je het (samen met ander voer) in de voerbak geeft. Ook hier kan je bij kieskeurige paarden met een mespunt beginnen en de dosis langzaam verhogen, zodat jou paard aan de smaak kan wennen.

Natuurlijk kan je dit trucje alleen gebruiken wanneer je paard tijdens het hooi voeren alleen is, in een loopstal waar de paarden samen eten zouden de kuddegenoten het voer, supplement of de medicijnen anders ook eten. Wil je psylliumvezels (vlozaadvezels) aan jou paard geven is deze techniek niet aan te raden. Deze worden geweekt erg slibberig. Is jou paard een beetje handig kan het de gladde psylliumvezels van het hooi schudden, zodat jij de volgende dag een slibberige glijbaan in de stal aantreft.

 

Tabletten verstoppen

Moet je jou paard tabletten toedienen kan je deze bijvoorbeeld in water oplossen of fijnmalen en in hooicobs of ander voer mengen en zo verstoppen. Maar niet alle tabletten zijn hiervoor evengoed geschikt. Vraag daarom altijd eerst aan jou dierenarts of dit mogelijk is.

Mogen de tabletten niet opgelost of fijngemalen worden kan je ook een gaatje in een (stukje) appel prikken en deze daarin verstoppen. Een klein stukje appel is in de meeste gevallen ook voor paarden met Cushing of EMS niet schadelijk – de hoeveelheid is vaak wat het zo gevaarlijk maakt.

Als je een erg kieskeurig paard hebt is het belangrijk om te onthouden dat niet alleen de slechte smaak van het voer de oorzaak kan zijn, maar ook maagzweren problemen kunnen veroorzaken. Deze zijn ervoor verantwoordelijk dat jou paard voortdurend meer of minder sterk buikpijn hebben – ook al toont het paard geen verschijnselen van een koliek.

Nu hebben paarden in de loop van de evolutie een manier ontwikkeld om giftige planten te herkennen en te onthouden. De meeste giftige planten zijn namelijk niet meteen en in kleine hoeveelheden dodelijk. Maar zij zorgen ervoor dat het paard buikpijn krijgt, duizelig wordt of op een ander manier niet lekker voelt. Dit gevoel koppelt het paard aan de smaak van de plant en zal het eten van deze in de toekomst vermijden.

Heeft een paard nu vanwege maagzweren voortdurend buikpijn zal het op een gegeven moment alle onbekende smaken aan de pijn koppelen die het ervaart en hierdoor erg kieskeurig op nieuw voer reageren. In dergelijke gevallen is het natuurlijk essentieel om eerst het onderliggende probleem, dus de maagzweren, te behandelen (ook al is het dan weer niet eenvoudig om het paard het therapeutisch noodzakelijke voer te geven). Vaak wordt het voedingsgedrag daarna echter veel rustiger.

Meer over dit onderwerp

Kieskeurigheid bij paarden heeft vaak met maagproblemen te maken. Lees meer hierover in: Maagzweren bij paarden